Berrin

Yatalak Hastanın Ev Tamiratı Devletten

Önerilen İletiler

Sağlık Bakanlığının yaklaşık 2 yıl önce başlattığı evde tıbbi bakım hizmeti kapsamında, hastanın yaşamını sağlıklı bir ortamda sürdürmesi için evinin boya, tamirat ve ısınma gibi ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması için de çalışma yürütülecek.

Sağlık Bakanlığı, evde bakım hizmeti verilen hastanın bu ihtiyaçlarının karşılanması için ilgili kurumlarla irtibat halinde olacak.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, evde bakım hizmetleri kapsamında, hastanın sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmayla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Evde tıbbi bakım hizmeti verilen hastaların gıda ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmasının da önemli olduğunu belirten Koç, bu kişilerin sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için bir süre önce bir genelge yayımlandığını bildirdi.

Evde tıbbi bakımı yapılan hastaların yaşamlarını sağlıklı bir ortamda sürdürmesi için gerekli önlemlerin alınmasının sosyal devlet anlayışının bir gereği olduğuna dikkati çeken Orhan Koç, yürütülecek çalışmalarla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

''Evde sağlık hizmeti için çalışmalar yürütülürken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Özürlüler İdaresince evde tıbbi bakıma ihtiyacı olduğu bildirilen kişiler ekiplerimiz tarafından ziyaret edildi. Bu hizmete uygun olduğu tespit edilenler evde bakım hizmeti kapsamına alındı. Bu bireylerin evdeki tıbbi bakımlarını Sağlık Bakanlığı olarak biz, sosyal bakım ve desteklerini ise ilgili kurumlar karşılıyor. Ancak, bizim evde bakım hizmeti sunduğumuz vatandaşlarımızdan, diğer bakanlık ve kuruluşların sağladığı sosyal bakım ve destek hakkında bilgi sahibi olmayanlar bulunabilir. Bu nedenle yürüteceğimiz çalışmayla evde tıbbi bakımını üstlendiğimiz bu kişilerin yaşadıkları evlerinde herhangi bir ihtiyaçları olup olmadığını da araştıracağız. Hastanın yaşadığı evin boya, tamirat ve ısınma gibi ihtiyaçlarının karşılanması için ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibat kurulacak. Böylece bu hastaların her türlü ihtiyacı koordineli bir şekilde devlet tarafından karşılanmış olacak.''

-hasta alt bezi, tekerlekli sandalye...-

Koç, Sağlık Bakanlığının genelgesinin, evde bakım hizmeti verilen hastaların tıbbi cihaz, tekerlekli sandalye, karyola, hasta alt bezi ve diğer tıbbi ihtiyaçlarının da yine ilgili kuruluş ve bakanlıkların koordinasyonuyla karşılanmasını öngördüğünü bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, ülke genelinde evde bakım hizmeti sunan 600'den fazla pratisyen hekim ile 2 bine yakın hemşirenin eğitilmesinin planlandığını da söyledi.

Koç ayrıca, evde bakım hizmetlerinden yatağa bağımlı ve son dönem hastalar, KOAH gibi ileri solunum yolu rahatsızlıkları bulunanlar, kas hastaları, kalp yetmezliği olanlar, kronik hastalığa bağlı ileri komplikasyon gelişenlerle spastik çocukların yararlanabildiğini belirtti.

-Rakamlarla evde bakım-

Sağlık Bakanlığının 1 Şubat 2010'da başlattığı evde bakım hizmetlerinden bugüne kadar toplam 98 bin 248 hasta yararlandı. Bu kişilere toplam 236 bin ziyaret gerçekleştirildi.

Bu hizmetten en fazla yararlanan hasta grubunu nörolojik ve psikiyatrik hastalığı bulunanlar (yüzde 43) oluşturdu.

Bunu sırasıyla kardiyovasküler hastalıklar (yüzde 22), ortopedi-travmatoloji hastalıkları (yüzde 14) ve kronik endokrin hastalıkları (yüzde 11) izledi.

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

çok güzel bi olayda gercekleşirse limit yüzünden bakım parası alamayanlar bu haklardan yararlana bilecekmi

Ak parti seçimlerden önce bakım parası için limiti kaldıracağız demiş ve oy toplamıştı. Bakalım yapacaklar mı

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap