Can Sengul

Engellilerin Ulaşımı İçin Bir İlk

Önerilen İletiler

fft177_mf2105728.Jpeg

Engellilerin ulaşımı için bir ilk!

Tekerlekli sandalye kullananlara taşıtlarda seyahat özgürlüğü çözümleri Türkiye’den…

Engelliler kelimesinin her geçtiği cümle, Türkiye’de büyük bir kitleyi, 8 milyon kişiyi ifade ediyor. Bu sayı içerisinde yaklaşık 1milyon kişilik bir nüfusu fiziksel engelliler kapsıyor.

Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler düzenlemeleri gereği yerel kurum ve kuruluşlar tarafından son senelerde engellilerin hayatını kolaylaştıracak yoğun çalışmalar yapıldığı gözleniyor, ancak engellilerin hareket özgürlüğünü kısıtlayan ve çözüm bekleyen sorunların çeşitli ve fazla oluşu neredeyse aynı sayıda farklı çözümler sunulmasını da gerekli kılıyor.

Bu farklı çözüm yaklaşımlarından birinin dünyadaki ilk ve tek örneği bir Türk firması tarafından gösterildi. Tekerlekli sandalyeleri ile araç içerisinde seyahat etme durumunda olan fiziksel engellilerin karşılaştığı sorunlara çözüm getiren bir akülü sandalye tasarlanarak, üretilmeye başlandı.

Fiziksel engellilerin ihtiyacı olan hareket çözümleri konusunda faaliyet gösteren ve 2005 yılından bu yana engellilere yönelik sistemlerin imalatını, satışını ve uygulamasını gerçekleştiren Lamira Makina, Türk sermayesi ve Türk işgücünün ortaya çıkardığı yeni bir ürün ile engellilerin hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor; oturma yeri seviyesi alçalabilen akülü tekerlekli sandalye…

Engelli Vatandaşlarımızın Hareket Özgürlüğü’nün Önündeki Engeller Kaldırılmalı...

Dünyada ilk kez Türkiye’de, Lamira Makina tarafından üretilen ve oturma yeri seviyesi alçalabilen akülü tekerlekli sandalyeyi Lamira Makina Genel Müdürü Sertel Şen şu şekilde anlatıyor: “Motorlu taşıtlar bizi ulaşmak istediğimiz yere rahatlıkla götürmek için tasarlanıyor, ancak birçok taşıt engellilerin ihtiyaçlarına tam olarak cevap veremiyor. Tekerlekli sandalye ile araç içerisinde seyahat edecek engellilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin, araç içi yüksekliğin tekerlekli sandalyede oturan bir kişinin yüksekliğine göre tasarlanmamış olduğunu gördük. Buna bağlı olarak da kişi araç içerisinde tekerlekli sandalyesi üzerinde seyahat edemiyor, etse bile seyahat sırasında dışarıyı görmekte zorlanıyor ve virajlarda yanlara savruluyordu. Tekerlekli sandalye üzerinde seyahat etmekten vazgeçildiğinde ise kişinin araç koltuklarından birisine elde taşınması gerekiyordu. Bu sorunun çözümü için oturma yeri seviyesi alçalabilen özel bir akülü sandalye tasarladık. Bu şekilde araç içindeki sorunlara çözüm getiren bir ürün ortaya çıkardık. Aynı akülü sandalye, araç dışına çıkıldığında ise tekrar normal kullanım yüksekliğine yükseltilebiliyor ve standart bir akülü sandalye oturma yüksekliğinde kullanılabiliyor. ”

Kullanıcıların Tecrübelerinden Doğan Bir Üretim…

Bu tekerlekli sandalyenin üretim sürecinin, bir müşterilerinin, engelli çocuğunun büyümesi ile birlikte mevcut araçları içerisinde başının araç tavanına çarpma problemi yaşaması sonucunda başladığını belirten Şen, “İnsanların yaşadıkları zorluklar üzerine çalışarak çözümler üretmemiz, bizleri konumuzda uzmanlaştırıyor. Tekerlekli sandalye kullanıcılarının sabah yataklarından çıkarak başladıkları günü, gece yataklarına girene kadar olabilecek en iyi şekilde sürdürebilmeleri adına kendilerine en iyi hareket çözümlerini sunmak için çalışıyoruz” dedi ve engellilerin sayısız ihtiyaçları olduğunu, ancak hareket ihtiyaçlarını karşılayabilecek mobilite ürünlerinin, kendilerini güçlü hissetmelerindeki en büyük etkenlerden olduğunun altını çizdi.

Oturma seviyesi alçalabilen sandalyenin dünyada sadece kendileri tarafından üretildiğini belirten Sertel Şen, “Örneğin, tekerlekli sandalye kullananların yüksek bir raftaki bir malzemeye ulaşabilme ihtiyaçlarından, karşılarındaki kişi ile aynı göz seviyesine gelerek konuşabilme isteklerine kadar birçok sebep için yükselebilen tekerlekli sandalyeler üretiliyor. Ancak engelli kişinin akülü sandalyesinde otururken daha alçak bir seviyeye alçalabilme ihtiyacının olduğu durumlar da mevcut. Buna en çok taşıtlarda seyahat ederken ihtiyaç duyuluyor. Engelli kişi tekerlekli sandalyesi ile bir rampa veya asansör sistemi yardımıyla aracın içerisine girdiğinde, boyunun uzunluğuna, tekerlekli sandalyesinin ebat ve özelliklerine ve aracın iç yüksekliğine bağlı olarak sorun yaşayabiliyor. Araç içi yüksekliğin sadece koltuklarda oturan yolcuların yüksekliğine göre düşünülmüş olmasından dolayı, kişi araç içerisinde tekerlekli sandalyesi üzerinde seyahat edemiyor veya etse bile özellikle uzun yolculuklar sırasında dışarıyı görmekte zorlanıyor, virajlarda yanlara savrulma gibi sıkıntılar yaşıyor.

Biz de yaşanan bu problem için en uygun ve kullanışlı çözümü, kullanıcının kendisinin, oturma seviyesini, kumanda paneli üzerindeki bir joystick vasıtası ile, zemine doğru alçaltabilmesini mümkün kılan bir akülü sandalye üretimi ile getirdik.” diyerek engellilerin hareket ihtiyaçlarını karşılayan mobilite çözümleri sunabilme doğrultusunda AR-GE çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirtti.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap