Berrin

Kök Hücre Tedavisinde Hangi Noktadayız

Önerilen İletiler

Japonya'da radyasyondan etkilenme ihtimali olanlar için kök hücre bankaları bir bir araştırılıyor... Peki Türkiye'de durum ne?

23032011161225066733030.jpg

Japonya’daki nükleer tehlike, kök hücre bankasının önemini bir kez daha ortaya koydu.Dünyada en ciddi radyasyon kaynağı nükleer kazalar ve nükleer silahlar....

2. Dünya Savaşı sırasında atılan atom bombası yüzünden Japonya hâlâ sağlık sorunları ile baş etmeye çalışıyor.

Japonya’nın, deprem ve tsunaminin ardından yaşadığı nükleer kaza ise dünya sağlık otoritelerini alarma geçirdi.

Avrupa Kan ve Kemik İliği Transplantasyon Grubu, 536 üye merkeze çağrı yolladı, Japonya’daki santralin patlaması durumunda çok sayıda kişinin bundan etkilenmesinin beklendiğini bildirdi.

Böyle bir durumda radyasyondan etkilenenlerin kemik iliği nakli başta olmak üzere çeşitli tedavilere ihtiyaç duyacağı ve Türkiye’nin hasta kabul edip etmeyeceği ve Japon vatandaşlarına kök hücre yapıp yapamayacağı soruldu.

Şimdi Türkiye, bu çağrıya cevap arıyor. Ancak en önemli seçenek olan kök hücre bankası Türkiye’de halen kurulma aşamasında.

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, kök hücre bankasının verici bulma olasılığını artıracağını, amacın 100 kişinin 90’ına verici bulabilecek olanakları oluşurabilmek olduğunu söyledi.

Kök hücre bankası sadece radyasyondan kaynaklanan kanserlere çare olmayacak.

Kan kanserleri, lenf kanserleri, akdeniz anemesinini ağır çeşitleri, bazı doğuştan gelen metabolizma bozuklukları başta olmak üzere çok sayıda hastalıkta hastalar bir verici bularak şifa bulabilecek.

Trthaber

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap