Sumeye

Ötenazi Hakkına AİHM'den Red

Önerilen İletiler

Ötenazi hakkına AİHM'den red Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), hastalara ötenazi hakkının verilmesini red etti.

Hayatına son vermek isteyen İsviçreli bir hastanın başvurusunu inceleyen mahkeme, “Bir insan ne zaman ve nasıl öleceğini belirleyebilir, fakat devlet ona yardım etmek zorunda değildir” kararını verdi.

20 yıla yakındır ruh hastası olan ve Meltingen kentinden yaşayan Ernst H., yıllardır doktorların hayatına son vermesi mücadelesini veriyor. Şimdiye kadar iki kez intihar girişiminden kurtulan İsviçreli manik-depresif hasta, 170’ye yakın doktorun kapısını da çalmış. Fakat ona hiç kimse ölümüne neden olacak ilacı yazmamış, ayrıca ölmesi gerektiğine dair rapor da vermemiş.

Bunun üzerine 2005 yılında kanton ve hükümete dava açan hasta, ülkedeki hukuki süreç tıkanınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’e başvurdu. Davayı inceleyen mahkeme, dün “İsviçre’de ötenazi hakkına izin vermediği için eleştirilemez” şeklinde kararını açıkladı.

Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan hiçbir ülkenin bir insanın ölümünde yardım etmek zorunda olmadığına dikkat çekti. İnsanların nerde ve nasıl ölmek istediklerini belirleyebileceğini ifade eden mahkeme “Ancak devletler, hastalara ötenazi yapmak zorunda değiller, onların ölümüyle sonuçlanacak ilaçlar vermekle hükümlü değiller” görüşünü savundu.

Şimdiye kadar AİHM, 44 üye ülkeden gelen ötenazi hakkı arayanlara olumsuz yanıt veriyor. Son olarak geçtiğimiz Kasım ayında tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren eşinin vasiyeti üzerine ötanazi hakkı için Ulrich K. adlı bir Alman AİHM’e başvurmuştu. Ancak bu kez hastanın büyük acılar çektiği ve sürekli kramp ataklarına yakalandığına dikkat çekiliyor.

Ötenaziye bütün Avrupa ülkelerinde sadece Hollanda, Belçika ve Lüksemburg’ta çeşitli yasal sınırlamalarla izin veriliyor. Ayrıca 2007 yılında bu yana Amerika Birleşik Devletleri'nin Oregon eyaletinde ve 2009’dan itibaren de Washington eyaletinde de hastalar ötenazi hakkını kullanabilirler.

İNTRNETHABER

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap