Berrin

Görme Engelliler Parayı Kimseye Sormadan Tanıyacak....

Önerilen İletiler

ANKARA (CİHAN) - Yeni Türk Lirası'ndan 'yeni' ibaresi 11 gün sonra kalkıyor. Yeni banknotların tanıtımına hız veren Merkez Bankası'nın (TCMB) başkanı Durmuş Yılmaz, görme engelliler için üretilen 'para ölçer'i uygulamalı olarak anlattı. Esprilerin havada uçuştuğu anlatımda, Yılmaz ücretsiz dağıtılacak para ölçerler sayesinde görme engellilerin hiçbir yanılgıya düşmeksizin tüm paraları tanıyıp ayırt edeceklerini vurguladı.

Türkiye Körler Federasyonu'nun 17 Olağan Genel Kurulu'na 1 Ocak 2009'dan itibaren tedavüle girecek Türk Liraları damgasını vurdu. İlk defa gerçek boyutlarıyla vatandaşa sunulun banknotlar ve madeni paralar büyük ilgi gördü. Basın mensuplarının görüntü almak içi birbirleriyle yarıştığı programda konuşan TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz, banka olarak yeni paralar tasarlanırken, görme engelli vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerini dikkate aldıklarını dile getirdi.

Yılmaz, görme özürlülerin paraları kimseye muhtaç kalmadan tanıyabilecekleri özellikte yaptıklarını söyledi. Farklı boyutlardaki tasarımları üzerlerinde yer alan holografik şerit folyo ve kabartmayla görme engellilerin parayı tanıyabileceğini aktaran Yılmaz, para ölçerleri tanıttı. Para ölçerler sayesinde banknot ve demir paraların kolaylıkla ölçülüp tespit edileceğini belirten Yılmaz, para ölçerlerin dernek ve vakıflar aracılığıyla özürlülere dağıtılacağı bilgisini verdi.

1 Ocak 2005 tarihinde Türk Lirası'ndan 6 sıfır atılarak Yeni Türk Lirası'na geçildiğini ifade eden Durmuş Yılmaz, 11 gün sonra 'yeni' ibaresinin atıldığı 'Türk Lirası' ve 'Kuruş'ların alışverişlerde kullanılacağına işaret etti. TCMB Başkanı; 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 Türk Lirası olarak tasarlanan banknotların ön yüzünde Atatürk arka yüzlerinde ulusal ve uluslar arası arenada tarihe mal olmuş kişilerin foto4ğraflarının olacağını kaydetti.

"ALDIĞIMIZ PARAYI VERMEYİZ"

Ardından Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Hasan Tatar ile banknot ve kuruşların para ölçerle nasıl ayırt edileceği uygulamalı olarak anlatıldı. Başkan Yılmaz görme engelli Tatar'a rastgele para verip kaç lira olduğunu sordu. Banknotu para ölçere koyan Tatar, espiri yaparak, "Aldığımız parayı geri vermeyiz sayın Başkanım." dedi. Bu sözler salonda kahkahalara neden oldu. Ardından Tatar, 50 Türk Lirası'nı para ölçerle tanıdı. Başka bir banknotu Tatar'a uzatan Yılmaz yeni bir şakayla karşılaştı. Tatar, "Yılmaz, çok tasarruflu biri olduğundan birini almadan diğer parayı vermiyor." dedi. Bu sözler alkışlar ve gülmeyle desteklendi.

Toplantının ardından görme engelliler Durmuş Yılmaz'a çiçek, tişört ve plaket verdi.

(CİHAN)

1.jpg2.jpg

1ykra.jpg1ykrb.jpg

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap