Can Sengul

Engellilere Evde Hapis Yasasını Önleyebiliriz!

Önerilen İletiler

Engellilere Evde Hapis Yasasını Önleyebiliriz!

Güncelleme Tarihi 21.06.2012

Bildiğiniz üzere 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı yasa ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için yedi yıllık bir süre konulmuştu. Bu sürenin bitmesine sayılı günler kala, TBMM başkanlığına sunulan bir kanun teklifi ile bu sürenin 3 yıl daha uzatılması öngörülüyor.

Eğer bu teklifin yasalaşmasına izin verirsek, Türkiye nüfusunun %12'sini oluşturan engelliler 3 yıl daha okula, tiyatroya, hastaneye, sinemaya, alışverişe, kütüphaneye, camiye, parklara, adliye saraylarına, spor tesislerine, müzelere, giremeyecek, toplu taşım araçlarına binemeyecek ve evlerine hapsolacak.

Bizler engellilere yönelik ayrımcılığın sona erdirilmesi için mücadele eden sivil toplum örgütleri olarak ekteki metni kurumsal imzaya açtık. Vereceğiniz imzalarla bu teklifin yasalaşmasını önleyebiliriz.

Saygılarımızla,

Engelli Kadın Derneği

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Merkezi

İmzanızı aşagıdaki mail adreslerine iletebilirsiniz,

nejattastan@gmail.com

hakanozgul@gmail.com

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

ENGELLİLERE, ENGELLİ AİLELERİNE, ENGELLİ DOSTLARINA VE TÜM DUYARLI VATANDAŞLARA DUYURULUR………………

ENGELLİLER YOK SAYILMAK İSTENİYOR !!!

BİZ VARIZ…….

Adana Milletvekili M. Şükrü Erdinç ve Amasya Milletvekili Avni Erdemir, TBMM Başkanlığı’na bir yasa teklifi sunarak, 2005 yılında çıkan 5378 sayılı ‘’Engelliler Yasası’’nda fiziksel çevrenin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için belirlenen ve 7 Temmuz 2012 tarihinde sona erecek olan 7 yıllık sürenin 10 yıla çıkartılmasını talep etmişlerdir.

BU TALEP ENGELLİ İNSANLARIN YAŞAMSAL HAKLARINI ERTELEME TALEBİDİR !!!

ASLA KABUL EDİLEMEZ……

1997 yılında çıkarılan 572 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile İmar Kanunu’nda değişiklik yapılmış; kamu kullanım alanlarına ve konutlara ruhsat verilmesi, engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi koşuluna bağlanmıştı. 2005 yılına gelindiğinde bu yasal düzenlemeye uyulmadığı anlaşılmış; 5378 sayılı yasayla 7 yıl daha süre tanınmıştı. Yani bu doğrultuda tanınan süre aslında 7 yıl değil 15 yıldır. Şimdi, başta belediyelerin, kamu kurumlarının ve ilgili kuruluşların 15 yılda yapmadığı işlerin 3 yıl içerisinde tamamlanması beklenmektedir.

TBMM 1 Temmuz 2012 tarihinde tatile girecektir. Yasa teklifinin aceleyle tatil öncesine yetişmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.

Eğer bu teklifin yasalaşmasına izin verirsek, Türkiye nüfusunun %12'sini oluşturan engelliler 3 yıl daha toplu taşım araçlarına binemeyecek, okula, hastaneye, tiyatroya, sinemaya, alışverişe, kütüphaneye, camiye, parklara, adliye saraylarına, spor tesislerine, müzelere giremeyecek ve evlerine hapsolmaya devam edeceklerdir.

BU ENGELLİLERE YÖNELİK BİR AYRIMCILIKTIR !!!

KARARLILIKLA REDDEDİYORUZ….

Bu nedenle, sivil toplum örgütleri olarak yasa metninin geri çekilmesi için 27 Haziran 2012 Çarşamba günü Saat 13:00’de TBMM Dikmen Kapısı önünde olacağız. Bir basın toplantısı yaptıktan sonra Meclise girerek Parti Gruplarına kararlılığımızı bildireceğiz.

TÜM ENGELLİLERİ, ENGELLİ AİLELERİNİ, ENGELLİ DOSTLARINI VE TÜM DUYARLI VATANDAŞLARIMIZI 27 HAZİRAN 2012 TARİHİNDE (YARIN) SAAT 13:00’DE TBMM DİKMEN KAPISI ÖNÜNDE BİZLERLE OLMAYA VE HAKLI MÜCADELEMİZE DESTEK VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ.

ENGELLİ İNSAN HAKLARI DERNEĞİ (EN-İNSAN DER)

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap