k@lpsizim_85

Engelliler Kısırlaştırılsın

Önerilen İletiler

İl Sosyal Hizmetler Kurulu’nun dünkü toplantısında engellilerin sorunları masaya yatırıldı ve tecavüz vakalarının sona erdirilmesi noktasında gereken çalışmaların yapılması kararı alındı. Diş Hekimi Sevil Çağlar’ın engellilerin kısırlaştırılması önerisi dikkat çekti.

İl Sosyal Hizmet Kurulu’nun 6 ayda bir yapılan toplantısı dün Valilik 100. Yıl Salonu’nda, Vali Ercan Topaca yönetiminde gerçekleşti. Vali Topaca toplantıya ilk kez başkanlık yaptı. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Gökalp, İl Sosyal Hizmetler Müdürü Hamdi Kadıoğlu, Defterdar Süleyman Dal, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık, İl Bayındırlık Müdürü Burhan Eres, KOTO Başkanı İbrahim Keleş, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOTO Genel Sekreteri Ercan Ertoptamış, İl Tarım Müdür Yardımcısı Mustafa Demirtaş, Dr. Şefik Postalcıoğlu, Dr. Ömer Erdal, Dr. Turgay Aslan, Diş Hekimi Sevim Çağlar, Av. Serpil Özok, İş Adamı Alparslan Seymen, iş adamı Mustafa Pehlivan ve iş adamı İbrahim Aracı katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Topaca “Sosyal hizmetler konusunda Türkiye ortalamasının üzerinde bulunuyoruz. İnsanların gelecek kaygısı duymaması gerekiyor. Kimsesiz çocuklar için gereken güvence devlet tarafından sağlanmaktadır. Yaşlılarımız için gereken imkanlar sağlanmıştır” dedi.

ÇAĞRI MERKEZİ

Kadıoğlu tarafından çalışmalar hakkında katılımcılara sunum yapıldı. Ardından görüş ve öneriler alındı. Gökalp, “Sosyal Hizmetler Yüksel Okulu hizmete açıldı. Güzel bir ekip kuruldu. Sosyal hizmetler uzmanı yetiştirilmektedir. Çocuk Koruma Merkezi kuruldu Yabancı dil eğitimleri veriliyor” diye konuştu. Dr.Şefik Postalcıoğlu, “Ülkemizde yüzde 40 oranı ile engelli olunabiliyor. Yüzde 39 kabul edilmiyor. Yüzde 15 ile gençler işsiz kalmaktadır. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Engelliler için gereken düzenlemenin yapılması lazım” şeklinde konuştu. Zeytinoğlu ise, “Engellilerin belirlenmesi 2 yıl önce gündeme gelmiştir. Bizimköy Vakfı için bu durum önemlidir. Ayrıca Bizimköy Çağrı Merkezi kurmayı planlıyoruz. 50 kişi istihdam edilecektir. Bunun içinde ALO 183’e talibiz. Bununla ilgili gereken başvuruları yapmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

KISIRLAŞTIRMA

Diş Hekimi Sevil Çağlar, “Engelli kadınlara yönelik olarak tecavüz vakaları yaşanmaktadır. Bunların önüne geçilemiyor. Bunun için engelli kadın veya erkeklerin kısırlaştırılması uygun olacaktır. Engelli kadın hamile kaldığında dünyaya yine engelli bir çocuk getirmektedir. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor” derken, Gökalp, “Etik kurulu bu durumu tartışmaktadır. Bazı ülkelerde bu uygulama yapılmaktadır” ifadesini kullandı. Konuya değinen Vali Topaca “Gereken araştırma yapılması sonrasında genel merkeze düşüncemiz bildirilmelidir. Hukuken cezasının ağırlaşması gerekiyor. Bu yönde de araştırma yapılmalıdır. Diğer konularla ilgili kurul tavsiyeleri olarak gereken araştırma yapıldıktan sonra genel merkeze bildirilecektir” dedi. Konun hukuki boyutunu araştırmak üzere Av. Özok görevlendirildi. Serkan BORLAK

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap