Berrin

Engelinizden Utanmayın!!!

Önerilen İletiler

TahsinBulut.jpg

BURSA (CİHAN) - Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 tarafından gerçekleştirilen 'Engellilerin Sosyal Yaşamdaki Yeri' konulu panelde konuşan Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Tahsin Bulut, "Engelli olmak ayıp değil" diyerek, engelli vatandaşların durumlarından utanmaması gerektiğini söyledi.

"Engelleri Kaldırıyoruz" sloganıyla yola çıkan Yerel Gündem 21 Engelliler Meclisi tarafından düzenlenen panel, Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Bursalıların ilgi gösterdiği panelin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Tahsin Bulut, Yerel Gündem 21'in kentlilik bilincine yönelik çalışmalarının yanı sıra toplumda engellilik bilincinin geliştirilmesine çalışıldığını da belirtti. Bulut, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Aralık ayı boyunca engelli dostlarımız için özel etkinlikler yaptık. Yerel Gündem 21 olarak katılımcılık anlayışıyla çalışmayı benimsediğimizden, daha önce evlerinden çıkamayan pek çok kişiyi Engelliler Meclisi bünyesinde bir araya getiriyoruz. Engelli olmak ayıp değil" diye konuştu.

Tahsin Bulut, zamanla sosyal yaşamda daha aktif roller aldığına işaret eden engelli vatandaşların gün geçtikçe üretime de katkı sağlayacak çalışmalar yaptığına ve ilerleyen zamanlarda bunun artarak süreceğine işaret etti. Tarih boyunca dünyada önemli işler başaran pek çok engellinin var olduğunu örneklerle dile getiren Bulut, "Türkiye'de engelli olmak kolay değil. Engelli vatandaşlarımızın toplum tarafından hor görüldüğünü ve zaten var olan olumsuzluğa bir de toplumun yakıştırmalarının eklenerek bugünlere gelindiğini biliyoruz. Ancak günümüzde engelli vatandaşlarımızın durumları daha da anlaşılır olmaya başlandı. Bugün, engellilerin evlerinden çıkmaya ve üretime dahi katılmaya başladıklarını görüyoruz. Engelli olmasına rağmen diğer yeteneklerini geliştirerek etkin işlere imza atan çok insan tanıyoruz. Engelli olmak, başarıya engel değil" şeklinde konuştu. Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarında, engellileri düşünüp fiziki düzenlemeler yapıldığına değinen Bulut, bunun en güzel örneklerinden birinin metro istasyonlarına yaptırılan engelli asansörleri olduğuna işaret etti.

Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 engelli hareketinin ortaklarından olan Eğitmen ve Danışman Ayhan Zenbilci de konuşmasında, fırsat verildiğinde engellilerin aşamayacağı engelin olmadığını ifade etti. Zenbilci, "Biz, her nedense hayata balıklama dalamıyoruz. Bize fırsat verin bu ülkeyi yönetiriz. Çünkü ülke yönetmek ekip işidir. Ülkemizde bu tür görevleri üstlenecek kapasiteye sahip pek çok engelli yaşıyor. Engellilerin sloganı 'engel olma' olmalıdır" dedi.

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Aytaç ise engellilerin Türkiyle genelinde eğitim konusunda dahi istedikleri seviyeye gelemediklerini belirtti. Aytaç, kendi okulundan örnek vererek, okullarda engellilerin rahatça hareket edebileceği fiziki yapının olmadığını ve engelli vatandaşların sosyal yaşama kazandırılması için fiziki şartların uygun hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Engellilerin ekonomik yaşama katılımı hakkında bilgi veren Aytaç'ın yanı sıra Eğitmen ve Yönetim Danışmanı Memiş Yılmam, engellilerin kişisel gelişimi için yapılacaklar ve Psikolog Yalçın Kireççi de engelli vatandaşların psikolojik durumlarıyla ve yaşadıklarıyla ilgili bilgiler verdi.

(CİHAN)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap