Guest DOĞRU YOL

Tekerlekli Sandalyeli Diye Yolcuyu Otobüse Almayan Şoförlere Karşı Mücadele !

Önerilen İletiler

Guest DOĞRU YOL

- 1989 yılında geçirdiği trafik kazası sonrası yaşamını tekerlekli sandalyede sürdürmekte olan, yüzde 95 bedensel engelli Teslime Taplacı, ilk olayda kendisini otobüsten atmaya çalışan, ikinci olayda ise otobüse bile almayan halk otobüsü şoförlerine karsı hukuk mücadelesi başlattı.

- Teslime Taplacı’nın açtığı ikinci davanın ilk duruşması, 29 Ocak Perşembe günü, Beyoğlu Adliyesi’nde 1. Sulh Ceza Mahkemesi duruşma salonunda saat 10:00’da yapılacak.

Teslime’nin kaleminden, insanlık ayıbının öyküsü...

“12 Mart 2007 tarihinde annemle birlikte Bahcesehir-Taksim Özel Halk Otobüsüne bindik, tekerlekli sandalyemle orta kapıdan giriş yaptım ve orta kapının yanındaki boşlukta durdum. İki dakika sonra muavin sandalyemi katlayıp koltuğa geçmemi ya da otobüsten inmem gerektiğini çünkü yolcularını rahatsız ettiğimi belirtti. Diğer yolcular gibi ücretimi ödememe rağmen, gelen gecen insanların bana çarpıp rahatsız olmam düşünülmeden "diğer yolcuları" rahatsız edeceğimin ifade edilmesi ilk değil tabii ki.. Ayni otobüste bulunan gazeteci bir yolcu ve benim itirazlarım sonucunda otobüsten atılmadım..

Aradan 2 aya yakın zaman geçti bu arada hiç otobüse binme teşebbüsünde bulunmadım. 29 Nisan 2007 Taksim otobüs durağında gene Özel halk otobüsü; On kapıdan yolcu alıyor, orta kapıyı acar mısınız diye seslendim. Bekledim, açılmadı, diğer yolcular bindi.. Sandalyemi itip on kapıya geldik, şoföre “orta kapıyı acar mısınız? “ dedim. Bana baktı, elini havaya savurdu, "Seninle mi uğraşacağız, git işine" dedi. Kapı kapandı ve otobüs hareket etti.. Öylece kaldım. Bu davranış biçimini ilk defa görmememe rağmen, alışamamış olmaktan dolayı kırıldım, incindim ve kızdım..

Türkiye’de yaşayan bir engelli olarak bu durumu kanıksamak ve bunlara rağmen yaşamaya devam etmek veya bu tip "ayrımcılık" içeren davranışlarla mücadele etmek gibi iki seçeneğim vardı. Her iki olayı da önce IETT'ye şikayet edip para cezası almalarını sağladım ardından da mahkemeye verdim.

Birinci olayda savcı takipsizlik kararı verirken “Hizmetin verildiği,otobüs muavininin davranışının tasvip edilecek bir davranış olmadığı; Genel Ahlak kuralları içersinde kınanacak bir davranış olduğu ve otobüs yolcuları tarafından da kınandığı” (aynen alınmıştır) gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine 13.05.2008 günü yapmış olduğumuz itiraz, dosya halen savcılıktan mahkemeye gönderilmediği için bekliyor.

İkinci olayın ilk duruşması 29 Ocak.2009 günü saat; 10:00 da yapılacak. İstanbul Barosu Engelliler hakları komisyonu başkanı sayın Güler Polat davama bizzat vekilim olarak davayı üstlenerek bana hukuki destek sağlayacak. İstanbul barosunun göstermiş olduğu bu duyarlılığı tüm kurum ve STK’larından bekliyorum.

Türkiye’de engelli bireylerin asıl sorunu "hayatın içinde olamamasıdır". En temel hakki olan ulaşımdan bile yararlanamayan, bu tip davranışlara maruz kalan bizler, nasıl okuyup, is bulup, ise gidip, üretip, sosyal yasama dahil olabiliriz ki? Zannımca hükümetler ve toplumun uzlaştığı tek konu; Engelli sorunlarını görmezden gelmek ve dışlamak.

2005 yilinda Türk Ceza Kanunu’nun Ayrımcılık ile ilgili 122. maddesi "engelliye karşı ayrımcılık" da suç olarak tanımlandı. Ama bizim açımızda değişen bir şey olmadı. Bir Savcı bizi otobüsten atmaya çalışan kişinin ayıplanmasını yeterli sayıyor. Ya ben itiraz etmeseydim, tartışıp kavga etmek yerine utançla, sessizce inseydim. “Hizmetin verilmiş olması yeterli mi?” Nasıl verildiğinin ( aslında alındığının mı demek lazım? ) hiç mi önemi yok. Amerika’da zencilerin otobüsün arkasında seyahat etmeleri kuralını yıkmak için verdikleri mücadele ayrımcılığa karşı mücadeledeydi, hizmeti alıyor olmaları yeterli miydi? "

"Bir tane insan hakları ihlali vardır, o da kişiye farklı davranmaktır" diyor Prof. Dr. İonna Kuçuradi..

İletişim: teslime@turkquad.org

ALINTI

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap