Önerilen İletiler

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 2 Nisan 2019 itibarıyla engelli raporlarına dair uygulama genelgesi yayımlandı. Erişkinler İçin Engellilik ve Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliklerin Uygulanması Konulu 2019/06 sayılı Genelgenin detaylarını ve önemli hatları bu haberde. 

Erişkinler İçin Engellilik ve Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliklerin Uygulanması

Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılırken erişkin ve çocuklar için iki farklı yönetmelik yürürlüğe girdi:

Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik 20 Şubat 2019 tarihli ve 30692 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik 20 Şubat 2019 tarihli ve 30692 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL YÖNETMELİK ÇIKARILDI

Yürürlükten kaldırılan Yönetmelikte, çocuk yaş grubuna dair özel düzenlemelerin bulunmaması, 0-3 yaş gelişim geriliği olan çocuklarda ağır engelliliğin tespitinde güçlükler ve değerlendirme zorlukları yaşanması, 0-3 yaş aralığında rapor alacak çocuklarda tanılamalarda kullanılan testlerde uygulama güçlüğü olması, motor-mental gelişimin sürmesi nedeni ile sabit bir engel oranı tespitinin yapılamaması nedenleriyle çocukların değerlendirilmesinde standart değerlendirme süreçlerine ihtiyaç duyulmuş ve çocuklara özel bir Yönetmelik çıkarılmıştır.

ENGELLİLER KANUNU GEREĞİ ÇIKARILAN İKİ FARKLI YÖNETMELİK

Her iki yönetmelikte de dayanak maddelerinde yer alan 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunu gereği “Bireyin engelliliğini ve engellilikten kaynaklanan özel ihtiyaçlarını belirleyen derecelendirmeler, sınıflandırmalar ve tanılamalarda uluslararası temel yöntemler esas alınır." hükmüne yer verildi.

Bu hükme uygun olarak, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi dayanakları ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ortak standart bir dil ve çerçeve oluşturmak amacıyla geliştirilen ve bireylerin işlevselliği, etkinlikleri, yaşama katılımı ve bu alanlardaki kısıtlılıklarının tanımlanmasını sağlayan çok kapsamlı uluslararası bir sınıflandırma sistemi olan Dünya Sağlık Örgütü İşlevsellik Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması Çocuk ve Genç Versiyonu (International Classification of Functioning Disability and Health, Children and Youth Version-ICF-CY) esas alınarak, engellilik durumuna ve özel gereksinimlere ilişkin sınıflandırma çalışmaları hazırlandı.

ENGELLİ RAPORU ÜYELERİ

Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelikte kurul daimi üyelerinin, “çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ya da yan dal uzmanları, göz hastalıkları uzmanı, kulak burun boğaz uzmanı, çocuk cerrahisi uzmanı, çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, ortopedi ve travmatoloji uzmanından oluşacağı hükme bağlanmıştır. Mülgâ Yönetmelikte bulunmayan çocuk branşları, daimi üye olarak belirlenmiş olup, çocukların bizzat çocuk uzmanları tarafından değerlendirilmesi sağlandı.

Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik, “engel oranı” temelli değil, “gereksinim” temelli olup, Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu’nda (ÇÖZGER), çocukların hangi hizmetlere gereksinimleri olduğu belirtilmek suretiyle çocukların ve ailelerinin hak ve hizmetlere ulaşmalarını kolaylaştıracak ve aynı zamanda herhangi bir hak kaybına yol açmayacaktır

ÇOCUKLAR İÇİN ENGELLİ RAPOR DÜZEYLERİ

Çocuklar için gereksinim seviyesine göre rapor verilecek olup gereksinim düzeyleri; “Özel gereksinimi vardır (ÖGV), Hafif düzeyde ÖGV, Orta düzeyde ÖGV, İleri düzeyde ÖGV, Çok ileri düzeyde ÖGV, Belirgin özel gereksinimi vardır (BÖGV), Özel koşul gereksinimi vardır (ÖKGV)” olarak belirlenmiştir.

Yönetmeliğin “Kazanılmış haklar” maddesinde “Bu Yönetmelikte geçen “Çok ileri düzeyde ÖGV”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” ifadeleri, ilgili mevzuatın uygulanması açısından ağır engellilik durumunu ifade eder.” hükmüne yer verildi.

ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİ RAPOR DÜZEYLERİ

Erişkinler için yeni Yönetmelikte, “ağır özürlü” ya da “ağır engelli” ifadesinin yerine, “tam bağımlı engelli birey” ifadesi getirilmiştir.

Yönetmelikte yapılan değişiklikler ve uygulama esaslarına aşağıdaki bağlantılardan ayrıca ulaşabilirsiniz.

Erişkinler İçin Engellilik ve Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliklerin Uygulanması Konulu 2019/06 sayılı Genelge ve ekine aşağıdaki iki farklı “PDF” bağlantısından ulaşabilirsiniz.

 

 

Genelgeye ulaşmak için aşağıdaki “PDF” bağlantısının yer aldığı resme tıklayınız.

pdf.jpg

Genelge ekine ulaşmak için aşağıdaki “PDF” bağlantısının yer aldığı resme tıklayınız.

pdf.jpg

 

 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap