k@lpsizim_85

Üzerlerine Kayıtlı Araç Olan Engellilerin Muhtaçlık Maaşları Kesildi!

Önerilen İletiler

ÜZERLERİNE KAYITLI ARAÇ OLAN ENGELLİLERİN MUHTAÇLIK MAAŞLARI KESİLDİ!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), engellilerin kurumdan 3 ayda bir aldıkları muhtaçlık yardımını, üzerlerine engelli aracı bulunduğu gerekçesiyle kesti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), engellilerin kurumdan 3 ayda bir aldıkları muhtaçlık yardımını, üzerlerine engelli aracı bulunduğu gerekçesiyle kesti. Kurum, ödenen maaşları engellilerden yasal faiziyle geri istedi. Maaşların kesilmesi ve ödenen maaşların geri istenmesi engellileri ve ailelerini şok etti.

SGK Pirimsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü Sosyal Yardımlar Daire Başkanlığı, 18 yaşından büyük özürlüler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış özürlü yakını bulunan kişilere 3 ayda bir 954 lira muhtaçlık yardımı yapıyor. Kurum, yapılan inceleme sonucunda üzerlerine engelli aracı bulunan engellilerin maaşlarını, muhtaçlık devam etmediği gerekçesiyle kesti. Engellilere yersiz ödenen maaşlarda yasal faizi ile geri istendi.

Sakarya'nın Erenler ilçesinde yaşayan ve 2001 yılından bu yana kurumdan muhtaçlık yardımı alan bedensel engelli Ramazan Kaya, maaşının üzerine engelli aracı olduğu gerekçesiyle kesildiğini söyledi. Yeşil kartlı olduğunu ve hiç bir gelirinin olmadığını kaydeden Kaya; "SGK, bana bir yazı göndererek maaşımın kesildiğini bildirdi. Bizde Kaymakamlık'taki Mal Müdürlüğü'ne gittik. Maaşımın üzerime engelli aracı olması nedeniyle kesildiğini söylediler." dedi.

Aracını gündelik yaşamda ve sağlık hizmetlerine ulaşmada kullandığını anlatan Kaya, şöyle konuştu: "Ben engelli aracımı ulaşım amaçlı kullanıyorum. Ulaşabilirlik ve erişebilirlik hakkım elimden alınıyor. Araç olmasa hastaneye nasıl gideceğim? Sosyal hayata nasıl katılacağım? Bu yapılan haksızlık."

Engellinin babası Yaşar Kaya ise engelli aracını çocuğunun ihtiyacı için aldıklarını belirtti. Emekli maaşıyla bankadan kredi çekerek aracı aldıklarını ifade eden 3 çocuk babası Kaya; "Aracı ikinci el olarak 10 bin liraya aldım. Aracı alırken devletten yardım almadım. Araç ikinci el olduğu için vergi muafiyetinden yararlanmadım. Aracın taksiti bitmeden çocuğumuza ödenen muhtaçlık maaşı kesildi. Yersiz ödenen 974 lirayı da geri istedi. Maaşım krediye kesiliyor. Zor duruma düştük. Onun ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağız?" ifadesini kullandı.

Yüzde 90 engelli raporu bulunan felçli Fikriye Yılmaz'a bakımını yapan kardeşi Zeki Yılmaz da ablasına ödenen muhtaçlık maaşının üzerine araç olduğu gerekçesiyle kesildiğini söyledi. Aracı ablasını hastaneye götürüp getirmek için kullandıklarını dile getiren Yılmaz, şunları belirtti: "Aracı 2006 yılında yurt dışından vergi muafiyeti ile 17 bin liraya satın aldık. Aracı ablamı taşımak için aldık. SGK, araç olduğu gerekçesiyle muhtaçlık maaşını kesti. Yersiz ödeme yapıldığı için 974 lirayı bizden geri istiyor."

Adapazarı Sakatlar Derneği Başkanı Sadettin Yılmaz, engellilerin üzerlerine araç olduğu gerekçesiyle maaşları kesilmesinin haksız bir uygulama olduğunu söyledi.

Uygulamayla Türkiye genelindeki çok sayıda engellinin mağdur olacağını ve evinden dışarı çıkamayacağını bildiren Yılmaz; "Bu haksız uygulamanın durdurulmasını istiyoruz. Gerekirse olayı yargıya taşıyarak haklarımızı arayacağız." açıklamasında bulundu

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Ayda 300 lira maaşa muhtaç olan kişinin araba alması mümkün olmadığına göre doğru bir uygulama..İnsanlar hatayı birazda kendilerinde aramalılar...Türkiye şartlarında muhtaçlık aylığını hakeden kişinin araba alması mümkünmü....Engellilerin veya engelli çocuğu olan ailelerin suistimalleri bunlar..

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Merhaba arkadaşlar, evet her yerde olduğu gibi burada da suistimaller vardır. Bende 13 yıldır engelliyim, 4 yıldır muhtaç maaşı alıyorum, Allah devletimizden ve vergisini ödeyenlerden razı olsun , geçenlerde arkadaşlar birleşip sana bir araba alalım , demişlerdi bende bakarız , deyip geçiştirmiştim. onlara yük olmamak için. Bu haberi görünce araba falan istemem artık, araba alsan ne olacak, maaşın kesilecek , yakıt alıp gezemiyeceksin, içinde güvercin beslesem yem alacak param olmayacak , neyse suistimaller engellenmeli ki, gerçekten ihtiyacı olanlar daha çok yararlansın, iyi denetleme yapılsın da ihtiyacı olana vergisiz yakıt versinler, engelliler daha özgür yaşasın..

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

engelliinin kaldırım sorunu ulaşım sorunu tuvalet sorunu oldukça araba engelli için lüks değil ihtiyaç oluyor suistimal olmasın ama bir arabayıda çok görmesinler

  • Like 2

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hak etmeyen onlarcası var. Hem malul masşında hemde evde bakım maaşında, Haber deki ufak bir örnek onun gerçek durumunu bilmediğim için birşey diyemiyorum ama, Birçok evi geliri olup vs durumu çok iyi olanların maaşların bian önce teftişle kesilmesi lazım. Gerçekten hak edene verilmeli

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap