Sumeye

Kök Hücre Araştırmalarında Yeni Gelişmeler...

Önerilen İletiler

Kök Hücre Araştırmalarında Yeni Gelişmeler Bilim adamları, bebeklerin içinde geliştiği amniyo sıvısında bol miktarda kök hücre kaynağı buldular.

Kök hücre gelişmelerini aktarmaya devam ediyoruz. Gebe kadınların bağışladığı amniyo sıvısından alınan kök hücrelerin, embriyodan çıkarılan kök hücreler kadar yararlı olduğu ortaya çıktı. Wake Forest Üniversitesi ile Harvard Üniversitesi bilim adamları, hamile kadınların bağışladığı amniyo sıvısından çıkardıkları kök hücrelerin, embriyodan alınan kök hücreler kadar kullanışlı olduğunu bildirdiler.

Bilim adamları, hamile kadınlardan bebeğe zarar verilmeden alınan amniyo sıvısındaki kök hücrelerin, aralarında kan, damar, kemik, beyin ve akciğer hücrelerinin bulunduğu çeşitli hücreler elde ettiklerini ifade ettiler. Wake Forest Üniversitesi'nden Dr. Anthony Atala, "Bu hücrelerin dokuların onarılmasında ve yeni organlar elde edilmesinde çok önemli bir kaynak olacağını düşünüyoruz" dedi.

Amniyo sıvısından alınan kök hücre ile hastalanan çocuklar tedavi edilebilecek

Dr. Anthony Atala ile ekibinin, amniyo sıvısında buldukları hücrelerin, çeşitli tipte hücreler elde edilebilecek gerçek kök hücre olup olmadığını 7 yılda saptayabildikleri belirtildi. Bilim adamları, bu sıvıdan elde edilen kök hücrelerin, kaç farklı çeşit hücre elde edilebileceğini henüz bilmediklerini ifade ettiler.

Harvard Üniversitesi kök hücre araştırmacısı Dr. George Daley, bu bulgunun, hamile kadınlardan alınan amniyo sıvısındaki kök hücreleri dondurarak, bünyelerinin reddetme riski olmadan hastalanan çocuklarının tedavisinde kullanabilmenin yolunu açtığını söyledi. Daley, araştırmanın embriyon kök hücre araştırmalarına alternatif olmadığını da vurguladı.

Kalp krizine kök hücre ile son

Bilim adamlarının geliştirmekte olduğu bir yöntem, kalp krizi geçirmiş kişiye kendi kök hücresini enjekte ederek kalpteki hasarın daha hızlı iyileşmesini sağlıyor.

Londra’daki College Üniversitesi Hastanesi ile Bart's Hastanesi'nde başlayan deneylerde, hastalara kriz geçirdikten sonra kök hücre verilerek kalp kaslarının onarılması sağlanıyor. Kalbe konulacak kök hücreler, hastanın kendi kalça kemiğinden kemik iliği alınarak elde ediliyor.

Uzmanlar, hastanın uyum sorunu ve zaman sorunu yaşamaması açısından ve de kök hücrelerin hasta tarafından reddedilme riski ortadan kaldırmak amacıyla kendi kemik iliğinden kök hücre alınarak tedavi edildiğini ifade ediyorlar. Araştırmacılar, Avrupa'da daha önce hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde kök hücrelerin tıbbi müdahaleyle istenilen doku hücrelerine dönüştüğünü bildirdiler.

İngiliz Kalp Vakfı'ndan Prof. John Martin, Almanya'daki deneylerde kriz geçiren hastalara kök hücrelerin geç verildiğini belirtti. Kök hücre tedavisinin de ucuz olduğuna dikkat çeken Martin, kriz geçiren hastalara krizin hemen ardından tedaviye başlayacaklarını ifade etti.

