Berrin

Kök hücre bağışı ile ikinci kez hayat kurtaracak

Önerilen İletiler

İki yıl önce kök hücresini bağışlayarak anemi hastası bir Türk çocuğunun hayatını kurtaran Kader Benli'nin kök hücre dokusu, tıpta ender görülen şekilde bir lösemi hastasına da uygun çıktı.

K%C3%96K.hmedium.gif

Almanya'nın Hamburg kentinde yaşayan Kader Benli, önümüzdeki perşembe günü bu kez ağır lösemi hastası bir İranlı için kök hücre bağışında bulunarak ikinci kez hayat kurtaracak.

DHA' nın haberine göre, yaklaşık iki yıl önce kök hücre dokusu Burak isimli anemi hastası bir Türk çocuğuna uyan ve yapılan kök hücre nakli ile çocuğun hayatını kurtaran Benli'nin dokusu şimdi de tıpta ender görülen bir tesadüfle İran kökenli bir lösemi hastasına uyduğu tespit edildi.

Kader Benli'nin kayıtlı olduğu Alman Kemik İliği Bağış Bilgi Bankası (DKMS) şimdi ikinci kez Benli'ye başvurarak ölümün eşiğinde olan İranlı için acil ilik kök hücre bağışı talebinde bulundu. Hiç tereddütsüz DKMS'nin talebine "evet" yanıtı veren Kader Benli, Eppendorf Üniversitesi Kliniği'nde (UKE) rutin sağlık kontrolünden geçirildi.

Benli'den 18 Kasım günü UKE'nin Kemik İliği Nakil Merkezi'nde (KMT) küçük bir ameliyatla alınacak kök hücre hasta İranlıya nakledilecek.

"BENİM İÇİN BİR İNSANLIK GÖREVİ"

Önemli ameliyat öncesi Benli'nin, denetimi altında yapılan sağlık kontrolünde tüm verilerin çok iyi olduğunu söyleyen KMT Başhekimi Prof. Dr. Dr. Axel Zander, Benli'yi tebrik ederken, "İnsanlık örneği veriyorsunuz. Sayenizde ikinci kez bir insanın hayatı kurtarılacak" dedi.

YAKIN COĞRAFYALARDA UYGUN KÖK HÜCRE BULMA ŞANSI FAZLA

Zander, lösemi ve benzer hastalıklarda çok kez kök hücre naklinin hastalar için tek yaşam umudu olduğunu belirterek, "Kalıtsal nedenlerle hastalara kendi toplumunda veya yakın coğrafyasından dokusuna uygun kök hücre bulma ihtimali çok daha fazla. Örneğin bir Türk hastaya, Türkiye'den ve komşu ülkelerden bir kök hücre bağışçısı bulma şansı, Batı Avrupa'dan daha fazla. Bu nedenle ne kadar çok insan basit bir kan örneği vererek doku tiplemesi yaptırırsa, hastalara bağışçı bulma şansımız da o kadar artar. Almanya'da DKMS doku tipleme işlemlerini yapıyor. Almanya'da iki milyon civarında kişi DKMS'ye kayıtlı. Bunlardan 50 bin kadarı Türk kökenli" dedi.

KAYNAK

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap