Sumeye

Engelliler İçin 'Kaygaç' İcat Etti

Önerilen İletiler

5095.jpgEngelliler için 'Kaygaç' icat etti

26 Ocak 2011

Erzurumlu mucit Cumhur Çarıkçıoğlu’nun icat ettiği “Kaygaç” sayesinde artık engelliler de kayak keyfi yaşayabilecek.

Çarıkçıoğlu, ‘Kaygaç’ı engellilerin kayak yapabilmesi için geliştirdiğini söyleyerek, kayak yapmaktan korkanların da, bu aracı kullanabileceklerini dile getirdi.

ENGELLİLER DE KIŞ SPORU YAPABİLECEK

2011 Kış Oyunları’nın başlamasına saatler kala, kış sporlarıyla ilgili atılımlar sürüyor. Türk Hava Kurumu’nun Erzurum eski Şube Başkanı Cumhur Çarıkçıoğlu, tasarladığı ‘Kaygaç’ adlı araçla, engellilere kayak yapmanın yolunu açtı. İlk bakışta frenli bir kızağı andıran Kaygaç, iki kişinin birden kayak yapabilmesini sağlıyor. Bedensel engelli olduğu için kayak yapamayanların, ‘Kaygaç’la bu özlemlerinin son bulacağını anlatan Çarıkçıoğlu, “Bedensel engellilerin kayak yapabilmelerine imkan tanıyan Kaygaç, dünyada bugüne kadar hiç düşünülmemiş bir tasarım. 2008 yılında tasarladığım Kaygaç için patent aldım ve şu anda elimde 7 tane var. Her biri de, kendi çapında çeşitli aktivitelere sahip.” diye konuştu.

Erzurumlu mucit Çarıkçıoğlu, ‘Kaygaç’ adını verdiği icadını Palandöken Kayak Merkezi’nde görücüye çıkararak, yerli ve yabancı turistlerin ilgisine de sundu. Japon turistlerde büyük hayranlık uyandıran Kaygaç, sadece izlenmekle kalmadı, aynı zamanda testte edildi. Kaygaça binerek, kayak keyfi yapan turistler, ilk kez gördükleri bu kayak aracının engelliler için tasarlandığını öğrenince, şaşkınlıklarını gizleyemediler.

KAYGAÇA BAKAN VE MİLLETVEKİLLERİNİ DE BİNDİRECEK

Erzurumlu mucit Cumhur Çarıkçıoğlu, Kaygaç adını verdiği kayak aracını, yarın Palandöken’de yeniden görücüye çıkartacak. 2011 Kış Oyunları için Erzurum’a gelecek olan bakanlar başta olmak üzere diğer misafirlerin de kullanmalarını önereceği Kaygaçın Türkiye’de seri üretimine geçilmesini arzu ettiğini söyleyen Çarıkçıoğlu, “Benim bu işten maddi herhangi bir çıkar gözettiğim yok. Tek isteğim, bedensel engellilerin de kayak yapabilmesi. Çünkü Kaygaç, fren sistemi ve modüler yapısıyla bedensel engelliler tarafından rahatlıkla kullanılabiliyor.” diye konuştu.

Tek ve iki kişilik olarak tasarladığı Kaygaçın Erzurum’un yeni bir markası olacağına inandığını vurgulayan Çarıkçıoğlu, kayak aracına verdiği ismin de, yine yöresel nitelik taşıdığını kaydetti.

Öte yandan 2011 Kış Oyunları için Erzurum Palandöken’de bulunan kayak tutkunlarının büyük ilgisini çeken Kaygaç, Japon turistlerin objektiflerine de konu oldu. Kaygaça binen turistler, fotoğraf çektirmeyi ihmal etmezken, frenli kayak aracıyla güvenli kayağın keyfini çıkardılar.

Haber 7

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Süper bir haber, kaygaç acaba her yerde bulunabilecek mi?

Aslında düşünüyorum da ben yine de cesaret edemem onunla kaymaya düşsem kalkamam, yokuş aşağı kaydık diyelim sonra çıkmak gerekse çıkamam biri yardım etse diyelim ..

...görmek lazım...

...ama denemeye şimdilik hazır değilim.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap