HakanUsta

Meyra Optimus 2 ve Turing modelleri arıza ve onarım tekniği

Önerilen İletiler

Meyra Optimus ve Turing serilerinde önde çekici motorlar ve arkada dönüş hareketini sağlayan direksiyon motoru bulunur. Bu tip akülü sandalyelerde beyin dediğimiz motor sürücü devresi iki bölümlüdür. ve diğer akülü sandalye beyinlerine göre iki kat daha pahalıdır. Her hangi bir arıza durumunda elektronik devreye müdahale etmeden önce service manuelin incelenmesi ve ekranda yazan hata kodunun neredeki arızayı gösterdiğinin belirlenmesi, hem onarım maliyetini neredeyse 10 misli azaltır , hem de akülü sandalyenin onarım sırasında daha büyük arıza çıkartmasını da önler. Örneğin E 45 hatası veren bir Turing 928 akülü sandalyenin ya motor kömürü temas etmiyordur ya da motor fişi yerinden çıkmıştır. Siz bu haldeki akülü sandalyeyi hata kodunu bilmeden tamirciye verirseniz, Sandalyenin beyni yanmış, yenisi 3000 TL - Joysticki yanmış yenisi 2000 TL - Ya da motoru yanmış yenisi 1500 TL gibi uçuk onarım maliyetleriyle karşılaşabilir hatta bu paraları ödeyebilirsiniz. 
Eğer hata kodunun anlamını bilseydiniz, Çıkan fişi yerine takarak veya oksitlenen fişi temizleyerek arızayı bir kuruş harcamadan giderebilir, Bir tane sağlam kömür numunesi göndererek, dört tane motor kömürünü 250 TL ye Ankara Ostim'de İlhami Kaynak firmasına sipariş vererek bir hafta içinde kargoyla elinize alıp kendiniz takarak akülü sandalyenizin iki yıl daha sorunsuz çalışmasını sağlayabilir ve bunun yanı sıra binlerce liranız cebinizde kalmış olurdu. 
Meyra Optimus ve Turing modellerinde en çok ortaya çıkan bir diğer arıza arkadaki direksiyon motorundan çıkan sağ ve sol rot kollarının bağlı olduğu uzun kolun altından bu kola dişli ile bağlı olan plastik kılıflı 5 Kiloohmluk dönüşü sağlayan mavi potansiyometrenin bozulması sonucu sandalyenin ilk açılışta normal açılması ancak kolu oynatınca E 47,  11 veya E 12 hatası verip çalışmamasıdır. Bu potansiyometre arka direksiyon şanzımanının altında yaklaşık 5 cm çapında yarım dire şeklinde siyah plastik bir kapağın altındadır ve iki adet vida ile arka motor şanzımanı bloğuna vidalıdır. Bu kapağın içine siyah bir kablo girer ve kablonun içinde üç tane hat vardır. Potu sökerken kabloların hangisinin potun hangi tarafındaki bacağına bağlı olduğunu not alın. Orijinal potta kablolar potun içine yapışıktır. Kabloları kesip ucunu açarak yeni pota lehimlemek gerekir. Yanlış bağlantı yapılırsa direksiyon motorunu veya beyini yakabilirsiniz. Potu değiştirirken potun orta bacağı ile sağ bacağı ve orta bacağı ile sol bacağı arasındaki dirençler avometre ile ölçülerek potansiyometre tam orta konuma getirilerek iki taraftaki ohm değerlerinin aynı olması sağlanarak ( örnek Potun orta bacağı ile sağ bacağı arası 2,36 Kiloohm ve Potun orta bacağı ile sol bacağı arası 2,35 Kiloohm şeklinde bir ayar yeterli olacaktır. Bu şekilde yarım daire plastik kapak içindeki dişliye takılmalı ve bu konumda iken arka tekerler düz gidiş şekline alınmalı ve yarım dire kutu yerine vidalanmalıdır. sandalye eskisi gibi çalışacaktır. Pot tam orta noktaya alınmadan yerine takılırsa motor veya beyin yanabilir. 
Hangi potun alınması gerektiğine gelince Ankara Ulus Konya sokakta Esnaf sanatkar iş hanının en alt katında Yakup Elektronikte mavi plastik kılıflı ve plastik saplı dikdörtgen şeklindeki 5 kiloohmluk Lineer Potansiyometrelerden tanesi 10 TL civarında satın alınırsa işinizi görür. Her bir potansiyometre ile birlikte iki adet somun almalısınız. Bu somunları potun vidasına takıp ikisini birbirine ters sıkarak dönmeyecek şekle getiriyoruz. Bu somunun kablo lehimlenen tarafın arkasında kalan bölümünün köşelerini eğe ile yuvarlatıyoruz ki potu yarım dire kovana taktığımızda potun sapındaki somunlar kanala sıkışsın ve dişli dönerken pot hiç kımıldamasın. Bazı tamirci arkadaşlar potu japonla yapıştırıyor. ben bunu tasvip etmiyorum. İkinci pot değişiminde yarım daire kovan zarar göreceğinden yeni kovan için yurt dışı servise bağımlı hale gelir ve aracı kullanılamaz hale getirebilirsiniz. Orijinal Potansiyometrenin ürün kodu ( 91A1A-B28-B13L Potentiometer shaft single turn 5kΩ 1W ±20% 6.35mm BOURNS ) olup orjinal fiyatı 11 euro dur. Bu kod ile internette aliexpress sitesinde muadilini 200 TL civarında bulabilirsiniz. Ayrıca Optimus un service manueli de (http://www.manualslib.com/manual/872...a-Optimus.html) adresinde verilmiştir. Kullanılan elektronik sistem Optimus ve Turing modellerinde aynıdır ve aynı servis kitabı aynı joysticki kullanan tüm modellerine uyar. 
Bu sayfada anlatılan bilgiler Hakan Ustanın kendi deneyimleriyle kazandığı bilgiler olup bu bilgilerin kullanılması sonucu oluşacak maddi ve manevi hasarlarda hakan usta sorumluluk kabul etmez. Tüm sorumluluk onarımı yapan kişiye aittir.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap