Berrin

Türkiye’de Kök Hücre Dönemi....

Önerilen İletiler

Klinik araştırmalar yönetmeliğiyle tedavisi mümkün olmayan hastalıklarda, kök hücre tedavisine izin veriliyor. Bakanlığa bağlı komisyon müracaatları değerlendirmeye başladı

Tıbbın birçok alanında çığır açan ‘kök hücre çalışmalarının’ Türkiye’de de aralıkta çıkan yeni yönetmelikle yasallaştığı ve pek çok hastanın yararlanabileceği açıklandı.

Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Derneği’nin toplantısında konuşan Dernek Başkanı Prof. Osman İlhan, 23 Aralık 2008’de yürürlüğe giren yönetmelikle, yapılacak tedavi amaçlı denemelerin Türkiye için büyük bir adım olduğunu ifade etti. İlhan, “Klinik araştırmalar yönetmeliği, bilinen yöntemlerle tedavisi mümkün olmayan hastalarda kök hücre tedavisine izin veriyor. Bakanlığa bağlı Kök Hücre Araştırmaları Komisyonu, bu tip hastaların müracaatlarını değerlendirmeye başladı” dedi.

Önümüzdeki günlerde kök hücre tedavilerinin kalp krizi, Crohn hastalığı ve organ naklinde kullanılacak olmasının heyecan verici olduğunu ifade eden İlhan, her organın kendine ait kök hücresi olduğunu, istenildiği zaman bunun alınıp saklanabildiğini belirtti. İlhan, kök hücreyle organ elde edilme çalışmalarında ilk deneyin yurtdışında başarıyla soluk borusu elde edilmesiyle gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Tedavi nasıl uygulanacak?

Ölümcül hastalıklarda mevcut tedaviden yarar görmediği durumlarda hastanın rızası alındıktan sonra 3 uzman doktorun bütün tedavi yöntemlerinin yapıldığını gösteren belge ve raporlar eklenerek komisyona başvurulabilecek. Maliyet SGK’ca karşılanacak.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap