Sumeye

Sakatlığın İlacı Üretilen Kıkırdak

Önerilen İletiler

Sakatlığın ilacı üretilen kıkırdak

01 Şubat 2011

Bilkent Üniversitesi Laboratuvarları'nda üretilen kıkırdak 100 kişiye başarıyla uygulandı. Bu yöntemle eklem yerlerinden rahatsızlanan hastalarda iyileşme sağlandı.

Vücudun kendi kendine üretemediği tek hücre olan kıkırdak, Bilkent Üniversitesi Teknokent Laboratuvarı'nda biyoteknoloji yöntemiyle üretilmeye başlandı. Dünyanın sayılı laboratuarlarında yapılabilen 'doğal kıkırdak üretimi' Türk doku mühendisleri tarafından Türkiye'de de üretiliyor. Kaza, düşme, burkulma ve operasyonel nedenlere bağlı diz eklemlerinde kıkırdağı hasar görmüş hastalardan alınan 'toplu iğne başı' büyüklüğündeki doku örneği ve bir tüp kan ile 14 günde kıkırdak hücreleri laboratuvar ortamında çoğaltılarak hasarlı bölgeye yapıştırılıyor.

ÜÇTE BİR FİYATINA

Amerika ve Almanya'da 12-15 bin dolar (22.500 bin lira) arasında yapılabilen kıkırdak üretimi TÜ- BİTAK tarafından desteklenen bir projeyle Bilkent'te 7 bin liraya üretildi. 2007'den itibaren Türkiye'de yaklaşık 100 hastaya uygulanan ve başarılı olan yöntemin sosyal güvenlik kapsamına alınması için Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından Bilim Kurulu oluşturuldu. Türkiye'de kıkırdak implantasyonunun uygulayıcı uzmanı olarak bilinen Opr. Dr. Asım Kayaalp, "Vücudun kendi kendine iyileşmeyen tek hücresi olan kıkırdak bir kez zarar gördüğü zaman büyük eklem sıkıntılarına neden olur. Özellikle genç yaştaki eklem rahatsızlıklarında bu yöntemi öneriyoruz. Genç yaşta protez takmak bu kişiyi 15 yıl sonra tekerlekli sandalyeye mahkûm etmek anlamına gelir. Dünyanın sayılı merkezlerinde yapılabilen kıkırdak üretiminin Türkiye'de yapılabilmesi büyük şans" dedi. Kıkırdak implantasyonunun ilk uygulandığı hastalardan biri olan Nurhan Sakarya'ya, 2007'de Uludağ'da kayak yaparken dizinde ortaya çıkan şişlikler ve ağrılara 'menüsküs' teşhisi konuldu. İki bacağından ikişer kez yapılan yanlış ameliyatlar sonucu kıkırdak dokusunun 'büyük bir bozuk para" çapında zedelendiği ortaya çıktı. Koltuk değnekleriyle yürüyebilen ve dizlerini hiç hareket ettiremeyen Sakarya şunları kaydetti: "Koltuk değneksiz yürüyemiyordum. Yanlış teşhisle yanlış operasyonlar geçirdiğim ortaya çıktı. 40 yaşında bile değildim. Kıkırdak implantasyonu son şansımdı. Operasyondan bir kaç ay sonra yürümeye, 8 ay sonra kaymaya başladım. Tekrar pistlerde olmak rüya gibi, hayata yeniden başladım..."

'Gençlerde uygulanmalı'

TÜBİTAK destekli projenin mimarı Opr. Dr. Can Çobanoğlu, "Türkiye'de milyonlarca kıkırdak zedelenmesine bağlı eklem rahatsızlığı yaşayan insan var. Bu insanların sonu genç yaşta proteze mahkûm olmaktı. Ancak kıkırdak implantasyonu sayesinde vücudun kendisinin tamir edemediği kıkırdağı, doku mühendisleri laboratuarda istenen ebatlarda çoğaltabiliyor. Bu yöntem genç, özellikle 50 yaş altı hastalarda mutlaka uygulanmalı" dedi. Bilkent Teknokent Laboratuvar Genel Müdürü Oktay Uğurlu, "SGK ödeme kapsamına aldığı zaman binlerce protez mağduru kurtarılacak" dedi.

internet haber

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap