Sumeye

Dünya Sağlık Örgütü'nden Korkutan Açıklama

Önerilen İletiler

Dünya Sağlık Örgütü'nden korkutan açıklama

436920120317095503737.jpg

Dünya Sağlık Örgütü, insanlar tarafından bilinçsiz bir şekilde kullanılan antibiyotiklerin artık mikroplara karşı etkisiz kaldığı uyarısında bulunarak, 'basit çizik bile ölümcül olabilir' dedi

Dünya Sağlık Örgütü, (WHO) dünya genelinde bilinçsizce kullanımdan dolayı "modern ilaç" olarak tabir edilen antibiyotik çağının sonuna gelindiği uyarısında bulundu. Independent gazetesine konuşan WHO Genel Direktörü Margaret Chen, önemsiz hastalıklarda bile doktorlar tarafından bilinçsizce önerilen antibiyotiklerin bu kadar yaygın olarak kullanılmasının, sonunda sık sık görülen hastalıklara yol açan mikropları bile mutasyona uğratarak bu ilaca karşı dirençli hale getirdiğine dikkat çekti.

Çizik bile ölümcül olabilir

Chen, "Antibiyotik sonrası döneme hazırlıklı olun. Bu küresel anlamda modern ilaç çağının sonu anlamına geliyor. Yakında çocukların dizlerindeki çizikler bile ölümcül olabilir. Hastaların kalça protezi gibi basit ameliyatlarda bile hayatlarıyla kumar oynamak zorunda kalabilir" uyarısında bulundu. Chen, antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımından dolayı Avrupa genelinde antibiyotiğe dirençli mikroplarda yüzde 50 oranında artış olduğuna dikkat çekti.

Hayvanlarda kullanımı için de kısıtlama isteniyor

Chen, İngiltere'de 2005-2009 yılları arasında kolibasili bakterisinden zehirlenenlerde yüzde 30 artış olduğunu dile getirdi. Doktorlara, hastalarına uygun antibiyotikler yazmaları ve hastaların da antibiyotik tedavisine harfiyen uyması çağrısında bulunan Margaret Chen ayrıca, antibiyotiklerin hayvan yetiştiriciliğinde kullanılmasına da kısıtlamalar getirilmesini istiyor.

Haber 7

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

DSÖ'den antibyotik direnci için şok uyarı

275420120316114532592.jpg

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Margaret Chan, antibiyotiklere karşı direnç kazanan bakterilerin modern tıbbın sonunu getirebileceği uyarısında bulundu.

İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ta bulaşıcı hastalıklarla ilgili bir konferansa katılan Chan, dünyanın rutin ameliyatları imkansız hale getirecek bir antibiyotik krizi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Şimdiye kadar geliştirilen tüm antibiyotiklerin etkisini kaybedebileceği uyarısında bulunan Chan, tüberküloz, sıtma ve HIV-AIDS için geliştirilen ilaçların da aynı tehlike altında olduğunu belirtti.

Antibiyotiklerin yerini alacak ilaçların çok daha pahalıya mal olacağını ve tedavi sürecinin uzayacağını ifade eden Chan, "Antibiyotik direnci, ABD, Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerinde hızla artıyor. Bu, mikroplara karşı ilk cephemizi kaybettiğimiz anlamına geliyor. Antibiyotiklere karşı dirençli mikroplara maruz kalan kişilerde ölüm oranı yüzde 50 artış gösterdi. Boğaz enfeksiyonu ve yaralanmaların insan hayatına mal olduğu eski günlere dönmek üzereyiz" dedi.

Antibiyotik direncini küresel, son derece ciddi ve hızla büyüyen bir tehdit olarak niteleyen Chan, bunun organ nakli, kemoterapi, prematüre bebeklerin bakımı gibi tıbbı girişimleri çok tehlikeli hale getireceğine dikkati çekti.

DSÖ, konuyla ilgili olarak kısa bir süre önce "Antimikrobiyal Direncin Büyüyen Tehdidi" adında bir kitap yayımlamıştı.

"Hastalıklara yol açan bakterilerin, tedavi için kullanılan antibiyotiklere direnç geliştirerek tepki verdiğine" işaret eden kitapta, birçok yaygın ve hayati tehlike arz eden enfeksiyonun tedavisinin giderek son derece güç, hatta imkansız hale geldiği vurgulanıyor.

Kitapta antimikrobiyal dirence antibiyotiklerin yanlış ve gereksiz kullanımının yol açtığını belirten DSÖ, hükümetlere antimikrobiyal direnç ile ilgili araştırmalara destek vermeleri çağrısında bulundu.

AA

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap