Can Sengul

Akülü Tekerlekli Sandalyelerin Akü Şarj Kullanımı ve Akü Ömrünü Uzatmak

Önerilen İletiler

Merhaba Arkadaşlar

Yanlış Bilinen ve bu yüzden oldukça sorun yaşadığımız Akülü araç Akü kullanımında bir kaç önemli hususu Sizlerle paylaşmak istedim.

Bizim akülü sandalyelerimizde genelde fabrika çıkışı Kuru tip aküler mevcut. Bunlarında ömürleri(yanlış kullanımdan) çok çabuk bitiyor ve Çöpe atıp yerine Jel Tipi Akü Alıyoruz.

Jel Aküler Daha Uzun Ömürlü Ve kullanışlı. Fakat Aldığımız Sandalyede Kuru tip akü var ve jel aküye değişme şansınız yoksa Bu durumda Kuru Akü kullanırken Aşağıdaki Yazacağım hususlara dikkat ediniz.

Kuru tip aküleri kullanımda yaşanabilecek problemleri sıralarsak ;

1-Aküleri sonuna kadar kullanmak (aracın akü seviye göstergesinin son uyarısını vermesi, 3 tane yeşil 1 sarı 1 de kırmızı ışık seviyeli aracın ışığının kırmızıya gelmesi)

2-Aküleri deşarj edilmiş olarak tekrar kullanmak . (akü seviye ışığının 3.yeşil ışığa veya sarı ışığa gelmesi, bu durumda beklemesi şarj edilmemesi ve kırmızı ışık yanıncaya kadar tekrar kullanılması)

3-Aküleri şarj etmeden deşarj edilmiş olarak bekletmek

4-Akü şarj aletinde bozukluk olması

Yukarıda saydığımız faktörler akülerin arızalanmasına sebep olmaktadır Akülün aracın kullanımdan sonra akülerin muhakkak şarj edilmesi gereklidir. İster 1km gidilsin ister 3 km ister 10 km.

Bunlara Dikkat Ederseniz Akünüzün Ömrü Oldukça Uzayacaktır.

Can Şengül..

  • Like 1

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Verdiyin bilgiler için tşk Can

arabayı hiç kulanmasakta aküyü boş bırakmamk gereyiyo mutlaka kulanmasakta 2 günde bir şarza takmamız gerekiyor bunu mutlaka yapın durdugu yerdede bitiyor çalışmadan boş kaldımıda ömrünü azaltıyor akünün

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

İlk Konuda yazdığım bilgileri Fiamm Akünün Mühendisleri söyledi. Fakat İmc medikal de akü bittikçe kırmızı ışığı gördükçe sarj etmek gerektiğini söyledi. Bende Şaşırdım internette de araştırdım. genel bilgilerde bu şekilde;

Kuru Tip Akü Kavramları

Deşarj derinliği : Bir Kurşun Asit akü, enerji depolama kapasitesinin %80-90'ına kadar deşarj edilerek kullanılırsa ömrü ciddi şekilde azalacaktır. Bunu önlemenin yolu ise enerji ihtiyacınızın belirlenmesi ve akülerinizin kapasitesinin bu ihtiyacın üzerinde belirlenmesidir. Aküleriniz ne kadar az deşarj olurlarsa ömürleri de o kadar uzun olur..!

Çevre şartları : Akülerin çalıştıkları ortam sıcaklığı ömürlerini belirleyen etkenlerden biridir. İdeal çalışma sıcaklığı olan 20-25 °C'ın altında veya üstünde ortam sıcaklığına maruz kalan akülerin ömürleri ciddi şekilde azalır.

Döngü sayısı : Bir akünün ömrü, tüm şartlar ideal olsa bile belirli bir sayıda şarj-deşarj ile sınırlıdır. Bu sayı değişik marka ve modellerde değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık olarak1000 civarındadır. Elektrik kesilmelerinin çok sık yaşandığı ve akülerin her gün devreye girip çıktığı bir sistemde akü ömürleri de kaçınılmaz olarak kısalacaktır.

Son Kullanma Tarihi : Her akünün bir son kullanma tarihi vardır ve fabrikada üretildiği andan itibaren ömür saati işlemeye başlar. Akülerin iç yapıları kimyasal olduğundan tepkimeler üretim anında başlar ve ideal şartlarda kullanılsalar hatta hiç deşarj edilmeden sürekli şarjda tutulsalar bile kapasiteleri düşer ve sonunda kullanılmaz hale gelirler.

Depolanma : Akülerin uzun süre depolanmaları halinde belirli periyotlarda ( 3ay - 6ay ) şarja sokulmaları gerekir yoksa sürmekte olan iç tepkimeler yüzünden sülfatlanma oluşacağından anot ve katot plakaları kullanılamaz hale gelebilecektir.

Akülerin Ömür Beklentisi : Günümüzde kuru tip akü lere yasal zorunluluklardan dolayı her akü satıcısı 2 yıl garanti vermek zorundadır. Ancak garanti ile çok sık olarak karıştırılan bir konu vardır. O da akülerin ömür beklentisidir. Kuru tip aküler 3-5 yıl, 5 yıl, 10 yıl yada 10+ yıl ömür beklentili olarak üretilmekte ve satışa sunulabilmektedir... Bu değerler akü için ideal bir kullanma koşulu yaratıldığında, o aküyü yaklaşık olarak kaç yıl kullanabileceğimiz bilgisini bize vermektedir... Yaygın olarak kullanılan aküler 5 yıl ömür beklentili akülerdir.

Not: Satın aldığınız medikallere sormakta fayda var

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

ben kuru akü yerine jel akü aldım şu an 20. ayın içindeyim hiç bisorun olmadı akülerde her akşam şarja takıyorum jel akü tawsiye ederim öteki akülerin ömrü 8 ayda bitiyordu

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap