Sumeye

"Böbrek Hastalarının Yüzde 30'u İlk 5 Yılda Kaybediliyor"

Önerilen İletiler

"Böbrek Hastalarının Yüzde 30'u İlk 5 Yılda Kaybediliyor"

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Sipahioğlu, Türkiye'de 55 bin kronik böbrek hastası olduğunu ve bu hastaların yüzde 30'unun ilk 5 yıl, yüzde 45'inin ise ilk 10 yılda kaybedildiğini.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Sipahioğlu, Türkiye'de 55 bin kronik böbrek hastası olduğunu ve bu hastaların yüzde 30'unun ilk 5 yıl, yüzde 45'inin ise ilk 10 yılda kaybedildiğini belirterek organ naklinin önemine dikkat çekti.

Yarın tüm dünyada 10 Mart Dünya Böbrek Günü kutlanacak. İnsan vücudunun en önemli organlarından olan böbrek, kan dolaşımı ve boşaltım konusunda vücudun temel taşını oluşturuyor. Türkiye'de 55 bin civarında kronik böbrek hastası olduğunu söyleyen ERÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Sipahioğlu, böbrek rahatsızlığının sinsi ve sessiz seyreden bir hastalık olduğunu ifade etti.

Erciyes Üniversitesi organ nakli ve diyaliz hastanesi diyaliz ünitesinde İHA muhabirine açıklama yapan Sipahioğlu, yaklaşık 55 bin kronik böbrek hastasının ancak yüzde 15'inin nakil şansı yakalayabildiğini belirterek, "Kronik böbrek hastalığı 5 evrede seyrediyor. Bu basamakların sonuncusu böbrek yetmezliği olarak biliniyor. 55 bin civarında diyaliz ve nakil yapılmış hasta bulunuyor" dedi.

Türk Nefroloji Derneği'nin her yıl ülke çapında topladığı verilere dayanarak böbrek hastalarının ölüm oranından bahseden Sipahioğlu, "Böbrek hastalıklarında 'mortalite' adını verdiğimiz ölüm oranı yüksektir. Kronik böbrek hastalarının yüzde 30'unu ilk 5 yıl, yüzde 45'ini de ilk 10 yılda kaybediyoruz" şeklinde konuştu.

Sipahioğlu, böbrek naklinin büyük önem arz ettiğini belirterek, "Kronik böbrek hastalığının en iyi tedavisi böbrek naklidir. Ancak bugün kronik böbrek hastalarının yüzde 15'i bir böbreğe sahip olabilmektedir. Bu konuda vatandaşları duyarlılığa davet ediyorum" diye konuştu.

Sipahioğlu, basit bir kan ve idrar tahliliyle böbrek hastalığına tanı konulabileceğini ve insanların belli periyotlar dahilinde testlerden geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

1.5 yıldır diyalizle yaşayan Hayriye Turan ise, haftada 3 gün boyunca 4 saat diyalize bağlı kaldığını belirterek sürekli hastanede olduğunu ve çocuğuyla ilgilenemediğini söyledi. "Böbreğe çok ihtiyacım var" diyen Hatice Turan, insanların böbrek nakli konusunda duyarlı olmasını istedi.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap