Can Sengul

E-Ticaret Engellilerin İş Umudu Oldu

Önerilen İletiler

E-ticaret şu anda Türkiye’nin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri. Tabii bu hızlı büyüme ile e-ticaret sektöründe önemli derecede uzman açığı var. Diğer tarafta Türkiye’nin bir engelli gerçeği var. 8.5 milyon engelli var Türkiye’de. Yani nüfusun yüzde 12’si engelli ve büyük bir çoğunluğu iş hayatının dışında. Buradan hareketle engellilere meslek kazandırmak adına onlara e-ticaret eğitimi verilmesi gündeme geldi.

Bir yıl sürecek olan ee-ticaret (engelsiz elektronik ticaret) projesi, Kalkınma Bakanlığı veİstanbul Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilerek destekleniyor, Beyazay Derneği tarafından da yürütülüyor. Proje süresince 600 engellinin e-ticaret uzmanlığı eğitimi alarak e-ticaret sektörüne kazandırılmasını hedefleniyor. Proje pek çok kuruluştan destek görüyor ve işbirliği yapılıyor. E-ticaret eğitimi alan engelliler, özellikle veri girişi, yasaklı kelime kontrolü, müşteri hizmetleri, onay operasyonu konularında görev alabilecekler.

ee-Ticaret Projesi İletişim Koordinatörü Neslihan Özpolat, “Bu projemiz ile engellilerin önlerindeki engelleri kaldırarak işgücüne dahil olmalarına, ekonomiye katkıda bulunmalarına aracılık etmek istedik. Ve tabii ki de e-ticaret uzman açığının giderilmesinde engelli grubunun yer almasını son derece uygun gördük. Bu eğitimin en önemli özelliği de engellilerin e-ticareti teknolojinin yardımıyla evlerinden de yürütebilecekleri bir meslek olması. Çünkü ulaşım konusu da engelliler için ciddi bir sorun” diyor.

Eğitimler devam ediyor

Proje kapsamında ilk eğitim sınıfı 3 Ekim’de açıldı. Eğitim bilgisayarlı sınıf ortamında veriliyor. Sınıflar 30 kişilik. Katılım için en az yüzde 20 engel olmak yeterli bir kriter. Ortopedik, görme, işitme-konuşma, süreğen (kalp, böbrek, şeker hastaları) gruplarının tamamı eğitimden faydalanabiliyor. Engel durumlarına göre destek araç ve personel sağlanıyor. Mesela görme engelliler bir yazılım sayesinde bilgisayar kullanabiliyorlar ve eğitimler bu yazılımlarla veriliyor. Engelliler eğitimlerden parasız olarak faydalanabiliyorlar. Eğitimler de Beyazay Derneği’nin Taksim şubesinde veriliyor. Eğitimlerde web sitesinin kurulumundan tedarik yönetimine, depo yönetiminden pazarlamaya kadar tüm detayları ile e-ticaret anlatılıyor. Katılımcılar toplam 48 saatlik bir eğitimi tamamlayarak sertifika alıyorlar. Gündüz hafta arası, akşam, hafta sonu sabah ve hafta sonu öğlen gruplar var.

20 ve 22 Şubat’ta ve Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında sınıflar açılmaya devam edilecek. Engelliler başvurularını form@ee-ticaret.com veya 444 60 00 no’lu telefona yapabilirler. Her sınıfın eğitimi haftada iki gün olmak üzere dört hafta sürüyor. Eğitim konusunda alternatifli tarihler için: www.ee-ticaret.com

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap