Guest DOĞRU YOL

Basından Engelliye Engeller...

Önerilen İletiler

Guest DOĞRU YOL

Yıllar önce 99 marmara depremi dolayısı ile geçici olarak Konya’da ikamet ederken, Sayın Beyza hanım ile tanışmıştık.Kendisinin 6-7 yaşlarında Celalleddin isminde spastik engelli bir oğlu vardı.Celaleddin 9-10 aylık bebek iken geçirdiği bir ateşli hastalık sonucu beyni hasar görmüştü. Çok az görebilen, çok az konuşabilen, dengesini sağlayıp da yürüyemeyen güzel bir çocuktu.

Konya’da yeterli sayıda ve özellikte rehabilitasyon merkezi bulunmaması Anne Beyza hanımı kendi işini kendin yap… neden olmasın?.. istersen sende başarabilirsin?.. soruları içinde, yeni bir rehabilitasyon merkezi açmanın çabası içerisinde; Allah karşımıza çıkardı…

Bu amaca yönelik olarak ilk önce “SENAGED” “Spastik Engelliler Araştırma ve Gelilştirme Derneği”nin kurucu üyesi olarak işe başladık..Aman dernek kurmak ne zormuş….Ne ENGELLER’le karşılaştık anlatamam ?.. Burada yazmaya kalksam bir roman olur..

Neyse kısa keselim engellilerle ilgili kurulan dernekler, gelirlerinin belli bir oranını genel merkeze yollamak zorundaymış….Bu ENGELİ nasıl aşarız ın mücadelesi içerisinde, oraya buraya günlerce koşturduk durduk..Bizler arabada; Celaleddin ile 2 yaşındaki kardeşi SENA arka koltukta, çalmadık kapı bırakmadık Konyada...

Neyse bir çözüm yolu bulundu da derneği kurduk… Genel merkezin payını vermekten de kurtulduk… Derneğin adına “ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME” sözcüğünü ekleyince, her şey mevzuata, kitabına uydu ve “Spastik Engelliler Araştırma ve Geliştirme Derneği” kurularak faaliyete geçti...

Biz 2 yıl kadar Konya’da Beyza hanımla birlikte dernek çalışmalarına katıldık..Sora biz memleketimize geri döndük.. Çok gayretli ve çalışkan bir insan olan Beyza hanımın hayallerinde yaşattığı “Rehabilitasyon Merkezini Projesi”ni hayata geçirdiğini mutlulukla öğrendik…

Beyza hanım hayaletti ..çalıştı çabaladı, ama hiç umutsuzluğa düşmedi..Her şeye rağmen engelleri bir bir aşmasını bildi.. ve sonunda başardı.. hayalleri gerçek oldu.

Ama hayat; Beyza’larla, Celaleddin’lerle,analarla evlatlarla ve aşılmayı bekleyen engellerle dolu….

Sevgili dostlar, şimdi bunları neden yazdın konu ile ne alakası var diyeceksiniz.. bende sözü fazla uzatmadan söyleyeyim;

bakın şu bizim “Spastik Engelliler Rehabilitasyon Merkezi” ninin açılışında neler yaşanmış neler..…

Olmaz !.. olmaz !.. demeyin, bakın neler yaşanıyor hayatta… pardon Türkiye’de ..

Basından Engelliye Engeller

Konya'da Beyza Çiltaş adında başörtülü bir kadın, hayırsever arkadaşlarının da yardımıyla "spastik engelliler" için modern bir okul inşaa ediyor. Eğitime hazır hale getirilen okul Milli Eğitim Bakanlığı izin vermediği için bir yıldır açılamıyor. Çünkü okulun kurucusu olan Beyza Hanım başörtülü.

Aynı zamanda Spastik Engelliler Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin de Başkanı olan Beyza Hanım'ın şu sözleri karşısında doğrusu çıldırmamak elde değil:

"Modern ve özürlülerin her türlü ihtiyacına cevap verebilecek okulu tamamladık. Yetkililer fotoğrafımın başörtülü olmasının engel teşkil ettiğini söyledi. Okul yönetiminde bulunanların hepsi kılık kıyafet yönetmeliğine uyuyor. Buna rağmen okulu açamadık."

Şimdi ikibin aile spastik engelli çocuğunu eğitebilmek için, Ankara'daki beylerin(!) gönlünün olmasını bekliyor.

Lütfen, Ankara'nın şu "örümcek kafalı" anlayışına bakar mısınız? Beyza Hanım okulun yöneticisi ve eğitimcisi değil, sadece kurucusu. Yani devlet, evdeki hanımların başörtüsüne bile karışıyor artık...

Allah aşkına böyle bir mantık olabilir mi, kendi ülkesinin "özürlü" çocuklarına bile merhamet etmeyen bir yönetim anlayışı olabilir mi?

Dahası çağın içinde yaşamayan, kendi insanlarını "zillet" içinde yaşatan bir ülkeye …

BASINDAN

İşte böyle bir insandı Beyza Hanım, başını örterdi yada örtmezdi, ne önemi var ki?..

Kim ne?.

O inancının gereğini yaparmış, yapmazmış sadece onun bileceği bir iş…Beyza hanımı eleştirenlere soruyorum, ellerinizi vicdanınıza koyup düşünün bakalım, ömrünü böyle kutsal bir amaca adamış kaç kişi var ?..

Sözlerimi fikirlerine çok değer verdiğim düşünür, ilim adamı, sevgil Üstad Ahmed Hulusi’nin sözleri ile noktalamak istiyorum ;

“Devlet, gerçekte insanların sağlık, huzur ve mutluluğu için oluşturulmuş kurumdur!

O ülkenin tüm insanlarına eşit mesafede ve ölçüde hizmet vermekle mükelleftir!. Birbirlerine baskı ve zorlamada bulunmadığı sürece her kişinin “DİN” anlayışına ve uygulamasına saygılı olmak mecburiyetindedir!.

Devlet, mazlumun yani zulüm görenin yanında olmak, onu korumak mecburiyetindedir!. Aksi hâlde mazlûmun ahı devletin varlığına zarar getirir!.”

Ahmed Hulusi

Bugün Konya’da yüzlerce yürüyemeyen, konuşamayan, anlayamayan, göremeyen engelli insana bir ışık bir umut yolunda bir vesile oldu sayın Beyza Çiltaş..

Kendisini saygı ile anıyor, engelli kardeşlerimize göstermiş olduğu özveriden dolayı sonsuz şükranlarımı sunuyor, Allah ’ tan sağlık mutluluk ve başarılarının devamını diliyorum..

KAYNAK

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap