Berrin

Hayvandan İnsana Kök Hücre Olmuyor....

Önerilen İletiler

2953.jpg

Memeli hayvanlardan alınan “olgunlaşmamış dişi cinsiyet hücresi”, insanlar için cenin kök hücresi deposu olarak kullanılamayacağı anlaşıldı.

CHICAGO - ABD’deki “Advanced Cell Technology” şirketinin uzmanlarından Robert Lanza ve arkadaşları, cenin klonlama çalışmaları yaparken, bazı araştırmacıların umduğunun aksine, klonlanmış hayvan ovositlerinden (olgunlaşmamış dişi cinsiyet hücresi) insanlar için kök hücre edilemediğini ilk kez tespit etti.

Lanza ve ekibi, çekirdeklerini değişterek klonladıkları cenin hücrelerini, “morula” (döllenmeden sonraki ilk 4 gün) aşamasına getirerek, hücrelerin önce 8’e sonra da 16’ya bölünmesini başardı. Araştırmacılar, DNA’nın yeniden programlanabildiğini de böylece kanıtladı. Zira genler klonlarda, normal ceninde olduğu gibi gelişiyordu. Ancak bundan sonra işler umulduğu gibi gitmedi ve tavşan, fare ve inek hücresi çekirdekleri insan hücresi çekirdekleriyle değiştirilince sihir bozuldu.

Lanza, AFP muhabirine, “Güzel minik ceninlerimiz vardı ama iş yürümedi. Hayvan ovositleri istediğimiz genlere dönüşmedi ve işler bozuldu” dedi.

Araştırmacılar, klonlanmış hayvan ovositlerinin, kök hücre elde etmek amacıyla kullanılabileceğini ve bazı hastalıkların tedavisinde insan cenininden alınan kök hücrelerin yerini tutacağını düşünüyorlardı.

Cenin kök hücresi konusu, dünyada ahlaki tartışmalara konu oluyor, zira kök hücreleri alınan ceninler imha ediliyor.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap