Can Sengul

Cinsellikte her şey beyinde biter (Röportaj)

Önerilen İletiler

Cinsellikte her şey beyinde biter
spacer.gif
17 Şubat 2013 Pazar Saat 12:05
spacer.gif
Sağlıklı bir cinsel yaşamın şifresi henüz çözülmüş değilken, engelli bir erkeğin cinselliği keşfetmesini konu alan ‘Aşk Dersleri’

adlı bir Hollywood yapımı akılları karıştırdı.

Filmden hareketle uzman psikolog Esin Nur Akyıldız’a sorduk: Engelliler seks terapisi alıyorlar mı?

ELİF AKTUĞ - elif.aktug@aksam.com.tr
Önümüzdeki hafta gösterime girecek olan Ben Lewin imzalı ‘Aşk Seansları-The Sessions’, boynundan aşağısı tutmayan bir engellinin seks terapisi alarak cinselliği keşfetmesini anlatıyor. Filmde terapisti canlandıran ve oyunuyla Oscar’a aday olan Helen Hunt müthiş bir performans sergilerken, ABD’de muhafazakâr kesim bu tarz uygulamaların varlığının ve yasallığının tartışılmasını istiyor.
Ülkemizde engellilerin sıradan, ‘normal’ bir hayata devam etmesi için türlü engel varken acaba seks terapisi alabiliyor ve cinselliklerini yaşayabiliyorlar mı? Uzman psikolog Esin Nur Akyıldız ile seks terapisini ve engellilerin cinsel hayatı nasıl yaşadıklarını konuştuk.

- Seks terapisi nedir, hangi durumlarda ihtiyaç duyulur? Sekse engel olan nedir?
Seks terapisi bizim ülkemizde pek yok, gelişmemiş bir ülkeyiz bunu kabul edelim. Seks, partnerler arasında dahi mahrem olarak görülüyor, konuşulmuyor. Seks terapisine seks kaynaklı gelinmiyor. Başka sebeplerle geliyorlar, sonuç bizi sekse getiriyor. Doğrudan cinsel hayatla ilgili olarak erkeklerde erken ya da geç boşalma, kadınlarda da vajinismus sorunlarıyla danışıyorlar. Baskı, cinsel aktivite bozukluklarına sebep oluyor. Baskı hastalıkları doğuruyor. Kadında cinselliği yok sayma sorunları var. Cinsel organları keşfetmemişiz daha, dolayısıyla layığıyla yapılmıyor. Yapılmayınca kişiyi tatmin etmiyor, evlilik açık veriyor.
İSTİYORUM AMA OLMUYOR!
n Seks terapisine karar veren bir uzman da size yönlendiriyor mu hastayı?
Kadın hastalıkları uzmanları yönlendiriyor daha çok. Psikosomatik kökenli durumlarda ancak ruh sağlığıyla ilgili bir tedaviyi öneriyorlar. Kadınlarda, geçmişte cinselliğe yükledikleri anlam her neyse ona bakıyoruz. Bilinçaltındaki travmaları tedavi ediyoruz.

- Sanırım belirli bir fizyolojik hastalığı tedavi etmek daha kolaydır.
Çok daha kolay, hastalıkta teşhis konur tedaviye başlanır. Abilinçaltında tehdit olarak algıladığı her durumda sen uyur pozisyonda olsan bile, defansta. Nedeni tamamen kontrolü bırakmama isteğidir. Her şeyin temelinde akışa kaptıramamak var, cinsellikte de böyle. Deseler ki hangi dönemde yaşamak ister sin, tarih öncesi derim. Normlar ve öğretiler yokken. Beynin, ruhun doğru bildikleri yok edildi.

- Başkalaşıyor doğrular.
Standart doğrular var artık, aynı tip insanlar, aynı tip insanlar. Monotonluk var, aynı tip seks can sıkmaz mı? Değişiklik insanı motive eder. Hepimiz için böyle.

- Bir de rakam verilir, haftada şu kadar seks iyidir, neye göre belirlenir bu rakam?
Haftada üç olması idealdir denir ama haftada bir de olabilir. Haftada bir defa yapılan seksin hakkını veriyorsan, üç defadan iyidir. Nasıl yaptığınızla alakalı.

- Seks terapisi yüzde yüz çözüm müdür bahsettiğiniz sıkıntı durumlarında?
Düzenli bir terapiyle başarısız olanı görmedim.

- Her şey kafada bitiyor yani!
Aynen, beyin gücüyle yapılmayacak şey yok. Genellikle kadınlar, evlendikten sonra daha çok ihtiyaç duyuyorlar. Kırsalda değil büyük şehirde daha fazla sıkıntı var.

KARIMI MUTLU ETMELİYİM
- ‘Tabu’ kırsal kesim, şehir dinlemiyor!

Tabularla büyütülüyoruz, pembe-mavi ayrımıyla başlıyor sorunlar. Doğum yapan kadınlar bile geliyor, hâlâ baş edemedikleri sorunlar olabiliyor, hâlâ cinselliği keşfedememiş olabiliyorlar. Grup terapisinde bir hastamız, “Çok mutluyum, bu sorunu yaşayan bir tek ben varım sanıyordum. Benzer sorunları yaşadığınızı görmek beni çok mutlu etti” diye coşkuyla ifade etmişti duygularını. Kadına cinselliği yaşamanın en az erkek kadar hakkı olduğu anlatılıyor ve zevk alması sağlanıyor. Öğreti odaklı bir çalışma bizim yaptığımız. Bireysel çalışmalar yapıyorum, bazı çiftleri önce birlikte dinliyorum. Birçok kişi tek başına da çözmek isteyebiliyor. Erkekler daha yoğun geliyor, “Cinsel olarak mutlu olmak ve partnerimi mutlu etmek istiyorum” diyerek geliyorlar.

- Muhafazakârlar seks terapisine nasıl bakıyor? Rahatlıkla geliyorlar mı?
O kesimle de çok çalışıyorum. Doğruyu merak ediyor, öğrenmek istiyorlar. Daha geleneksel bir yapıdan gelseler de, kocalarını mutlu etmek istiyorlar. Eğitim alıyorlar. “Görünenle öz bir olsaydı, bilim diye bir şey olmazdı” demiş bir bilim adamı. Hiçbir şey göründüğü gibi değil.

- Seks bağımlısı olmak nedir peki?
Seks bağımlısı çok erkek ve kadın var. Hayattaki çeşitli boşlukların yerini doldurur bağımlılıklar. Tedavi de edilir.

- Sıkıntı anında sigara yakmak veya ‘tıkınmak’ gibi mi?
Öyle evet, seks bağımlığının sebeplerine bakmak lazım. Demek ki orada mutlu oluyor, mutsuz olduğu başka alanlardaki dengesizlik ortadan kaldırılırsa bağımlılık ortadan kaldırılır.

- Sigara bağımlığını halletmek mi daha kolay, seks bağımlılığını mı?
Kişiden kişiye göre değişir. Nedeni keşfedilirse ikisi de gayet kolaydır.

- Size en tuhaf gelen ‘vaka’ hangisiydi?
Artık hiçbir şey tuhaf gelmiyor, işimiz bu bizim. Sivil kimliğimle olsam, küçük bir kıza tacizde bulunan adamı bir kaşık suda boğabilirim ama adam bana geliyorsa, normal karşılayıp terapimi yapmalıyım. Başka insanlara zarar vermemesi adına en azından, tedavimi yapmalıyım.

- Memleketimizle gelişmiş ülkelerdeki kadınların sıkıntıları benziyor mu?
Hayır, ABD’de vajinismustan bizdeki kadar çok bahsedilmez. Muahafazakâr olsalar bile. Kadın ve erkek olmaya anlamlar yüklenmiyor orada.

Engel, sekse engel değil!
- Bedensel engelliler için cinsellik ne ifade eder?

Engel sekse engel değildir tabii, engellilerle ilgili çok çalışma yapılıyor ülkemizde sosyal sorumluluk projeleri de dahil, ancak hiç yeterli değil. Engelli vatandaşlarımız sahip oldukları hayatta diğerleri gibi yaşayabilmek adına bir mücadelenin içindeler ki, konu cinselliğe gelmiyor bile. Engelleri olmayanlar bile cinselliği yok sayarken, engelli olanlar ne yapıyor? Engellilerin aldığı bir cinsel terapi olduğunu sanmıyorum, hiç duymadım. Olsa duyardım, en azından okurdum.

- Sosyal hayata karışamıyorken, spor yapamıyor, tekerlekli sandalye ile sokakta gezemiyorken, seksten bahsetmek tuhaf mı?
Tuhaf değil ama lüks diyelim. Seks düşündükleri en son şey, önceliklerine bakacak olursak. Herhangi bir konuda engeli olan kişiler, diğer insanlara göre çok daha fazla algıya sahiptirler. Daha iyi hissetme, duyma, işitme duyuları gelişmiştir. Bir taraftan engellidirler ama diğer taraftan sıradan bir insandan daha fazla özelliklere sahiptirler. Hayata nereden baktığınızla alakalı.

- Onlara nasıl bir tavsiyede bulunursunuz peki?
Kendilerine konsatre olsunlar, bunu engelli engelsiz herkese tavsiye ederim. Engelli vatandaşlarımız, üstün yönlerini keşfederek, o yönleriyle birlikte seksi keşfetsinler. “Ne yapayım kaderim bu” diye pes eden de var, olan engellerle birlikte hayat düzeyini yükselten, mutlu olan da.

- Engelli olup da evlenen, çoluk çocuğa karışan var. Ancak diyelim yatmaya mecbur bir engelli var ve ereksiyon oluyor?
Fiziksel olarak yaşıyordur zaten bu durumu. O anlamda ailenin eğitim düzeyi çok önemli, normal şartlarda bile cinsellik konuşulmazken; bu durum görmezden geliniyordur. Bilinçli davranıldığını düşünmüyorum. Yapılan araştırmalar, kişilerin gözlerini kapatarak ve hayal güçlerini kullanarak büyük zevkler yaşanacağını söylemektedir. En güçlü cinsel organ beyindir. Bir kadın sadece nefes alıp vererek orgazm olabilir. Tatmin de söz konusu yani. Rüyada tatmin olduğumuza göre, her şey beyinde bitiyor yani. Kendi yaratıcılıklarını kullanarak sınırsız zevkler yaşayabilirler.

- Engelli kadının durumu erkekten daha kötü müdür?
Kadın da kendini keşfedecek ve hayal gücünü kullanacak. ‘Engelsiz’ kadın da cinselliği tanıyamıyor dedim ya, beyinde bitirecekler. Bakış açıcı değişecek, mutluluğun tanımı yapılacak.

- ‘Aşk Dersleri’ filmindeki gibi bir seks terapisinden bahsetmek mümkün mü? Terapistin hastayla yatağa girmesi gibi bir yöntem ABD’de var mı?
Yurtdışında seks terapisiyle alakalı ciddi gelişmeler var ama bu boyutta değil. Cinsellikle ilgili 150 yıl önce, Viyana’da mutsuz evliliklerin tedavisi amaçlı keşfedilen yöntem, histeriye deva olmuştu. Seks terapisiydi yapılan, neye ihtiyaç varsa o sınırlar çerçevesinde ihtiyaç giderilir. Bir süre ABD’de yaşadım, seks terapisiyle ilgilendim. Ama bu kadarı yok gerçekte. İnsanlara neyi nasıl yapacakları öğretilmeli.

- Filmde durum şu, hastayla yatıyor terapist ve para alıyor!
Bilemiyorum, film gerçeği tam olarak yansıtmasa da bir başka bakış açısıyla toplumdaki yaralara parmak basıyor belli ki. Psikolojik anlamda da çok engelli insanımız var, büyük şehir ve yaşan kaygısı engelleri de beraberinde getiriyor.

- Engelli çocukları devam ettiği okullarda cinsel eğitim var mı?
Hangi okulda var ki?

Konuda gecen film : http://www.omurilikfelclileri.com/topic/12824-ak-seanslar-the-sessions/

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap