Guest DOĞRU YOL

KİŞİSEL GELİŞİM

Önerilen İletiler

Guest DOĞRU YOL

Çabalayan insanların en temel özelliği başarıyı kovalamalarıdır. Başarmak ise gittikçe zorlaşmaktadır.

Çalışan insanın fark oluşturmadan başarıyı elde etmesi, neredeyse olanaksız gibi görünmektedir. Fark oluşturmak kendimizi ne düzeyde geliştirdiğimizle yakından ilgilidir. Günümüzde kişisel gelişim seminerlerine artan ilginin temelinde bunun yattığına inanıyorum.

Fark oluşturabilmek, her şeyden önce bireysel farklılıklarımızın bilinmesiyle başlayan bir süreçtir. Bireysel farklılıklarımızı, yani kendimizi tanımaya başladıktan sonra gelişimin yolu açılmış demektir.

Bu yol kolay ilerlenebilen bir yol mudur? Cevabın hayır olduğunu hepimiz biliyoruz sanırım.

Davranışlarımıza yön veren değerler dizisi (paradigma), bizi öylesine şekillendirebiliyor ki, önce kendimizi tanımamızı zorlaştırır ardından da değişim gerektiren konularda bizi isteksiz kılar.

Değerler dizimizi besleyen önemli kaynaklardan birisi atasözlerimiz ya da nerdeyse atasözü niteliğine gelmiş deyimlerdir.

“Bizden adam olmaz”, “böyle gelmiş böyle gider”, “yedisinde neysen yetmişinde de o’sun” gibi açıktan olumsuz ve güven kırıcı olanları olduğu gibi; “terzi söküğünü dikemez”, “mum dibine ışık vermez” gibi görünürde bir mahareti dillendiriyor gibi olan ama gizli anlamı “seni de gördük işte” anlamı çıkanlar da var.

Ben ikinci gruba dikkat çekmek istiyorum.

Mesela “mum dibine neden ışık vermez”? Sorusunu soralım. Öncelikle, mumun görevi dibine ışık vermek midir?

Etrafı aydınlatması için dizayn edilmiş ve kendisinden istenen sadece bu olmasına rağmen, başkalarınca bu yeterli görülmüyor ve kendini de aydınlatması isteniyor.

Bu sözün kime söylendiğini düşündüğümüzde; yaratan, çabalayan ve genelde fark yaratan kişileri görürüz.

Sizde bunlardan biriyseniz, işiniz zor demektir. Zor, çünkü bu sözden etkilenmemeniz olanaksızdır. Bu etkilenmenin sonuçları da kaçınılmaz olarak olumsuzdur. Yani çaba harcamanızda bir azalma, yaratıcılığınızda bir tıkanma ve fark yaratma becerinizde bir çözülmeye neden olur. Başarınız hızla aşağı iner.

Bu durumda ne yapılabilir?

Akla ilk gelen şey genellikle bir savunma sistemini geliştirmek ve neden dibinize ışık vermediğinize ilişkin bahaneler üretmektir. Ama gelin görün ki, bu karşıdakini tatmin eden bir yöntem olmamaktadır.

İkinci bir yöntem olarak şunu denemeyi öneriyorum. “şeffaf şamdan kullanmaya ne dersiniz”…

Yazan: Bedi Aydın

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap