Can Sengul

Omurilik zedelenmesine çözüm Japonya'dan geliyor

Önerilen İletiler

Omurilik zedelenmesine çözüm Japonya'dan geliyor

Özel bir tür kök hücre kullanarak omurilik zedelenmelerini tedavi etmeyi amaçlayan klinik çalışma Japonya’da onaylandı.

Japonya’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir heyet, Keio Üniversitesi Profesörleri Hideyuki Okano ve Masaya Nakamura liderliğindeki bir ekip tarafından omurilik yaralanmalarının tedavisine dair yürütülecek klinik çalışmayı onayladı.

Japonya'da onaylanan çalışmanın başarılı olması halinde, uzuv hareketlerinde meydana gelen omurilik zedelenmesi kaynaklı kayıplar tedavi edilebilecek.

Yetişkin insan hücrelerinin yeniden programlanmasıyla oluşturulan ve herhangi bir vücut dokusunda çoğalma potansiyeline sahip olan iPS hücrelerini kullanacak olan ekip, omuriliklerinde zarar meydana geldikten sonra uzuvlarında hareket kaybı meydana gelmiş dört hastanın her birine yaklaşık iki milyon iPS türevi hücre nakledecek. Uzuv hareketini geri kazanmak üzere hücrelerin nöronlara dönüşeceğini uman ekibin klinik çalışmasında, tedavinin güvenliğini ve etkinliğini onaylamak bir yıl sürecek. Bilim insanları, bu yıl ilk hastayı tedavi etmeyi amaçlıyor. 

Şu anda tedavisi bulunmuyor
Japonya'da her yıl yaklaşık 5 bin kişi trafik kazaları benzeri nedenlerden kaynaklı omurilik zedelenmesi yaşıyor. Yapılacak klinik çalışmanın, henüz etkin tedavisi bulunmayan omurilik zedelenmeleri için umut olması bekleniyor. 

 

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap