zeynepkrtas

Çocuklarda Özgüvenin Önemi...

Önerilen İletiler

Çocuklarda Özgüvenin Önemi

Çevremizde özgüveni eksik olan mutsuz çocuklar fazlasıyla bulunmakta. Birçok konuda yetersiz kalmaları ailelerin çocuklarına o özgüveni verememiş olmasından kaynaklanmaktadır. Çocuklara, iyi bir yaşam sürdürebilmeleri için ailelerin hayatın her aşamasında, her konuda onlara yardımcı olarak, onları yönlendirmeleri gerekmektedir.

Mesela diyelim ki bir çocuk ders çalışmıyorsa veya çalışmakta güçlük çekiyorsa, O''nu sıkmadan ve özellikle O''na kızmadan ders çalışmamasının ilerde O''na ne gibi zararlar verebileceğini anlayabileceği dilden uygun bir şekilde dile getirebilirsek bu, O çocuğun derse daha sıkı bağlanmasını sağlar. Ve ailesinin kendisi ile ilgilendiğini görünce, bunu hissedince daha mutlu olarak, bu konuda elinden gelen her türlü çabayı gösterecektir. O''nunla konuştuğunuz zamanlarda kendisinin bir sıkıntısı, bir derdi olunca rahat bir şekilde ailesiyle paylaşması gerektiğini de eklemeyi unutmayın. Bu da ailesinin kendisini sevdiğini, ilgilendiğini ve de hayatı boyunca her konuda kendisine yardımcı olabileceği duygusunu çocuğa aşılar. Ve bu duyguyla çocuk girdiği her ortamda başarıyı yakalar.

Çocuklara özgüven aşılama :

'ÖZGÜVEN AŞILAMA

1. Çocuğunuzu sevdiğinizi, onun sizin için önemli olduğunu belirtin.

2. Çocuğa inanın ve güvenin, çocuktan iyi şeyler beklerseniz iyi şeyler görürsünüz.

3. Çocuğun size yardım etmek veya kendi başına iş yapmak için gösterdiği ilk belirtileri gözden kaçırmayın. Girişimlerini destekleyin.

4. Çocuğun yaptığı yardımın bütün aileye olduğunu açıklatın.

5. Çocuğa başarabileceği iş ve ödevler verin. Fazlasını yüklemeyin. Çocuk elinden geldiği kadar uğraşıyorsa onu daha fazla zorlamak doğru değildir.

6. Hatalı yaptığı davranışları tenkit etmeyin. Onu incitmeden yavaş yavaş daha iyi sonuçlar elde etmesine yardımcı olun.

7. Çocuğun iyi yaptığı işleri övün. Çocuk övgüyle bu davranışını geliştirecektir. Ancak aşırı değil, yerinde ve ölçülü olmalı.

8. Çocuk usanç belirtileri gösterdiği ya da işleri baştan savma yapmaya başladığı zaman ona başka görevler verin.

9. iyi ve sorumlu olmayı pazarlık haline getirmeyin.

10. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu ve kendisinden ne beklediğinizi açıkça anlatın.

11. Hataları fazla büyütmeyin, ancak görmezlikten de gelmeyin. Prensiplerinize bağlı kalmakla beraber daima şefkatli olun.

12. Çocuk daima aynı hatayı işliyorsa sebebini araştırıp neden böyle davrandığını anlamaya çalışın.

13. Çocukların daima ana-baba-öğretmenlerin davranışlarını taklit edip benimsediklerini unutmayın.

14. Çocuğun daha büyük sorumluluklar yüklenmeye hazır olduğu zamanları bilin. Sonra bu sorumlulukları yüklenmesine fırsatlar hazırlayın.

15. Çocuğun öğretmeniyle sık sık görüşün. Ana-baba-öğretmen birbirlerini desteklemelidir. Çocuk ancak bu suretle evin ve okulun gerektirdiklerine saygı gösterip onlara uyabilir'

Çocuklara özgüveni aşılayalım, mutlu, kendinden emin ve başarılı bir gelecek için…

Burcu Yıldız....

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Çocuklarda öz güven çok önemli geleceği için ve vereceği kararlar için çocuk beyaz bir sayfadır ne yazarsan çocuk onu yaşar.

Teşekkürler canım paylaşım için.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap