Can Sengul

Yakınına evde bakana sigorta

Önerilen İletiler

Yaşlı ve engelli aile üyelerine evde bakanlara eğitim verecek olan hükümet, bu kişileri sigortalayarak maaşa da bağlayacak. Bakım yapanlar emekli olabilecek

Evinde yaşlısı, engellisi ve yatalak hastası olan binlerce vatandaş, devletin sigortalı "bakım elemanı" olacak. Hükümet, bu durumdaki yakınına baktığı için çalışamayan kişilere 'emeklilik' yolunu açacak dev bir çalışma başlattı. Hali hazırda sosyal yardım şeklinde alınan ve bir asgari ücret düzeyinde olan evde bakım paraları, devletten ödenen maaşa çevrilecek. Bakım yardımı sağlanan 400 bin kişi sigortalanarak, emeklilik hakkını elde edecek. Fırsattan yararlanabilmek için tek kıstas, yakınına "doğru ve düzenli" bakmak. Bunun için Eskişehir Anadolu Üniversitesi bir sınav yaparak, başarılı olanlara bakım sertifikası verecek. SABAH, düzenlemeyi ilk kez bir yıl önce "evde yakınına bakana emeklilik" başlığıyla manşetten duyurmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Bakanlığının evde bakım yardımı sağlanan kişiler için gerçekleştireceği yasal çalışmanın alt yapısı belli oldu. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile birlikte yürütülen düzenlemede, esas olan bakım yardımı alan kişileri hem eğitimle profesyonelleştirmek hem de gerçekten iyi bakanları sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak. Evde hasta, yaşlı ya da engelli eşine, çocuğuna, anne, babasına bakan ve bu nedenle iş yaşamına katılamayan vatandaşlara sağlanacak "sosyal güvence" için "iyi bakma ve alınan parayı istismar etmeme" şartı bulunuyor. Bunun için Anadolu Üniversitesi "kas hastalıkları", "Alzheimer" gibi özel bakım alanlarında internetten de takip edilebilecek dersler başlatacak. Dersler sonrası yapılacak sınavı geçenler "bakım uzmanlığı" sertifikasını alacak. Sertifika sahibi kişiler de devlet tarafından sigortalanacak. Üniversite ilk dersleri Haziran ayında başlatmayı ve Eylül gibi de sertifika sınavını gerçekleştirmeyi planlıyor.

ESNEK ÇALIŞMA
Çalışma Bakanlığı, evde yakınına bakanların sosyal güvenlik hakkını "esnek çalışma modeli" içerisinde yerleştirmeyi planlıyor. Yakının bakımı bittiğinde sigortalılığın sürecinin de sona ereceğini dikkat çeken bürokratlar, bunun ancak "esnek çalışma" şeklinde uygulanabileceğini ifade ediyor. Sosyal güvence için sertifika kıstası getirilecek olmasının nedeni, evde yakınına bakan kişilerin bu hakkı istismar etmesinin önlenmesi. Yapılacak denetimlerle yakınına iyi bakmadığı tespit edilenlerin sigortasına son verilmesi de planlanıyor.

244 BİN DUL KADINA MAAŞ BAĞLANDI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, 2012'de başlattığı 'herhangi bir sosyal güvencesi olmayan eşi vefat etmiş kadınlara maaş bağlanmasını projesi'ne şimdiye kadar 359 bin kişi başvuru yaptı. Bakanlığın yaptığı incelemenin ardından, 244 bin kişinin başvurusu kabul edildi. Bakanlık, eşi vefat etmiş ve herhangi bir geliri olmayan bu kadınlara 2 aylık periyotlarla 500 TL düzenli yardım vermeye başladı. Yardım programı kapsamında, 2012'de ödeme oluşturulmuş sistemdeki hak sahibi 244 bin 108 kişiye, toplam 371 milyon 492 bin 750 TL ödeme yapıldı. Maaş bağlanan kadın sayısının giderek artabileceğini ifade eden bakanlık yetkilileri, 16 bin 675 başvurunun da değerlendirme aşamasında olduğunu kaydetti. Yetkililer, gelen her başvurunun değerlendirileceğini belirtti.

Kaynak : Sabah

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap