Can Sengul

Engelli Annesinin Emekliliği...

Önerilen İletiler

Engelli annesinin emekliliği

Sosyal güvenlik reformu olarak bilinen 5510 sayılı Kanunla, sosyal güvenlik sistemimize getirilen yeni bir düzenleme ile...

Sosyal güvenlik reformu olarak bilinen 5510 sayılı Kanunla, sosyal güvenlik sistemimize getirilen yeni bir düzenleme ile başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların, 01.10.2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenecek. Eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilecek. Yapılan bu düzenleme ile özürlü çocuğu olan kadınlara erken emeklilik hakkı tanınmıştır.

Kanun’un yürürlük günü olacak olan 1 Ekim 2008 günü ve sonrasında geçen çalışmalar için fiili hizmet zammı (yaştan düşülecek süre) verilecektir. Yani başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan annelerin 1 Ekim 2008 öncesi çalışma yıllarına ilave süre-fiili hizmet zammı uygulanmayacaktır.

Sosyal güvenlik reformunun ilgili maddesi gereğince ağır engelli çocuğu olan çalışan annelerin 5 yıl erken emekli olması amaçlanmıştır. Ancak bu madde hükmünün yürürlük tarihi 1 Ekim 2008 dir ve bu tarihten sonra geçirilen sigorta pirimleri dikkate alınacaktır. Yani eşinizin 1 ekim 2008 tarihinden sonraki geçecek sigorta pirim günleri dikkate alınacaktır. Yani bu tarihten önceki geçirilmiş pirim günlerinin eşinizin erken emekliliğine bir katkısı olmayacaktır.

Şöyleki 1 ekim 2008 tarihinden sonraki geçecek pirim günlerinin toplamından 5 yıla kadar erken emeklilik söz konusu olacaktır. Yani bu tarihten önceki geçirilmiş çalışılan yıllar dikkate alınmayacaktır. Dolayısı ile eşiniz açısından baktığımızda 1 ekim 20008 tarihinden sonra çalıştığı her 5 yıl için 1 yıl, toplamda da 20 yıllık çalışma süresinde de 5 yıl fazladan çalışmış gibi işlem görecektir. Yani eşiniz için 5 yıl erken emekli olma şansı görünmemektedir. Ancak bu tarihten sonra geçen her yıl için yaklaşık 73 gün fazladan sigorta pirim günü eklenecektir. Eğer eşiniz 20 yılın üzerine 4 yıl daha çalışırsa yaklaşık 365 gün yani 1 yıl erken emekli olabilir. Tabi bu 1 yıl aynı zamanda yaştan da düşülür. Eşinizin 2009'da erken emeklilikten yararlanması söz konusu değildir. Çünkü maddenin yürürlük tarihi 1 ekim 2008'den sonra geçirilecek sigorta pirim günlerini kapsamaktadır.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap