Can Sengul

Devletin Engelli Vatandaşlara Ödediği Maaş İçin Başvuru İşkencesi Sona Eriyor...

Önerilen İletiler

Engelli vatandaşlara müjdeli haber

Tarih Tarih : 21 Ağustos 2008, 00:57

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Engelli maaşı için artık Sağlık Üst Kurulu kararı gerekmeyecek. Kurulda bir yıl bekleyen başvurular olduğunu anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Hastane raporu ile maaş bağlanabilecek" dedi. Bu konudaki kanun tasırısının TBMM tatile girmeden önce yasalaşması planlanıyor. Bakan Çelik, Hürriyet’e şunları söyledi: "Engellilere maaş bağlanması konusunda SGK’ya bağlı Sağlık Üst Kurulundan rapor alma şartı kaldırılacak. Zaten incelenen başvuruların yüzde 60’a yakını da haklı haksız gerekçelerle reddediliyor. Üstelik kabul de edilse geri de gönderilse başvuruların sonuçlanması 1-2 yılı buluyor. Engelli mağduriyet yaşıyor."

Rapor işkencesi

Çelik, rapor işkencesini bitirecek bir düzenleme yaptıklarını belirterek, "Sağlık Bakanlığının belirleyeceği hastanelerden rapor almak yeterli olacak. Daha sonra bu raporun doğru olup olmadığını denetleyeceğiz. Engellilere bu denetim sonucunu beklemeden maaş bağlanacak. Denetim sonucunda gerçeğe aykırı durum varsa raporu veren hastane hakkında cezai müeyyide uygulanacak" dedi.

Evlere servis

Engelli maaşı Engellilik derecesine göre aylık 170 ile 250 YTL arasında değişiyor. Engelli vatandaşların maaşlarını almak için kuyruklarda ortaya çıkan üzücü görüntülerden sonra yeni bir karar daha uygulamaya konuldu. Engelli vatandaşların maaşlarının evlerinde ödenmesi kararlaştırıldı. 1 Eylül 2008’den itibaren özürleri yüzde 70’in üzerinde olanların aylıkları evlerinde verilecek.

Maaş kesme

Engelli maaşı, ölüm, Türk vatandaşlığından çıkarılması, yabancı ülkelerin uyruğuna girmesi, muhtaçlığının kalkması, bir işte çalışmaya başlaması, Engellilik oranının yüzde 40’ın altına düşmesi, evlenerek muhtaç durumdan çıkması durumunda kesilecek. Aylık almakta olanlar veya aylık sahiplerinin eş, kardeş, anne, baba, vasi, kayyum, veli veya vekilleri, aylıkların kesilmesini gerektiren durumları üç ay içinde Sandığa bildirecekler. Bildirmeyenler, maaşı yüzde 50 faiziyle ödeyecekler.

Kaynak:Haberaktuel.com

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap