Sumeye

Engelli Ve Muhtaçlara Sigorta Müjdesi

Önerilen İletiler

Engelli ve muhtaçlara sigorta müjdesi 21 Ocak 2011 Hükümet, sosyal güvenlik alanında radikal düzenlemelere imza atarken, bakım sigortası reformu için de düğmeye bastı.

Hükümet engelli ve bakıma muhtaç kişilere 'sigorta' getiriyor. Sabah'ın haberine göre sigortanın kapsamı şöyle:

Tıpkı Almanya ve Japonya'daki gibi bakıma muhtaç kişilere tekerlekli sandalyeden musluk tamiri giderine kadar maddi destek verilecek.

Fiziksel, zihinsel ya da ruhsal rahatsızlıkları bulunan kişiler, özürlüler, günlük işlerini yaparken yardıma muhtaç olanlar "bakım sigortasından" yararlanacak.

Vücut bakımı, beslenme, hareket engeli, ev işlerinin idaresi gibi durumlarda yardıma muhtaç olan kişilere bakım yapılacak. Maddi yardım, evde profesyonel bakım yardımından da faydalanılacak.

Bakım sigortası kapsamında tekerlekli sandalye, özel bakım yatakları, muhtaç kişiler için gerekli zorunlu tadilat da bu kapsamda yer alacak. "2011-2013 bakım Hizmetleri Stratejisi Eylem Planı"na göre sosyal güvenlik sisteminde "bakım güvence modeli" ve "bakım sigortası" oluşturulacak.

Yaşlı nüfustaki artışla birlikte evde bakım kapsamında, korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç aile, çocuk, özürlü, yaşlı kişilere sosyal hizmetlerin kapsamı genişliyor.

Geçen yıl 297 bin kişiye evde bakım hizmeti verilirken, bu sayının 2014'te 561 bine çıkması bekleniyor.

Eylem Planı'na göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık, Çalışma ve Maliye Bakanlığı bakım sigortasının oluşturulması için teknik çalışmalara başlayacak.

Türkiye de, Japonya'nın örnek aldığı Alman bakım sigortasını model aldı.

ALMANYA MODELİ

Almanya'da yaklaşık 20 yıldır uygulanan bakım sigortası, diğer sigorta türlerinde olduğu gibi finansmanı işçi ve işverenden alınan primlerden sağlanıyor.

Almanya'da bu sigortadan yararlanmak için 10 yıl içinde en az 5 yıl sigorta aidatı ödemiş olmak gerekiyor. Diğer aile fertleri de bu sigorta kapsamında yer alıyor.

Kesilen prim oranı da yüzde 1.95. Alman modelinde, özel sağlık sigortası olanlar da bakım sigortası yaptırmak zorunda. Özel sağlık sigortaları da, bakım yardımı kesintilerini devletin bakım sigortası kasasına aktarıyor.

TAMİRATA ÖDEME

Bu sigorta kapsamında, vücut bakımı, beslenme, ev işlerinin idaresi, hareket engeli gibi durumlarda bakım yardımı yapılıyor. Devlet, bu konuda farklı derecelerde destek sağlarken maddi destek 440-bin 825 euro arasında değişiyor.

Bakım esnasında evde meydana gelebilecek kazalara karşı bakıcı aile fertleri, prim ödemeden kaza sigortası kapsamına alınıyor. Sürekli bakımı üstlenen aile bireyleri de izin yapabilecek. Bu durumda, profesyonel bakıcı tarafından evinde bakılabilecek.

Hijyenik nedenlerden dolayı naylon eldiven, dezenfekte mamulleri de sigorta kapsamında karşılanıyor. bakıma muhtaç insanın yaşadığı mekânı, evi bakıma uygun hale getirmek, her türlü tadilat ve tamirat için de mali destek veriliyor.

Ev işi de yapılıyor

Nüfusu hızla yaşlanan Japonya'da bakım sigortası kapsamında yapılan azami yardımlar arasında her hafta 2 kez ev temizliği ve ev işleri de bulunuyor. Japon Hükümeti haftada 1 kez hemşire ziyareti ile 2 kez gündüz bakım da sağlıyor. Ayrıca her yıl 2 kez 1 hafta içi geçici bakım da yapılıyor.

SABAH

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Engellilerin ve yaslıların koruma altına alınması sevindirici bir haber...İnşallah hizmetlerden hak edenler yararlanır..suistimal edilmez...

bilgi ve haber için teşekkürler Sümeyye...

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Özürlüler İdaresi Başkanlığı 2011-2013 bakım hizmetleri stratejisi ve eylem planında, engellilere yönelik 'bakım sigortası' hazırlığı yapılıyor.

doktor%20hasta.jpg

Özürlüler İdaresi Başkanlığınca hazırlanan 2011-2013 Bakım Hizmetleri Stratejisi ve Eylem Planı'nda düzenlenmesi planlanan sigortayla, engellilerin bakım hizmetlerinin sürekliliği sağlanacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, 2011-2013 yılları kapsamında hazırlanan ''Bakım Hizmetleri Stratejisi ve Eylem Planı''nıyla engellilere yönelik bakım hizmetleriyle ilgili önemli düzenlemeler yaptıklarını bildirdi.

Plan hazırlanırken evde bakım hizmetleri konusunda uluslararası normları incelediklerini anlatan Köksal, Türkiye'nin yapısına en uygun hizmet planlaması yaparak bakım hizmetlerinin yeniden yapılandırıldığını kaydetti.

-RUH SAĞLIĞI BOZULANLARA REHABİLİTASYON MERKEZİ-

Eylem Planı çerçevesinde ruh sağlığı bozulan bireyler için rehabilitasyon ve bakım merkezleri açılacağını anlatan Köksal, kurumsal bakım standartlarının da yükseltileceğini söyledi. Köksal, özel bakım merkezlerinde kaliteli hizmet sunulması için söz konusu merkezlere yönelik denetimlerin de arttırılacağını dile getirdi.

MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca kabul edilen ''Bakıma muhtaç özürlü bireylere hizmet verecek bakım elemanı yetiştirme kurs programı''nın uluslararası standartlara uygun hale getirileceğini belirten Köksal, ayrıca bu programların yaygınlaştırılacağını söyledi.

Köksal, bakım hizmeti verecek personelin hizmet verimliliklerinin yükseltilmesi için psikolojik destek programları geliştirileceğini kaydederek, engelli birey bulunan ailelere bakım hizmeti konusunda verilen rehberlik, danışmanlık, rehabilitasyon, eğitim ve bilinçlendirme hizmetlerinin de yaygınlaştırılacağını vurguladı.

-BAKIM SİGORTASI ÖMÜR BOYU DEVAM EDECEK-

Bakım ve rehabilite edici destek teknolojilerinin uluslararası standartlara göre üretimlerinin yaygınlaştırılacağını dile getiren Köksal, bu planın en büyük getirisinin ise engellilerin hep beklediği ''bakım sigortası'' konusunda olduğunu söyledi. Köksal, ''2011-2013 Bakım eylem planının en büyük getirisi, engellilerin hep beklediği, talep ettiği, dünyada uygulamaları olan bakım sigortası konusu. Bakım sigortası hemen gelmiyor tabi, bunun alt yapı çalışması yapılacak, finansman yöntemleri, devlete maliyeti... Bunlar hazırlanacak ama sonuçta bu bakım sigortasına, bütün engellileri kapsayan sisteme geçilecek'' diye konuştu.

Bu sistemin bütün çalışanların ve işverenlerin primiyle finanse edileceğini ve finansman sorunu olmayacağını anlatan Köksal, özel kurumların engellilere verdiği hizmetin kalitesinin de artacağını dile getirdi.

Bakım sigortasının sürekli olacağını anlatan Köksal, bugün yarın bitme gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını, sigortanın ömür boyu devam edeceğini kaydetti.

-SAĞLIK RAPORU PEŞİNDE KOŞMA BİTECEK-

Köksal, engelli sağlık raporlarına ilişkin bir otomasyon programı kurmayı amaçladıklarını bildirdi. ''Engelli sağlık raporu otomasyon programı''yla engellilerin rapor peşinde koşmasına gerek kalmayacağını ifade eden Köksal, programla, engelli olduğu tespit edilen kişi hakkında sisteme giriş yapılabileceğini, hatta hangi alanda iş yapabileceğinin de rapora eklenebileceğini söyledi. Köksal, ayrıca engellinin gittiği kurumdaki memurun rapor istemeyeceğini, TC kimlik numarasından işlemlerin yapılabileceğini dile getirdi.

Sistemle engellilerin hayatının kolaylaşacağını belirten Köksal, ''Otomasyon sistemi için çalışmalarımızda ihale aşamasındayız. Bu yıl içinde sistem mutlaka devreye girecek'' dedi.

Bu sayede engelliler konusunda daha sağlıklı veriler toplanabileceğini vurgulayan Köksal, engellinin istemesi halinde yeni rapor alıp sisteme işlettirebileceğini de dile getirdi.

Sağlık raporuna ilişkin yayımlanan yönetmelikte ağır özürlü tanımının yapıldığını, yüzde 50 ve üzerinde olanlar için sağlık kurulu raporuna ''ağır özürlü'' ibaresinin işlenebileceğini belirten Köksal, bu konuda eski yönetmelikte ortaya çıkan karmaşanın da önüne geçildiğini sözlerine ekledi.

Zaman

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap