Can Sengul

Her İşlem İçin Engelli Raporuna Gerek Yok!

Önerilen İletiler

Mevcut yasa hükümleri doğrultusunda Engelli Sağlık Kurulu Raporu, engelli bireylerin çeşitli hak ve hizmetlerden yararlanabilmesi için, kamu kurum ve kuruluşlarınca talep edilen temel belgedir. Dolayısıyla kişinin sakatlık oranını gösteren sağlık kurulu raporunun olması şart.


Tabii, bu o kadar da kolay olmuyor. İşte yapmanız gerekenler:


- Engelli raporu almaya gitmeden önce lütfen haklarınızı öğrenin. Daha sonra “Şu ibareyi de ekletseydim, keşke bunlardan haberim olsaydı vs.” dememek için bunu yapmanız gerekiyor. Lütfen öncelikle haklarınızı öğrenin.


- Gideceğiniz hastane hakkında ön araştırma yapın. Sağlık kurulunun olduğu yeri, asansör olup olmadığını, kullanılır durumda özürlü tuvaletinin olup olmadığını vb. fiziksel koşulları hakkında bilginiz olsun. En önemlisi de hastanede rapor için koştururken karşılaşabileceğiniz sıkıntıları öğrenin. Yaşadığınız sıkıntılar varsa sorumlularını yetkili mercilere şikâyet ederek diğer arkadaşlarınızın karşılaştığı sorunları azaltırsınız. Şikayet için asla tereddüt etmeyin.


- Raporunuzu istihdam için kullanmak istiyorsanız lütfen “çalıştırılamayacağı alanlar” kısmının doldurulmasını ve istihdam açısından değerlendirilmesini sağlayın. Çalıştırılamayacağı alanların doldurulması her açıdan sizin lehinizedir. Çalıştırılamayacağınız alanlarda istihdam edilmez ve olası sorunları en aza indirmiş olursunuz.


- Engelli maaşı almak için ayrı bir rapora gerek yok. Raporunuzda yüzde 40 ve üstü engel oranının olması yeterlidir. Ayrı bir ibareye gerek yok.


- Raporunuzu evde bakım aylığı için kullanmak istiyorsanız “ağır engelli” kısmının “evet” olması ve sakatlık oranının en az yüzde 50 olması gerekiyor.


Ancak her kurumun yeniden rapor istediği malum... Örneğin raporunuzda “Engelli aracı alabilir” diye bir ibare yoksa ne yapacaksınız? Yeniden bir rapor peşine düşüp aynı sıkıntıları mı yaşayacaksınız? Tabii ki hayır! İster kişisel, ister bir kurum sevkiyle gidin, rapor alacağınız hastanenin başhekimliğine şu dilekçeyi verin:


Hastane Başhekimliği’ne…


10 Mart 2013’te Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik’in engelli sağlık kurulu raporunun doldurulmasını düzenleyen 9. maddenin 4. fıkrası, raporun kullanım amacı bölümüne; bireyin yararlanmak istediği hak ve hizmetlere ilişkin talepleri belirtilir. Engelli sağlık kurulu raporunun tasdiki ve verilişini düzenleyen 14. Madde'nin 2. fıkrası ise "Engelli sağlık kurulu raporunun bir nüshası ilgili kişiye verilir. İlgilinin talebi üzerine hazırlanmış olan özürlü sağlık kurulu raporlarından; engellinin yararlanabileceği hakları sayısınca veya talep ettiği sayıda çoğaltılarak imza edilir, onaylanır ve mühürlenerek ilgiliye verilir" talimatını vermektedir.


Bu hükümler çerçevesinde, “sakat statüsünde çalışıp çalışamayacağıma ve hangi işlerde çalışamayacağıma, sakatlık vergi indiriminden, 2022 sayılı Kanun’dan ve evde bakım hizmetinden yararlanıp yararlanamayacağıma, engelli aracı alıp alamayacağıma, vb.” ibarelerin eksiksiz doldurularak, beş nüsha halinde tarafıma sağlık kurulu raporu verilmesini arz ederim.


Cemalettin GÜRSOY


İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap