Sumeye

'Parmaklarıyla Gören Adam' Vizyonda

Önerilen İletiler

2413.jpg'Parmaklarıyla Gören Adam' Vizyonda

13 Mayıs 2011

Doğuştan görme engelli ressam Eşref Armağan'ın hikayesini anlatan, "Parmaklarıyla Gören Adam" adlı film Almanya'da vizyona girdi.

Sanat ve bilim çevrelerini hayrete düşüren olağanüstü yeteneğiyle tanınan doğuştan görme engelli ressam Eşref Armağan'ın hikayesini anlatan "Parmaklarıyla Gören Adam" (Der mit den Fingern sieht) adlı film Almanya'da vizyona girdi.

Berlinli yapımcı ve yönetmen Savaş Ceviz'in imzasını taşıyan belgesel niteliğindeki film, Almanya genelinde toplam 19 sinemada izlenebilecek.

90 dakikalık filmde Armağan'ın günlük yaşamından yola çıkılarak, tekniği ve sırlarının yanı sıra hayatından kesitlere yer veriliyor.

Öğrenim Görmedi

Filmde Armağan'ın bir resminin New York Modern Sanatlar Müzesi'ne alınışı, ABD Başkanı Bill Clinton'dan aldığı mektup, tüberkülozdan ölmek üzereyken hayata dönüşü ve kendisi gibi görme engelli olan eşini kaçırmasının sebebi gibi hikayelerine yer veriliyor.

Belgeselde ayrıca, yaşamı boyunca hiç bir şeyi görmeyen, ne çocukken ne de daha sonra öğrenim görme şansı bulamayan Armağan'ın, bilim dünyasının ilgisini çekmesi de anlatılıyor.

Onunla İlgili Araştırmalar Yapıldı

Engeline rağmen resimlerinde renk, perspektif, ışık, gölge, yansıma gibi konularda inanılmaz bir başarı gösteren Eşref Armağan, Amerikalı bilim adamları tarafından incelenmişti.

Toronto Üniversitesi'nden Psikolog John Kennedy ve Harvard Üniversitesi'nden Nörolog Alvara Pascual-Leone, Armağan ile ilgili yaptıklrı araştımalarda onun eşi benzeri olmayan bir yeteneği olduğunu ve gözleri sağlam bir ressamdan farklı olmadığını açıklamışlardı.

Armağan, Discovery Channel, CNN ve BBC gibi kanallara da konu olmuştu.

Bu filmin yönetmeni Savaş Ceviz, 2005 yılında da Armağan ile ilgili kısa bir belgesel yapmış ve bu film ARD'de yayınlanmıştı.

İnternet haber

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap