Berrin

Kök Hücreye Vize...

Önerilen İletiler

Türkiye'de sadece kan hastalıkları ve kemik iliği nakli hastalarında uygulanabilen kök hücre naklinin boyutları Sağlık Bakanlığı'nın izniyle genişliyor. Artık kalp, organ nakli, crohn, bazı kanser türleri ve ALS hastaları için de kök hücre nakli uygulanabilecek.

Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, Prof. Dr. Zafer Gülbaş ile Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, erişkin kök hücrenin uygun ortam ve şartlarda farklı doku ve hücrelere dönüşebildiğini gösteren yüz güldürücü çalışmalar olduğunu duyurdu.

Sağlık Bakanlığı 23 Aralık 2008 tarihinde yayınladığı Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik'te tedavi edilemediği takdirde ölümle sonuçlanabilecek hastalıklarda kök hücre tedavisine izin verilebileceğini duyurmuştu.

ÜÇ DOKTOR İMZASI GEREKİYOR

Bu yönetmeliğin büyük bir önem taşıdığına işaret eden Prof. Dr. İlhan, 'Ölümle sonuçlanan bir rahatsızlığı bulunan hastalarda Türkiye'de bugüne kadar bir uygulama yapılamıyordu. Ancak çok çaresiz durumda olan hastaların doktorlarının yapacağı başvuruyla bu yol açıldı. Yönetmelikte bilinen tıbbi müdahale yöntemleri ile tedavisi mümkün olmayan ya da riskli olan hastalarda hastanın veya yasal temsilcisinin rızası alınmak suretiyle, uzman hekim tarafından bilimsel kurallara uygun bir tedaviye izin verileceği ifade edilmiştir' diye konuştu.

Buna göre hastalıkla ilgili diğer tedavi olanaklarının işe yaramadığıyla ilgili belgeler dosyalanıp hastanın veya vasisinin rızası alınmak suretiyle üç uzman doktor tarafından başvuru yapılması halinde sadece o hasta için kök hücreyle tedavi izni verilecek.

TÜRKAN YILMAZER'in HABERİ

Kan davasI bu İzİnle sonlanabilir

Bakanlığın müjdesi Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nde kan davası nedeniyle vücuduna isabet eden kurşunla felç kalan ve iyileşmesi kök hücre nakline bağlı olan Halil Topkan'ın evinde bayram havası estirdi. AKŞAM'IN 30 Kasım 2008 tarihindeki haberine konu olan Topkan Ailesi'nden Mustafa Topkan, 'Hıdrekanlı Aşireti'ne mensup Topkan ve Çalışkanlar Aileleri'nin barışması yönünde devlet çok büyük bir adım atmıştır. Bizim sözümüz sözdür. Nakille Halil'in iyileşmesi halinde barışın gerçekleşmesi de söz konusudur' dedi. Topkan, 'Kardeşim tedavi olursa 3 kök hücre nakili bekleyen hastanın tedavi masraflarını karşılayacağımızı yeniden hatırlatmak istiyorum' dedi. Bülent ŞANLIKAN /İSTANBUL

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap