Can Sengul

Omurilik hasarlı fareyi yürütmeyi başaran Almanya'daki bir bilim ekibi, tasarım proteini kullanarak felç olmuş farenin sinir hücrelerini uyararak canlandırdı.

Önerilen İletiler

Almanya'daki bir araştırmada omurilik hasarından felç olan bir fare, beyne tasarım proteini enjekte edilerek bugüne dek memelilerde onarılamaz olduğu düşünülen bir sinirsel bağın yeniden kurulması suretiyle yeniden yürütüldü.

Reuters'in haberine göre insanlarda genellikle spor veya trafik kazalarının neden olduğu omurilik yaralanmaları felç bırakıyor, çünkü kaslar ve beyin arasında bilgi taşıyan sinir liflerinin tamamı yeniden büyüyemiyor. Ancak Almanya'nın Bochum kentindeki Ruhr Üniversitesi'nin araştırmacıları, tasarım proteini kullanarak felç olmuş farenin sinir hücrelerini uyarıp canlandırdı.

 

Reuters'a konuşan araştırma ekibinin başındaki Dietmar Fischer, "Çalışmamızın özel yanı, proteinin kendisini üreten sinir hücrelerini uyarmak için kullanılmanın ötesinde beyin aracılığıyla daha ileri taşınması" diyerek ekledi: "Bu şekilde, nispeten küçük bir müdahaleyle, çok fazla sayıda siniri yenilenmesi için uyarıyoruz ve bu da farelerin tekrar yürüyebilmesiyle sonuçlanıyor."

Fischer, tedavi gören felçli farelerin 2-3 hafta sonra yürüyebildiğini söyledi.

Ruhr Üniversitesi web sitesinde yapılan açıklamaya göre tedavi, hiper-interlökin-6 adı verilen proteini üretmek için beyne genetik bilgi taşıyıcılarının enjekte edilmesini içeriyor. Fischer'in ekibi tedaviyi daha da ilerletmek üzerinde çalışıyor. "Yöntemimizin daha büyük memelilerde işe yarayıp yaramadığını görmemiz lazım. Domuzları, köpekleri ya da primatları düşünüyoruz örneğin" diyen Fischer, bunlarda işe yararsa tedavinin insanlarda güvenli olup olmadığı aşamasına geçeceklerini belirterek "Bu kesinlikle uzun yıllar alacaktır" vurgusunu yaptı.Kaynak

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Haberin medyada yer almasından bu yana 1 yıl geçti. Haberin devamı, araştırmanın güncelliğine dair bir gelişme maalesef yaşanmadı. Umut yine ve yenilenerek haberlerde kaldı, biz ise hâlâ sandalyede...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap