Berrin

Kök Hücrelerden Bağırsak Dokusu Üretildi

Önerilen İletiler

Bilim insanları daha önceleri hücrelerini programlayarak yeni hücre türleri elde etmeye başarmışlardı.

fft13mm428181.jpg

Fakat Cincinnati Çocuk Hastanesi Tıp Merkezi'nde James Wells ile çalışan ekip şimdi kök hücrelerinden bağırsak dokusu üretti. Nature dergisinde yayımlanan araştırmada pluripotent kök hücrelerinden yararlanılmış.

Bu hücreler henüz uzmanlaşmadıklarından insan bedenindeki iki yüzü aşkın hücre tiplerinden birine dönüşebiliyorlar ki bu özellik pluripotent olarak isimlendirilmekte. Bilim insanları doğal olarak pluripotent olan embriyonik kök hücreleri ve programlanmamış cilt hücrelerinden elde edilen uyarılmış pluripotent kök hücreleriyle çalışmışlar. İkinci kök hücre tipi hastanın kendisinden elde edilmekte ve hastanın kalıtımını taşıdıkları için de organ naklinde beden tarafından reddedilmiyorlar. Ayrıca etik açıdan da daha az tartışmalıdır.

Kök hücrelerini bağırsak hücrelerine dönüştürmek isteyen araştırmacılar, bağırsak dokusunun embriyonik gelişimdeki koşulları yaratarak, bu süreçteki tüm safhaları aydınlatacak stratejileri tespit etmişler. Bu denemelerden sonra iki kök hücre tipinden de insanın bağırsak mukozasına benzer yapılar oluşmuş. Hatta hücreler de bu karmaşık hücre dokusundaki farklı fonksiyonları üstlenmişler. Kök hücrelerin bağırsak dokusuna dönüşmesi yirmi sekiz gün kadar sürüyor deniyor Spiegel dergisindeki yazıda.

Araştırma, pluripotent kök hücrelerin programlanarak, bağırsak dokusunun içeriğine benzer üç boyutlu bir dokuya dönüşebileceğini gösteren ilk çalışma. Bilim insanları bundan sonraki araştırmalarında, laboratuvarda elde edilen bağırsak dokusunun, nakil için uygun olup olmadığını test edecek.

CUMHURİYET

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap