Can Sengul

Kök Hücre Öncüsünden İstifa...

Önerilen İletiler

Kök hücre öncüsünden istifa Güney Kore'de klonlama alanında çalışan ve ülkesinde bir kahraman olarak görülen Profesör Hwang Woo-suk araştırmalarında, uzman heyetinden kişilere ait yumurtaları kullanması gerekçesiyle istifa etti. t.gif20051124115638_41051834_hwang-getty203i.Profesör Hwang, olup bitenlerden haberdar değildim diyor

Bu ay Seul'de açılan Dünya Kök Hücre Merkezi (World Stem Cell Hub) başkanı olan Hwang, düzenlediği basın toplantısında tıp ahlakına aykırı kabul edilen bu uygulama için büyük utanç duyduğunu ve özür dilediğini söyledi.

Uluslararası tıp kuralları, araştırmacıların bu yönde baskı görebileceği kaygısıyla ekip içinden kişilerden alınan yumurtaların kullanılmamasını salık veriyor.

Güney Kore sağlık bakanlığı ise ünlü doktorun ahlaki veya yasal olarak yanlış bir şey yapmadığını vurguluyor.

Bakanlığa göre yumurta bağışları profesörün bilgisi dışında ve gönüllü olarak yapıldı. Üstelik bu olaylar ülkenin Ocak ayında bir biyoetik yasası geçirmesinin öncesine ait.

Bu tür araştırmalarda çok miktarda yumurta kullanılması gerekiyor ancak yeterli bağış sağlanamıyor.

52 yaşındaki Dr. Hwang, dünyada insan embriyonundan genetik kopyalama (klonlama) yapan ve bireylerde kullanılmak üzere ihtiyaca uygun kök hücreler geliştiren ilk bilimadamı olarak, büyük bir üne kavuşmuştu.

Klonlama çalışmalarının kopya embriyonlardan alınan kök hücrelerin Parkinson, şeker ve kalp hastalıklarını tedavide çözüm sunması umuluyor.

Hwang'ın araştırmalarını özel kılan, yarattığı kök hücrelerin hasta için tam uyumlu olmasının sağlanması, böylece bünyenin nakledilen organ ya da doku naklini ortadan kaldırmasıydı.

Bununla beraber insan embriyonları üzerinde deney yapmanın tıp ahlakına aykırı olduğunu savunan bir kesim de var.

Hwang hakkındaki tartışmalar ay başında Amerikalı meslekdaşı Gerald Schatten'in kullanılan yumurtaların elde edilme biçimi hakkında kaygıları olduğunu söyleyerek işbirliklerine son vermesi üzerine başladı.

Hwang tıp dergisi Nature yumurtaların ekip üyelerinden alındığı iddialarını sorduğunda bunu yalanlamıştı.

Ancak bugünkü basın toplantısında doğruyu söylemediğini kabul etti.

Hwang ekibindeki iki kadın uzmanın bunu önerdiğini ama kendisinin öneriyi reddettiğini söyledi.

Ancak daha sonra bu kadınlar sahte isimlerle ve kendisinin bilgisi dışında yumurta bağışında bulunmuşlar.

Hwang daha sonra bu gerçeği öğrendiğini ancak ekip üyelerinin mahremiyetini korumak adına Nature dergisine yalan söylediğini belirtti.

Güney Kore sağlık bakanlığı da yine Hwang'ın bilgisi dışında başka kadınlara yumurta bağışı karşılığında binlerce dolar ödendiğini itiraf etti.

Bu olay sonrasında geçirilen yeni yasa insan yumurtalarının ticaretini yasaklıyor.

Profesör Hwang, olay nedeniyle tüm kamu kurumlarındaki görevlerinden istifa ettiğini açıkladı. Bunlara dünyanın her yerindeki tedavi araştırmalarına kök hücreler sağlamak üzere kurulan Dünya Kök Hücre Merkezi de dahil.

"Bu benim nedametimi ifade etme biçimin" diyen uzman bunndan böyle sadece Seul Ulusal Üniversitesi'nde araştırmalar yapacak.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap