Sumeye

Osman İlhan: Klinik Araştırma Yönetmeliği, Kök Hücrede Türkiye'yi AB'nin Önüne Geçirdi...

Önerilen İletiler

08-03-2009 Osman İlhan: Klinik Araştırma Yönetmeliği, kök hücrede Türkiye'yi AB'nin önüne geçirdi

NEVŞEHİR (A.A) - Hücresel Tedavi Ve Rejeneratif Tıp Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, ''Sağlık Bakanlığının Klinik Araştırma Yönetmeliği, Türkiye'yi AB'nin önüne geçirdi'' dedi.

Nevşehir'de yapılan 1. Ulusal Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Kongresi Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, kök hücre naklinin bugün Türkiye'de batı toplumlarına eşit bir seviyede olduğunu söyledi.

Kök hücre nakli araştırmalarının halen sürdüğünü belirten Prof. Dr. İlhan, ''Sağlık Bakanlığınca 23 Aralık 2008'de çıkarılan Klinik Araştırma Yönetmeliği, Türkiye'nin AB'nin önüne geçmesini sağlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal bir devlettir ve vatandaşın sağlık için elinin cebine gitmesini istemeyen bir devlettir'' diye konuştu.

Sağlık Bakanlığının tedavi hizmetlerinin, kök hücre konusunda çok duyarlı bir şekilde ilerlediğini bildiren Prof. Dr. İlhan, şunları kaydetti:

''Eğer bir hastanın tüm tedavi yöntemleri denendiği halde, ölümle sonuçlanacak bir durumu varsa ve hastayı tedavi eden doktor, kök hücre tedavisinden fayda göreceğine inanıyorsa, doktor, konunun iki uzmanıyla birlikte bakanlığımıza başvurur. Başvuru yapıldıktan sonra kök hücre nakli gerçekleşebilir.

Bize göre bu durum, Bakanlığın, sosyal devlet anlayışı hususundaki duyarlığını göstermektedir. Bu durumdaki hastalardan herhangi bir ücret almak da söz konusu değildir. Kök hücre ile ilgili bakanlık çalışmaları genelge bazında tamamlanmak üzeredir. Bizler bilim adamları olarak dünyadaki bütün gelişmeleri yakından izleyip değerlendiriyor ve halkın hizmetine sunuyoruz.''

Kendilerinin bir bilim kuruluşu olduklarını, ancak asıl karar verecek makamın Sağlık Bakanlığı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlhan, Hücresel Tedavi Derneğinin de AB Kök Hücre Grubunun üyesi olduğunu söyledi.

Kongreden çıkacak sonuçları Sağlık Bakanlığına sunacaklarını anlatan Prof. Dr. İlhan, ''40'tan fazla bilim adamımız, kök hücreyi üretme yöntemini öğrendi. Şunu gururla ifade ediyoruz ki gerçekten Türkiye sadece kendi halkına değil, Orta Doğu, Balkanlar, Orta Asya Avrupa'ya bile hizmet verecek seviyeye gelmiştir'' dedi.

...................................................

NEVŞEHİR (A.A) - Avrupa Birliği Resmi Araştırmalar Direktörü Charles Kessler, Türkiye'deki kök hücre deneysel çalışmalarının, Avrupa ile aynı seviyede yürütüldüğünü söyledi.

Kayseri'de başlayan ve Nevşehir Kapadokya Dedeman Oteli'nde devam eden ''1. Ulusal Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Kongresi'' esnasında, Hücresel Tedavi Ve Rejeneratif Tıp Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, Avrupa Birliği Resmi Araştırmalar Direktörü Charles Kessler, Hücresel Tedavi Ve Rejeneratif Tıp Derneği Genel Sekreter Prof. Dr. Zafer Gülbaş ve Türk Hematoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çetin, ortak basın toplantısı düzenleyerek, kongre ve kök hücre konusundaki gelişmeleri değerlendirdi.

Avrupa Birliği Resmi Araştırmalar Direktörü Charles Kessler, basın toplantısında, dünyadaki kök hücre deneysel çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Türkiye'deki çalışmaların Avrupa ile aynı seviyede devam etmekte olduğunu söyleyen Kessler, dünya üzerinde kök hücre konusunda en önemli çalışmaların ABD'de yürütüldüğünü, ABD'de özellikle bel yaralanmaları konusunda kök hücre çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade etti.

Kessler, kök hücre çalışmaları çerçevesinde, Avrupa Birliği Resmi Araştırmalar Direktörlüğü olarak yaklaşık 10 milyon Avro değerindeki bir projeyi yönettiklerini belirtti.

Kongreyi değerlendiren Hücresel Tedavi Ve Rejeneratif Tıp Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan da son yıllarda kök hücre tedavisinde önemli gelişmelerin sağlandığını, kök hücre tedavisi ve rejeneratif tıbbın dünyada milyonlarca hastaya umut verdiğini dile getirdi.

Hücresel tedavi kursuna 200'e yakın kursiyerin katıldığını belirten İlhan, ''Kursta tüm kök hücrelerin özellikleri, kordon kanı, kök hücrelerin ve dendritik hücrelerin akım siometrik tanınması, izolasyon ve işlenmesi, dondurulması, saklanması ile ilgili temel bilgiler verilmekte. Her iki kurs ile ülkemizde

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap