Can Sengul

Engelli Maaşları 1 Haftada Bağlanacak(mış)

Önerilen İletiler

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastanelerin ardından iki ilde eczaneleri denetledi. Sahte kupür, sahte ilaç raporu, sahte reçete, sahte doktor kaşesiyle SGK'ya fatura gönderildiğini açıklayan SGK Başkanı Fatih Acar, yurtdışındaki sigortalılar adına da ilaç yazıldığının belirlendiğini ifade etti. 19 eczanede 2 milyon 650 bin lira SGK zararı tespit ettiklerini dile getiren Başkan Acar, 10 eczane hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulundukları bilgisini verdi.

SGK Başkanı Fatih Acar, kurumun 2008 faaliyetleri ile 2009 hedeflerini basın toplantısıyla anlattı. Kayıt dışı istihdamla mücadelenin artarak süreceğini ve sağlık alanındaki usulsüzlüklerin üzerine gidileceğini dile getiren Acar, vatandaşa daha kaliteli sağlık hizmeti sunulması amacıyla söz konusu adımların atıldığını kaydetti. Kurum gelirlerini artırmak için 27 banka ile protokolleri gözden geçirdiklerini ifade eden Acar, 300 milyon TL kuruma katkı sağlayacak düzenleme yaptıklarını söyledi. 2 bin 500 mükerrer sağlık karnesini iptal ettiklerini vurgulayan Acar, kurumlar arası bilgi alışverişi sayesinde 250 bin kişinin kayıt altına alındığını dile getirdi. Yüzde 40'larda seyreden kayıt dışılığı yüzde 10'un altına indirme hedefinde bulunduklarını aktaran Başkan, "5 puanlık prim indirimin Hazine'ye faturası 4.7 milyar lira. Aralık ayında 688 bin iş yeri 5 milyondan fazla sigortalı 5 puanlık prim indirimi teşvikinden yararlandı." dedi.

Emekli maaşını hak edenlere kayıtlardaki yetersizlik sebebiyle 3 aydan başlayıp 7-8 aya ulaşan sürede maaş bağlandığını aktaran Acar, "Emekli aylığı bağlama sürelerini yeni yılın sonunda bütün ünitelerde 1 ayın altına indireceğiz. Müracaat eden emekliliği hak eden vatandaşlar 1 ayın altında emekli olacaklar. 2010'da bir haftanın altında emekli aylığı bağlayacağız." diye konuştu.

AYNI BRANŞTAN TEDAVİYE 10 GÜN SINIRLAMASI 1 NİSANDA

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Acar, hasta 10 gün içinde aynı branştan başka bir hekime gidemeyecek mi ? Ne zaman hayata geçecek ? sorusuna, "10 günlük süre sınırlamasının seçimlerle hiçbir ilişkisi yok. 1 Nisan'a ertelendi. Seçimlerle irtibatlandırılması doğru değil. İnsanlarımızın, hastalarımızın mağdur edilmesi söz konusu değil. Uluslararası bilimsel kuruluşların yaptığı çalışmalar ışığında üniversite öğretim üyelerinin yaptığı sunumlar ışığında 222 adet düzenleyici kuralın sisteme entegre edilmesi söz konusudur." cevabını verdi. Acil haller, kontrol muayeneler, sevk işlemlerinin bu 10 günlük süre sınırlamasının dışında kaldığını kaydeden Acar, "Getirilmek istenen, keyfi olarak hastane hastane dolaşmak suretiyle kurum faturalarının gereksiz yere şişirilmesini önlemek. Hiç kimse endişe etmesin. Sağlıklı şekilde işlenecek." diye konuştu.

Eczanelerdeki yolsuzluk sorusuna ise Başkan Acar, sağlık konusundaki denetimlerin çok daha geniş sağlık imkanları sunma amacı taşıdığını kayderek yanıt verdi. Bu alanda yaşanan suistimallerin önlenmesi hedefinde olduklarını dile getiren Acar, iki pilot ildeki denetimde 19 eczaneye yapılan denetimlerde 2.6 milyon lira yolsuzluk tespit ettiklerine işaret etti. Başkan Acar, "Eczanelere sesleniyoruz. TBB yöneticileriyle de paylaşıyoruz. Suistimalleri beraber ortadan kaldırmamız gerekiyor. Geçen yıl her ay sağlık kuruluşlarına 2.1 milyar TL ödeme yaptık. Bunun 900 milyon lirası eczanelere. 19 eczanede 2 milyon liranın üzerinde suistimalin tespit edilmesi önemli bir konu. Önümüzdeki 2009 içinde sağlık harcamalarının azaltılması için denetimlerin yoğunlaştırılması gibi bir sonuç çıkıyor. Amacımız ceza yazmak değil ama suistimalleri önlememiz gerekiyor." uyarısında bulundu. Muadil ilaç konusunun da kamuoyunda yanlış anlaşıldığını söyleyen Acar, ilacın toplam sağlık harcamaları içindeki payının dünyada yüzde 15 iken Türkiye'de yüzde 42'lerde seyrettiğini ifade etti. İlaç israfını önlemek gerektiğini söyleyen Acar, "Gereksiz ilaç kullanımını ortadan kaldırmamız gerekiyor. SGK tansiyon hastalarını mağdur edecek düzenleme yapmadı. Mağduriyet olursa bunu da düzeltiriz." şeklinde konuştu.

Kurumun, 2009 prim tahsilat hedefinde kriz dolayısıyla revizyon öngörülüyor mu ? sorusuna Başkan Acar, "İnceliyor ve değerlendiriyoruz. 2008 yıl sonunda toplam tahakkuk eden prim gelirlerinin yüzde 84'ü tahsil edildi. Kısmi olarak prim gelirlerinde düşüş var. Ama bu düşüş genel dengeleri etkileyecek kadar bir düşüş değil. Ocak, şubat ayı bir ay sonra tahsil edildiği için net rakamları alarak değerlendirme yapmak gerekiyor. 2008 sonu itibariyle bakıldığında hedefleri önemli ölçüde gerçekleştirdik." karşılığını verdi.

Konuşmaların ardından TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile SGK Başkanı Fatih Acar, Adana, Ankara, Eskişehir, İstanbul, Mersin'de yapılacak SGK binalarıyla ilgili protokol imzaladı.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap