Recommended Posts

Merhaba.

    Bu gün sizlerle akülü sandalye ve scooterlerinizin bozulmadan yıllarca kullanmak için ne yapmanız gerektiğini anlatmak istiyorum.

    İlk olarak akülü sandalye ve scooteriniz varsa, bunun servis kitapçığı veya en azından arıza kodları ( Fault code) listesi elinizde olmalı. Akülü sandalyeler ve scooterler için;  eğer koltuğun altında joystiğin bağlandığı bir beyin varsa bu beyinin çoğunlukla üst kapağındaki marka ( DX Power module ) ve aynı beyinin  alt kapağında yazan model kodu ( DX PM82) google ye yazılıp bir boşluktan sonra fault code yazıp aratılarak bu sandalyenin joysyickinin verebileceği bütün arıza kodları elde edilebilir. Bu bilgi ingilizce olabilir. Google çeviri açılıp içine yapıştırarak Türkçeleştirebiliyoruz. Yalnızca joystickten motor ve aküye bağlanan akülü sandalyelerin ise joystiğin alt tarafındaki model kodu ile fault code araması yapılarak arıza kodlarına ulaşılabilir. 

     Çünkü akülü sandalye ve scooter joystickleri Çin malı değilse yani avrupaysa kolay jolay bozulmaz. Arızaların %99 u Çevre ekipmanından çıkar. Bu arızalar

1- Motor gücünün hasta ağırlığı veya çıkılan rampaya dayanamayarak motor  bobin sarımının  kavrulması,  motor kömürünün yılda bir defa yerinden çıkartılıp temizlenmemesi sonucu kömürün yuvada sıkışması sonucu motor kömürünün temassızlık yapması ve  joystickin motor hatası vermesi,  motor dişli sisteminin yıpranması sonucu motorun normalden yüksek akım çekmesi sonucu joystickin akım korumaya geçmesi.

2- Elektromanyetik fren bobinlerinin kavrulmadı veya fren balatasının kirden ve tozdan  sıkışması sonucu fren sisteminin sıkışması ve motorun fren açılamadan dönmeye çalışması sonucu motorun zorlanma nedeniyle yüksek akım çekerek hem aküleri boşaltıp bozması hem de joystiğin aşırı akım korumasına geçerek aracı kilitleyerek hataya geçmesi,  fren mikroswitchlerinin kontaklarının kirlenmesi veya mikroswitche sıvı girmesi sonucu fren sisteminin joystick tarafından algılanamaması ve hata vermesi.

3- Joystick kolunun darbe alarak merkezinin kayması,  joystick kablosunun bir yere takılıp kopması, joystick çocuk kilidinin kazayla istemeden devreye girmesi, tuş takımının içine kalem vb sokulması ya da tuş altına sıvı kaçması ya da  tuşun karbonunun devre üzerindeki tuş basma bölmesini doldurması nedeniyle joystickin açılışta hataya geçmesi, tuş içine yabancı madde batırılması sonucu devrenin zarar görmesi vejoystickin onarımı mümkün olmayacak şekilde arızalanması. 

4- Akülerden bir tanesinin bozulması sonucu akünün çok çabuk bitmesi, Akülerin her kullanım sonrası şarj edilmemesi,  hiç kullanılmadığında ayda bir şarj edilmemesi veya şarj aletinin arızalanması sonucu veya şarj aletinin bir akünün amperinin % 10 undan daha az akım basmasından ya da akü kablosuna bağlı termik sigortanın üç dört defa attığında yenisiyle değiştirilmemesi veya bu sigorta  direkt bağlanarak iptal edilmemesinden ya da Akü kutup başlarının oksitlenmesi veya vidaların gevşek kalması veya fişlerde temassızlık olması sonucu akü dolu olduğu halde joystickin aküyü boş görmesi ya da aküleri tamamen boşaltıp şarja bağladığımız için şarj aletinin akü bağlantısında 21 volttan daha düşük volt gördüğü için şarja başlamaması sonucunda şarj aleti bozuk sanılarak yeniden şarj aleti satın alınması. Ancak eski şarj aleti geri beslemeli ve pahalı bir cihazken bozuk sanılarak yerine sürekli volt çıkışı veren ucuz bir cihaz alıp şarja bağlayınca şarj ettiğini görüp aküler yine de şarj olmayınca yeni akü almak zorunda kalmak ve gereksiz yere ikinci ve kalitesiz bir şarj aletine sahip olmak.

 

    Motor kömürlerini yılda bir defa söküp kömürleri ve takışldığı yuvaları temizlemeli ve mümkünse yaylarının kırık ve yanık olmadığını ve kömür uzunluklarının 0, 7 cm ile 1,5 cm aradında olduğunu kontrol etmelisiniz.

      Havalı tekerlek kullanıyorsanız her akşam aracı şarja takarken lastik havalarını kontrol etmelisiniz. Eksik havalar tamamlanmalıdır. Akülü sandalyelerde ön tekerlekler 3 bar (45 psi) ve arka tekerlekler 4,5 bar ( 70 psi ) olmalı. Scooterlerde bütün tekerlekler 4,5 bar (70 psi ) olmalıdır.

   Ön tekerlek sarhoş maşaları ayda bir kontrol edilmeli ve gevşek vida ve dağılan rulmanlar varsa onarımı ve rulman değişimi acilenyapılmalı.

   Oturma ve sırt döşemeleri ayda bir kontrol edilerek yırtılan, sökülen ve vidası gevşeyen  yerler anında onarılmalı.

    Aküler altı ayda bir akücüye ölçtürülerek volt değeri diğerine göre az olan akü  akücüde yüksek akım ile şoklanarak güçlendirilmeli ve iki akü tam şarj sonrası bir gün dinlendiğinde birbiriyle aynı  volt ölçülmeli.

     Aku,  motor ve joystick bağlantı fişleri altı ayda bir çıkartılıp takılarak kir ve yağları temizlenmeli. Aku değişimlerinde kutup başları sökulerek zımparalanıp temizlenmeli ve kutup pabuçları kötuyse yeni pabuç takılmalı.

     Şase bağlantıları sık sık kontrol edilerek kırık ve çatlak olup olmadığına bakılmalı, gevşek vidalar sıkıştırılmalı. 

     Şarj aletinin soğutma fanı yılda bir defa yensiyle değiştirilmeli. (Fanın yenisi 10 TL ) 

     Araçta dik oturmalı , bir yana doğru eğik oturulmamalı. Eğik oturulan tarafın motoru daha çabuk yıpranır ve motorların çift olarak değiştirilmesi daha mantıklı olacaktır. 

        Motorlara kauçuklu gres yağ takviyesi yapılabilir. Ancak içindeki orijinal gres yağı boşaltılmamalı. Sadece eksilen kısım kadar  gres yağı eklemek daha akılcı olur. Çünkü orijinal gres yağı dişlileri kaplar ve sıvılaşıp akma yapmaz. Kauçuklu gres bir kaç ay sonra hem yanlara savrulup dişlileri burakır, hem de sıvılaşıp şanzımanın her yerinden sızarak çevreye damlar.

      Sorularınız için numaram 05434047268. Günün 24 saati çekinmeden arayabilirsiniz. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now