Embriyonik kök hücre ile kellik tarihe karışıyor

Kanada Ottowa Hastanesi’nde embriyonik kök hücre ile deri üzerinde araştırmalar yapan ve embriyonik kök hücreyle ürettiği yeni deri hücrelerini farelerde deneyerek başarı elde eden Prof. Dr. Kürşad Türkmen, aynı yöntemle saçlı deri üretmeyi de başardı. Türkmen, diyabet yaraları ve derin yanıkların tedavisi içinde çalışmalar yaptığını ifade etti.

Prof.Dr. Türkmen, embriyonik kök hücre ile deri araştırmaları yaptıklarını, dünya nüfusunun yaşlandığına dikkat çeken Türkmen, yaşlılığın neden olduğu hastalıkların arttığını ve bu hastalıkların tedavi maliyetlerinin ülke ekonomilerini tehdit eder konuma ulaştığını bildirdi.

Bu nedenle embriyonik kök hücre araştırmalarının büyük önem taşıdığını dile getiren Türkmen, “Embriyonik kök hücre araştırmaları, yaşlanan dünyamızda sağlıklı yaşayabilmek için doku yenilemesi anlamına geliyor. Henüz araştırma aşamasındaki bu çalışmalarda hayvanlarda çok iyi sonuçlar alınıyor, fakat bu tedavilerin insanlara uygulanabilmesi için uzun yıllara ihtiyaç var” dedi.

Embriyonik hücre ile tüm vücut dokularının üretilebildiğini belirten Türkmen, bu hücrelerin yıllar sonra diyabet, parkinson, kalp kası yetersizlikleri ve MS hastalıklarının tedavileri için umut olduğunu söyledi.

Diyabet yaraları ve ağır yanık izleri artık tedavi edilebilecek

Kendisinin başkanlığında bir grup bilim adamıyla Kanada’da çalışmalar yaptıklarını ifade eden Türkmen, embriyodan elde edilen kök hücreleri, laboratuvar ortamında yeni deri hücrelerine dönüştürdüklerini dile getirdi.

Ağır yanıkların ve ayaklardaki diyabet yanıklarının tedavisini amaçladıklarını belirten Türkmen, aynı yöntemle saçlı deri ürettiklerini de dile getirdi.

Yöntemi fareler üzerinde denediklerini ve başarı sağladıklarını anlatan Türkmen, bu çalışmanın daha sonra maymunlarda deneneceğini, gerekli izin ve denetimlerin ardından yıllar sonra tedavi amacıyla kullanılabileceğini kaydetti.

Bu yöntemle, diyabet yaraları ile ağır yanık izlerinin laboratuvar ortamında üretilmiş yeni deri hücreleriyle tedavi edilebileceğini ve hastalarda iz kalmayacağını vurgulayan Türkmen, saçlı deri ile de kelliğe çözüm bulunabileceğini sözlerine

tarihinde sümeye tarafından düzenlendi

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

kök hücre tedavisi gerçektende birçok hastalığın önüne geçilmesinde büyük bir faktör olacaktır tam anlamıyla uygulandığında özellikle biz omurilik hastaları için dahada büyük önem taşıyacaktır umarım kısa sürede bu yöntem hayata tam anlamıyla geçer. paylaşımınız için teşekkürler

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Haber aslında epeyce eski yani 13.11.2006 tarihli bir haber yani haberde bahsedilen

fakat bu tedavilerin insanlara uygulanabilmesi için uzun yıllara ihtiyaç var” dedi.
kısmı yanıltmasın sizi o uzun yıllar geldi artık o yıllardayız :)

tşkler sümeye

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Haber aslında epeyce eski yani 13.11.2006 tarihli bir haber yani haberde bahsedilen kısmı yanıltmasın sizi o uzun yıllar geldi artık o yıllardayız :)

tşkler sümeye

Can haklı olabilirsin bekide eski haberdiye am 14 şubat 2009 yayınlanan İndigo dergisinde Gülşen Kaş ın haberi

tarihinde sümeye tarafından düzenlendi

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap