Berrin

Bilinçsiz Müdahale Felç Bırakıyor...

Önerilen İletiler

142061.jpg

Memorial Hastanesi Nöroşirurji Bölümünden Prof. Dr. Murat Hancı, kaza sonrası kazazedeye uygulanan bilinçsiz müdahalelerin kalıcı felçlere neden olabileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Hancı, yaptığı yazılı açıklamada, yapısı oldukça sağlam olan omurgada ve içindeki omurilikte oluşacak yaralanmaların çeşitli nedenleri bulunduğunu, trafik kazalarının kısmi veya kalıcı sakatlıklara neden olduğunu hatırlattı.

Omurilik yaralanmalarının trafik kazaları sonrası görülen felçlerin en önemli nedeni olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hancı, açıklamasında, ''Omurga ile ilişkili travmalarda omurların kayması, omurga bağlarının yırtılması, omurların kırılması, omuriliğin yaralanması ve omurilikten çıkan sinirlerin zedelenmesi en sık görülen tablolardır. Travmalar, sıklıkla boyun ve bel omurga bölgelerinde görülmektedir'' ifadesine yer verdi.

Bu tür yaralanmaların, yaralanan bölgenin aşağısında uyuşukluk, güçsüzlük, duyu kaybı, hareketsizlik, hareketle birlikte gelen ağrı ve solunum güçlüğü şeklinde belirtileri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Hancı, araç içi trafik kazalarında boyun travmalarının sık görüldüğünü kaydetti.

Omurgası kırılıp, omuriliği yaralanan kazazedenin hayatı için kritik sürecin hasar anından hemen sonra başladığını, hasarlanan omuriliği, bilinçsiz kurtarma ve yardım çalışmalarının daha da zedeleyebileceğini ifade eden Prof. Dr. Hancı, şu bilgileri verdi:

''Kaza sonrası kazazedeye uygulanan bilinçsiz müdahaleler kalıcı felçlere neden olabilir. Yangın, patlama, çökme tehlikesi gibi ek risk faktörleri bulunan durumlarda hastayı mümkün olduğunca fazla hareket ettirmeden, sert ve düzgün bir zemin üzerine alarak taşıma yapılabilir.''

Prof. Dr. Hancı, yaralının durumu çok hızlı davranmayı gerektirmediği durumlarda müdahale için kurtarma ekipleri ve deneyimli sağlık personelinin gelmesinin beklenmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

''Unutmayın ki bilinçsiz yapılan müdahaleler daha büyük zararlara neden olabilmektedir. Taşıma uygun araçlar ve bu konuda eğitilmiş personel tarafından yapılmalıdır. Omurilik yaralanması, vakalarının yüzde 25'inde yanlış kurtarma ve taşıma sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Omurga ve omurilik yaralanmalarının tedavisi multidisipliner bir ekip tarafından gerçekleştirilmeli ve bu konuda özelleşmiş merkezlerde uygulanmalıdır. Yardımcı ekip, ilgili merkeze hastayı ilk anda oluşan yaralanmaya ek hasar vermeden gerekli ilk yardım müdahalesini yaparak ulaştırmak ile yükümlüdür. Bu aşamadan sonrası profesyonel ekibe bırakılır.''

samanyoluhaber.com

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş
zamanazıs bilinçsizce yapıl biranlık müdahele çok buyük sorunlar çıkarıyor. kaş yapalımderken göz çıkarıyorlar hayatı kurtulsun diye indirir kadırır ken engeli hale geliyor biçok insan haberin için teşekürler berrin.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

bende yardım etmek isteyen tabii arniyet değil biliçsizce kasksız otomobile ve bilinçsizce rotgeninalında 18 sefer filim çeken rotgenci kendince fedakarlık yapan arkadaşlar sonucu kollarım da gitti.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap