Can Sengul

Epidural Stimülasyon Tedavisi Pamukkale Üniversitesinde Başladı

Önerilen İletiler

Denizli’de Pamukkale Üniversitesi Algoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Lütfi Gürses, omurilik hastası bireylerin tedavisi için dünyada 6 noktada uygulanan tedaviyi Türkiye'de başlattı. Felç geçiren engelli bireylerin omuriliklerine ameliyatla pil yerleştiren Prof. Dr. Gürses, Türkiye'deki hastaların ayağa kalkabilmesi için de umut oldu. 2 yıldır bedensel engelli olan 45 yaşındaki Atilla Atilla, daha önce bacaklarını hareket ettiremediğini, tedaviden sonra ise ayağa kalkmaya başladığını söyledi.

 



 

Pamukkale Üniversitesi Algoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Lütfi Gürses, omurilik felçlilerinin yeniden yürüyebilmesi için Türkiye'de çığır açacak bir uygulamaya başladı. Dünyada İsviçre, ABD, İngiltere, Avusturya, Hindistan ve Çin'de uygulanan 'Pil tedavisi', Prof. Dr. Ercan Lütfi Gürses öncülüğünde Türkiye'de hayata geçirildi. Tedavi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gürses, hastaların omuriliklerine yerleştirilen pil sayesinde, omuriliğe elektriksel uyarılar verildiğini, bu uyarıların sinir sistemini harekete geçirip engelli bireylerin yeniden yürümesini sağladığını dile getirdi. Prof. Dr. Gürses, omurilik felcinin yaşam konforunu düşüren bir hastalık olduğunu ve bu hastaların hayatlarının büyük bir bölümünü tekerlekli sandalyeye mahkum geçirdiğini söyledi. Prof. Dr. Gürses, bu hastalıkla ilgili önemli bir çalışma yürüttüklerini ve Türkiye'de pil tedavisini başlattıklarını kaydetti.

 

'Hastalar için müthiş bir destek'

 

Tedavi sayesinde omurilik felci geçiren kişilerin sağlığına kavuşabileceğini ileri süren Prof. Dr. Gürses, şöyle dedi 
Artık omuriliğe yerleştirilen pillerle, bu hastaların tekrar ayağa kalkmasını sağlıyoruz. Bu şekildeki tedaviyle bir hastamız artık yürüyebiliyor. Dünyada sadece 6 merkezde yapılan bir tedavi. Ülkemizde biz ilk uygulamasını gerçekleştirdik. Omurilik gerçekten hem elektrik hem de kimyasal olarak çalışan ve ritim sağlayan bir sinir yapısı. Bu pil tedavisi tamamen doğru bir yaklaşım. Bu hastalar için de müthiş bir destek sağlıyor. Pil tedavisi hastaların yeniden yürümesinin yanı sıra, idrar ve tuvalet kontrollerinin yeniden sağlanmasıyla yaşam konforlarını olumlu etkileyen bir tedavi yöntemi.

 

'Hastalar için umut oluyor'

 

Prof. Dr. Gürses, 2 yıllık bir ön fizik tedavisinin ardından pil tedavisini uygulanabileceğini, tedavinin bütün hastalarda yüzde 100 başarılı olma garantisinin bulunmadığını belirterek, Her hastanın hasar düzeyi birbirinden farklıdır. Bütün hastalar için çok büyük bir umut ama tedavi için hastanın durumuna göre karar verilmeli. Çok yakın bir süreçte çok sayıda hastaya erişmemizi sağlayacağını düşünüyorum. Hastaları, hayatlarını tekerlekli sandalyeye mahkum geçirmekten, günlük hayatlarına, sosyal yaşamlarına hatta işlerine geri dönmelerini sağlayacak çok büyük bir tedavi yaklaşımı olduğunu paylaşmak isterim diye konuştu.

 

Ayağa kalkamıyordu, 6 ay sonra koşmayı hedefliyor

 

Türkiye'de ilk kez pil tedavisi uygulanan 45 yaşındaki Atilla Atilla (45), omurilik zarındaki iltihaplanma nedeniyle 2 yıldır tekerlekli sandalyeye bağımlı olduğunu bu süre içerisinde 8 ameliyat geçirdiğini söyledi. Tekerlekli sandalyeye mahkum olduktan sonra pil tedavisiyle ayağa kalkmaya başladığını belirten Atilla, Ameliyatla omuriliğime pil takıldı. 2 aydır tedavi görüyorum. Eskiden bacaklarımı kımıldatamıyordum. Şimdi ayağa kalkabiliyorum. Güçlükle de olsa adım atmaya başladım. Fizik tedavim de devam ediyor. Doktorum 1 yıl sonra ayağa kalkabileceğimi söyledi. Ancak bu konuda çok azimliyim. 6 ay sonra ayağa kalkmayı ve özgürce tek başıma yürümeyi hedefliyorum. Tekerlekli sandalyeden kurtulup özgürce koşmak istiyorum diye konuştu.

 

dha

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Epidural Stimulation tedavisi yıllar önce yapılan bir tedavi türüdür. Hatta amerikada bu tedaviyi olup da koşan biri vardı. Umarım en kısa sürede yaygınlaşır da biz de güzel gün yüzü görürüz artık. Allah yardımcımız olsun.

  • Like 2

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bu cok guzel bir haber daha once hindistanda yapiliyordu bu tedavi ben eklemistim Ama Türkiye'de basladigindan haberim yoktu cok sevimdim bu guzel haber icin cok teşekkür Can

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap