Sumeye

Türk KOBİ'den 007 Ayakkabı

Önerilen İletiler

5357.jpgTürk KOBİ'den 007 ayakkabı

01 Mart 2011

Serkan Garip'in zihinsel engelli çocuklar için geliştirdiği GPS'li ayakkabılar kendi ekonomisini yarattı.

Kıskanç eşlerden, para taşıyan muhasebecisini takip etmek isteyen patrona kadar herkes, Garip Kundura'nın GPS'li ayakkabılarının peşinde.

Türkiye'nin girişimci KOBİ sahipleri geliştirdikleri icatlarla sektörlerine renk katıyorlar. Bu isimlerden biri de çeyrek asırdır el yapımı ayakkabı imal eden Serkan Garip. Türkiye'nin ilk yerli GPS'li (Global Konum Belirleme Sistemi) ayakkabılarını imal eden Garip, kendine yeni bir pazar oluşturmayı başardı. Zihinsel engelli kişileri takip etme düşüncesi ile geliştirilen ürüne her alandan yoğun talep var. Pahalı ayakkabısının çalınmasından korkanlardan, polis operasyonlarına, kıskanç eşlerden, para taşıyan muhasebecini takip etmek isteyen patrona kadar herkes Serkan Garip'in GPS'li ayakkabılarının peşinde.

ASKERİYE DE İSTİYOR

3 yıldır bu konu üzerine çalışmalar yapan Garip, bugüne kadar birçok kişiye özel üretimler gerçekleştirmiş. Ancak bu üretim belirli şartlara bağlanmış. Garip, özel hayata ilişkin gelen talepleri değerlendirmeye almıyor. Bu nedenle üretimin ana omurgasını alzheimer hastaları, yaşlılar ve çocuklar oluşturuyor. Ancak Garip'in bu konudaki çalışmaları dünya devlerinin de dikkatini çekmiş durumda. Bu alanda çalışma yapan Nike firması da Türkiye ayağında benzer bir üretim için Serkan Garip ile görüşme halinde. Öte yandan, dağlık arazilerde görev yapan askerlerin güvenliğine yönelik bir çalışma da sırada.

ÖZEL ALAŞIMI VAR

Sistemde ayakkabının altına GPS yerleştiriliyor. Cihazın ayakkabı içinde zarar görmemesi ve doğru yerleştirilmesi için özel bir alışım kullanılıyor. Ardından GPS verileri bilgisayara aktarılıyor. Böylece ayakkabıyı giyen kişi dünyanın neresinde olursa olsun izlenebiliyor.

Ayakkabıda Sarkozy modasıGarip'in en fazla sipariş aldığı bir başka inovatif ürünse boy uzatan ayakkabılar. Ürettiği ayakkabıların topuklu ayakkabı statüsüne girmediğini belirten Garip, bu ürünüyle ilgili şunları söylüyor: "Piyasada bu modelin ismi Sarkozy olarak biliyor. Bilindiği üzere Nicolas Sarkozy kısa boylu olduğu için boyunu uzun göstermek için topuklu ayakkabı giyiyor. Biz de bu alanda bir pazar olduğunu düşünerek bu işe yoğunlaştık. Ancak bizim halkımız ayakkabının topuklu olduğunun görünmesini istemiyor. Biz de boyu 5 cm fazla gösteren ancak topuklu olduğu anlaşılmayan bir model geliştirdik ve ciddi satış yaptık."

Down sendromlu çocuklara özel üretim yapıyorSerkan Garip'in GPS'li ayakkabı ürettiği kişilerden biri de down sendromlu cocuklar olmuş. Bu alanda talebin fazla olmasının sebebini ise Garip, şöyle açıklıyor: "Bir gün oğlu down sendromu olan bir aile geldi. Çocuklarını GPS ile takip etmek istiyorlardı. Ancak çocuklarının elbiselerini bazen çıkardığı bazen de soyulduğunu söyledi. Ancak ayakkabısını asla çıkarmadığını anlattı. Bunun üzerine en sevdiği ayakkabı modelini tasarlayıp ürettik. Aile güvenle kullanıyor."

Cep telefonuyla uyarı sistemi de mevcutYine sistemde takip edenin işini kolaylaştıracak uyarı sistemleri de mevcut. Bunun için takip edilen kişiye güven halkası olarak adlandırılan bir alan belirlenerek, sisteme girişi yapılıyor. Kişi, bu halkanın dışına çıktığında kişinin cep telefonuna uyarı mesajları gidiyor. Bu mesajda kişinin bulunduğu yer nokta adres şeklinde gösteriliyor. Sistemde acil uyarı düğmesi de yer alıyor.

internethaber

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap