Sumeye

Devletin, Özel Bir Rehabilitasyon Merkezinede

Önerilen İletiler

Artık anne diyebiliyor 21 Mayıs 2011 Devletin, özel bir rehabilitasyon merkezine ayda iki asgari ücret tutarında ödeme yaparak bakımını sağladığı zihinsel ve bedensel engelli 14 yaşındaki Muhammed Mustafa Çerçi, ilk kez burun yerine

Devletin, özel bir rehabilitasyon merkezine ayda iki asgari ücret tutarında ödeme yaparak bakımını sağladığı zihinsel ve bedensel engelli 14 yaşındaki Muhammed Mustafa Çerçi, ilk kez burun yerine ağzından şırınga ile beslenmeye, ilk kez iki ayağının üzerine basmaya başladı, ilk kez ''anne'' demeyi öğrendi.

Mersin'in Erdemli ilçesinde yaşayan Çerçi ailesinin 3 çocuğundan biri olan Muhammed Mustafa Çerçi, annesinin de zihinsel engelli olması ve kendisine bakamaması nedeniyle komşular ve akrabalarının sınırlı desteğiyle yaşamını sürdürdü. Ancak ağızdan beslenememesi nedeniyle durumu her geçen gün kötüye giden hem zihinsel, hem bedensel gelişim bozukluğu olan Muhammed Mustafa için Mersin Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) devreye girdi ve özel bir rehabilitasyon merkezine yerleştirilmesini sağladı.

Tarsus'taki özel merkeze devletin her ay iki asgari ücret tutarında ödeme yaptığı zihinsel ve bedensel engelli Muhammed Mustafa, özenli bir bakım sayesinde önce burun yerine ağızdan şırınga ile beslenmeye başladı. Kuruma geldiğinde adeta bir deri bir kemik kalan vücudu, ağızdan beslenme sayesinde toparlanan Muhammed Mustafa, bunun ardından bakıcı annelerinin her gün uyguladıkları terapiler sayesinde iki ayağının üzerinde de durmaya başladı.

Henüz adım atmasa da ayakta durmanın sevincini yaşayan Mustafa, 14 yaşında ilk kez ''Anne'' demeyi öğrendi. Küçük Mustafa'nın durumunun her gün daha iyiye gitmesi bakıcılarına da büyük mutluluk veriyor.

Bakım Merkezi yetkililerinden Arzu Keser, talihsiz çocuğun kendilerine Mersin Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan gönderildiğini belirterek, ''Mustafa bizim merkezimize geldiğinde sağlık durumu son derece kötüydü. Gelişim geriliği teşhisi konulan bu çocuğumuz hayata küsmüştü ve ciddi bir bakıma ihtiyacı vardı'' dedi.

Yaklaşık 4 aydır merkezlerinde bulunan Muhammed Mustafa Çerçi'nin 4 bakıcı anne tarafından nöbet sistemiyle 24 saat kontrol altında tutulduğunu, sosyal hizmet uzmanlarınca özel bir program uygulandığını belirten Arzu Keser, ''Kuruma geldiğinde yutma yeteneği olmadığı için burnundan sonda ile besleniyordu. Yapılan tedaviyle yutma yeteneği gelişince ağzından şırıngayla beslenmeye başlayan Muhammed Mustafa, bakıcı annelerinin gösterdiği sevgi, şefkat ve özel ilgi sayesinde hayata döndü. İlk kez ayaklarının üzerinde durmayı başaran bu çocuğumuz, yine ilk kez 'anne' demeyi öğrendi. Annesi yanında olmadığı için bakıcılarına 'anne' bazen de 'meleklerim' diye hitap ediyor'' diye konuştu.

Muhammed Mustafa'nın bakıcı anneleri Meral Doğan, Ebru Çakın, Sibel Doğan ve Gülten Tekirdağ ise, bir evlat, bir kardeş gibi gördüklerini belirterek, ''O acıktığını bile söyleyemeyen bir bebek gibi. Ne anne ne de baba tanıyor. Babası ölmüş, annesi zihinsel engelli olduğu için ziyaretine bile gelemiyor. Bize 'anne' diye seslenişinden mutlu oluyoruz. Ona bir bebek gibi bakıyoruz'' dediler.

SHÇEK Mersin İl Müdürlüğü yetkilileri ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bakıma muhtaç hiçbir vatandaşın sokakta kalmayacağı yönünde talimatlarının bulunduğunu belirterek, ''Kurumumuza getirilen ve şartları uyan tüm yaşlı ve çocuklarımıza sahip çıkıyoruz. Sosyal hizmet kurumlarında yerimiz olmadığında ya da şartlarımız uymadığında bakıma muhtaçlar için özel merkezlerin kapılarını da açıyoruz'' dediler.

SHÇEK yetkilileri, bu durumdaki engellilerin bakımı için ayda iki asgari ücret tutarında ödeme yaptıklarını kaydettiler.

İnternet haber

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap