Sumeye

Sofralarda Mikroplastik Tehlike

Önerilen İletiler

Sofralarda Mikroplastik Tehlike

Sentetik kumaşların yıkanmasıyla ortaya çıkan mikro/plastik atıkların deniz yaşamına karışması, büyük bir riski beraberinde getiriyor

Çevre Bilim ve Teknoloji dergisinde yeralan bir makale, yıkanan çamaşırların suyunun doğaya karışmasının olumsuz sonuçlarını gözler önüne seriyor.

Naylon, poliester ve akrilikten üretilen yani sentetik giysiler, her yıkanışta bin 900 mikroplastik doku kaybediyor. Bu parçalar, bakıldığında görülebilecek gibi değil. Çok küçük... Ancak bu doku kaybı sadece tek bir giysiye ait ve yıkanan çamaşırları ise, dağ diye adlandırmak mümkün.. İşte bu gözönüne alındığında, sahillerdeki mikroplastik atıkların miktarı artıyor.

Ve işin tehlikeli boyutu, bu mikro/plastik parçalar, deniz canlıları tarafından tüketilebiliyor, yani besin zincirine girebiliyor.

Bu tezi doğrulamak isteyen biliminsanları, İngiltere, Hindistan ve Singapur gibi 18 farklı ülkenin sahillerinden numuler alan uzmanlar, bunu çamaşır makinalarının tahliye suyundan alınan örneklerle karşılaştırdı. Sonuç çarpıcı; iki örnekte de aynı oranda mikro/plastik parça bulunuyor. Ve bu sonuç, bir başka tezi de destekliyor. Deniz yaşamına karışan plastik parçalar mikro da olsa, besin zincirine de giriyor.

TRT Haber

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap