Sumeye

İhmal Edilen Böbrek Taşları, Böbrek Yetmezliğine Neden Oluyor

Önerilen İletiler

İhmal edilen böbrek taşları, böbrek yetmezliğine neden oluyor

İnsanlarda özellikle 40 ve 50 yaşından sonra görülme ihtimali olan böbrek taşı rahatsızlığının, tedavisinin ihmal edilmesi halinde böbrek yetmezliğine kadar varan sonuçlara neden olduğu bildirildi.

Böbrek hastalıkları ve bunun sonucunda oluşan kronik böbrek yetmezliğine dikkat çekmek ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak, bilinci artırmak için her yıl mart ayının ikinci haftası 'Dünya Böbrek Günü' olarak kutlanıyor.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Mert Ali Karadağ, günün önemine dikkat çekerek, özellikle 40'lı 50'li yaşlarda görülme ihtimali daha fazla olan böbrek taşlarının ciddi sorun oluşturacağına işaret etti.

Böbrek taşları böbreğin çıkış kanallarını tıkayarak, kanalın gerisinde idrar birikmesine ve zamanla idrar üreten sağlıklı böbreğin kaybına yol açtığını ifade etti.

Böbrek taşlarının toplumda sık görüldüğünü ve kronik hastalık olarak kabul edildiklerini belirten Dr. Mert Ali Karadağ, böbrek taşları ile ilgili şunları kaydetti: "Hastalığın temelinde birçok metabolik faktör mevcuttur. Bu metabolik faktörler, idrarın asit-baz dengesini değiştirerek kristal oluşumuna ve bunların birbirlerine yapışarak daha büyük hale gelmelerine neden oluyor. Metabolik değişikliklere yol açan en önemli etmen ise genetik faktörlerdir. Ailesinde, birinci derece akrabalarında böbrek taşı hikâyesi olan bireyler, olmayanlara göre daha fazla risk altındadır. Ailesinde böbrek taşı hikâyesi olan insanların belli aralıklarla doktor kontrolüne giderek, basit bir idrar tahlili ve böbrek fonksiyonlarını gösteren kan tahlillerinden yaptırmaları gerekiyor. Bu tahliller, sinsi bir hastalık olan böbrek taşlarının bireyde erken tespit edilmesine ve böbreğin fonksiyonunun korunmasını sağlıyor."

"Vücudumuzdaki belirtileri iyi dinlememiz gerekiyor." diyen Dr. Karadağ, böbreklerdeki rahatsızlıklarla olarak sağ veya sol yanda devamlı ağrı hissi, kasıklara vuran ağrı ve idrarda yanma hissi ile kanama gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı."

Karadağ şöyle devam etti:"Tüm bu belirtiler, böbrek veya üreter (böbrek ile idrar torbasının birbirine bağlayan organ) taşlarının habercisi olabiliyor. Bu belirtileri önemsiz saymak, zamanla geçer demek düşebileceğimiz en önemli yanlışlardan biri. Belki de basit olarak tedavi edilebilecek bir taşı yok sayarak, böbreğimizin fonksiyonlarının geri dönüşsüz kaybına yol açabiliyoruz." dedi.

SAAT BAŞI BİR BARDAK SU İÇİN

Böbrek taşlarının oluşmaması adına alınacak bazı önlemleri sıralayan Dr. Karadağ, "Böbrek taşlarından korunmak için yeterli miktarda su tüketmek büyük önem taşıyor. Yeterli miktarda su içilmesi idrar oluşumunu artırıyor. Oluşan idrar ise böbrek ve kanallarının devamlı yıkanarak kristallerin üst üste toplanmasına engel oluyor. Bunların kolayca vücut dışına atılmasını sağlıyor. Bazı kişiler günlük çok az su tüketmeye alıştıklarından, içtikleri su miktarını artırmak da zorluk çekiyor. Bu zorluğu her saat başında bir bardak su içecek şekilde kendinizi organize ederek aşabilirsiniz. Sonuçta su içmek böbrek sağlığının olmazsa olmazı. Saat başında su içmek mi, yoksa basit bir böbrek taşından bozulmuş bir böbrek mi önemlidir?" ifadelerini kullandı.

ZAMAN

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap