Berrin

Robotik Cerrahi İle Yeni Bir Pencere

Önerilen İletiler

Robotik cerrahinin jinekolojide kullanılması sayesinde pek çok kadın ağrı çekmeden, uzun süre hastanede kalmadan tedavi imkanına kavuşacak.

226090.jpg

Miyomdan tıkalı tüplere kadar birçok alanda kullanılabilen robotik cerrahi ile artık açık ameliyatlar da tarihe karışacak...

Kadın hastalıkları alanında kullanılmaya başlanan robotik cerrahi kadınların olduğu kadar hekimlerin de yüzünü güldürdü. Yöntem uygulanan işlemlerde kolaylık, rahatlık, kısa sürede taburcu olabilme gibi özellikleri de beraberinde getirdi. Bu yöntemle jinekolojide yeni bir pencere açıldı. Artık jinekolojik ameliyatların yüzde 95'i robotik cerrahi sistemle yapılabiliyor. Robotik cerrahinin FDA onayı alması ile son 5 yılda ABD'de 500.000'in üzerinde jinekolojik ameliyatta da Vinci Robotik Sistem kullanıldı. Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fuat Demirci robotik cerrahi sistemin laparoskopik ameliyatlar sırasında cerrahın karşılaştığı tüm teknik zorlukları ortadan kaldırdığını belirtti. Demirci jinekolojide da Vinci robotik cerrahi sistemin kullanıldığı alanları anlattı:

Kadınlar için büyük avantaj demek

Miyomun çıkarılması: Çağdaş yaklaşımda menopoza yakın bile olsa artık rahimin alınması yerine kapalı cerrahi yöntemlerle miyomun alınması tercih edilmektedir ve robotik cerrahi bu iş için biçilmiş kaftandır. Laparoskopik cerrahide mümkün olmayan rahimin iki ya da üç kat olarak dikilmesi robotik cerrahi ile kusursuz yapılabilmektedir.

Rahmin alınması: Rahmin alınmasını gerektiren her tür hastalıkta robotik cerrahi büyük avantaj sağlamaktadır. Özellikle diğer organlara yapışık rahimlerin alınmasında hem hastaya hem hekime ciddi konfor sağlamaktadır.

Çift rahmin teke inirilmesi: Robotik cerrahi ile doğuştan çift olan rahim karın açılmadan teke indirilebilmekte ve hastanın gebe kalıp doğurması sağlanmaktadır.

Sarkan rahmin asılması: Rahim ya da vajen kubbesi sarkmalarında robotik cerrahi ile vajen ve rahim anatomisi eski haline getirilmekte, ameliyat sırasında düğüm atma kolaylığı ile ameliyat kısa sürede bitmektedir.

Tüp cerrahisi: Tıkalı tüplerin eski haline getirilmesi için laparoskopik cerrahi başarılı şekilde uygulanmaktadır. Fakat, özellikle dikiş atmak ve tüpü manipüle etmek laparoskopide zordur. Robotik cerrahide ise dikiş atma ve manüpülasyon kolaylığı sayesinde tüpler eski haline döndürülmekte ve gebe kalmak için tüp bebek uygulamalarına gerek kalmamaktadır. Böylece doğal yolla gebe kalmak mümkün olmaktadır.

Tüplerin ve yumurtalıkların etrafındaki yapışıklıkların giderilmesi: Tüpler ve yumurtalıklar etrafından bulunan yapışıklıklar (adhezyon) tüp ve yumurtalıkların fonksiyonu engelleyip kısırlık ve ağrıya neden olabilir. Bu yapışıklıklar robotla kolayca açılabilir ve hastanın gebe kalması sağlanır.

Bağlanmış tüplerin tekrar uç uca getirilerek açılması: Bazı kadınlar istedikleri sayıda çocuk sahibi olduktan sonra kendi isteği ile tüplerini bağlatmaktadır. Ancak yeni evlilik, çocuğunu kaybetme gibi nedenlerden dolayı tekrar çocuk sahibi olmak isteyebilirler. Bu durumda birçok yerde bu hastalara tüp bebek önerilmektedir. Oysa bu hastalarda robotik cerrahi ile tüpler eski haline getirilerek normal yolla gebe kalmaları sağlanılabilir.

Yumurtalık kanserinde de kullanılıyor

Tüp tıkanıklıklarının açılması:

Tüpleri herhangi bir yerinden tıkalı olan kadınlar çocuk sahibi olamamaktadır. Bu durumda robotik cerrahi ile tıkalı olan tüplerin tıkalı olan parçaları çıkarılıp tüpler karşı karşıya getirilerek eski haline getirilir. Böylece gebelik önündeki engel kaldırılır.

Tüplerin çıkartılması:

Tüp uçlarının tıkandığı, ileri derecede şiştiği (hidrosalpenks) ya da hasarlı olduğu durumlarda tüplerin operasyonla açılması gebelik şansını düşürür. Bu hastalarda tüp bebekten önce tüplerin alınması tüp bebek başarısını artırmaktadır. Bu durumda tüpleri almak için robotik cerrahi başarı ile kullanılmaktadır.

Dış gebelik operasyonları:

Dış gebelik tedavisinde tüpü almak yerine laparoskopi ya da robotik cerrahi ile tüp açılıp içinden gebelik ürünü alınır ve gebe kalma potansiyeli korunur.

Çikolata kisti çıkarılması:

Özellikle ileri endometriozis ve çikolata kisti tedavisinde büyük avantaj sağlamaktadır. Böylece karın içerisindeki ve yumurtalardaki endometriozis odaklarının tümüyle kontrol edilip çikolata kisti tedavisinde mükemmel başarı elde edilmesi sağlanmış olur.

Yumurtalık kistleri ve kanserlerinin ameliyatı:

Yumurtalığın diğer kistleri de başarıyla çıkarılabilir. Ayrıca yumurtalıkların biri ya da ikisi de robotik cerrahi ile alınabilir. Erken dönemde saptanan yumurtalık kanserleri de robotik cerrahi ile ameliyat edilir.

Rahim kanseri ameliyatları:

Rahim kanseri ameliyatları karın ön duvarından başlayıp göğüs kafesine ve kasıklara kadar geniş bir kesi ile yapılır. Robotik cerrahide hastaya bu kesi yapılmaz ve el bileğinin giremediği, zor döndüğü durumlarda da robotun kolları avantaj sağlar, daha etkili ve kanamanın az olduğu ameliyat gerçekleştirilir.

Haber10

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap