Can Sengul

Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Kısıtlama

Önerilen İletiler

Sağlık Bakanlığı’ndan yeni kısıtlama

Sağlık Bakanlığı, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü yayınladığı yeni bir genelge ile engellilerin yararlandığı bir hakkı kısıtladı.

Üstelik bunu, Anayasa’nın değiştirilen 10. Maddesini gerekçe göstererek yapması şaşkınlık yarattı.

Bakanlığın 10. Maddeye dayanarak engelliler için “pozitif ayrımcılık” yaptığını söylediği yeni uygulama, daha önce tüm engellilere sağlanan tedavide öncelik hakkını, yalnızca ağır engellilerle sınırladı.

Herkes Anayasa değişikliğinin engellilere yeni haklar getireceğini beklerken yapılan her yenilikle yeni bir hak kaybını yaşanmaya başlandı.

Eski düzenleme, yürürlükten kaldırılan 2006/113 sayılı genelgenin 6. fıkrasında şu şekilde idi:

“6- Sırası ile istiklal madalyası sahipleri, gazi ve şehit yakınları, özürlüler, 65 yaş üstü yaşlılar, hakimler ve savcılar, sağlık personeli ve il dışından sevkli gelen hastaların poliklinik muayenelerinde genel hizmetin aksamasına meydan vermeyecek şekilde öncelik tanınması,”

Yeni düzenleme ise 2010/73 sayılı genelgede ile şu şekilde oldu;

“B) Ağır özürlü raporu bulunan engelliler,”

Genelgenin tümünü aşağıda inceleyebilirsiniz:

SAĞLIK BAKANLIĞI

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : B.10.0.THG.0.12.00.04.254.99/

Konu : Poliklinik Hizmetlerinde Öncelik Sırası

VALİLİĞİNE

(İl Sağlık Müdürlüğü)

GENELGE

2010/73

Sağlık kurum ve kuruluşlarında özellikle poliklinik hizmetlerinde muhtemel hasta mağduriyetlerinin önlenmesi, hasta hakları mevzuatı başta olmak üzere mevzuatımızda toplumda öncelikli olarak korunması ve özel tedbir alınması öngörülen vatandaşlarımızın sağlık hizmetinden de öncelikli olarak yararlandırılmaları konusunda Bakanlığımızca muhtelif zamanlarda yayımlanan genelgelerle düzenlemeler yapılmıştır.

Ancak süreçte bu genelgeler kapsamında sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan uygulamalarla ilgili hasta ve yakınları tarafından gerek Bakanlığımıza gerekse TBMM Dilekçe Komisyonuna çeşitli görüşler iletilmiştir. Sözü edilen başvurularda dile getirilen hususlar dikkate alınarak Bakanlığımızca konuyla ilgili yeniden değerlendirme yapılması gerekmiştir.

12 Eylül 2010 tarihinde "Halk Oylaması"na sunularak kabul edilen 5982 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" hükümleriyle Anayasamızın 10 uncu maddesine eklenen fıkralarda yer alan; "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz." hükmü ile "Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malûl ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz." hükmü özellikle dikkate alınarak, genel hizmetin aksamasına meydan vermeyecek şekilde poliklinik muayenelerinde öncelik sırası alacak gruplar aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir.

A) Acil vakalar (Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılması gerektiğine hekim tarafından karar verilen vakalar),

B) Ağır özürlü raporu bulunan engelliler,

C) Hamileler,

D) 65 yaş üstü yaşlılar,

E) Yedi yaşından küçük çocuklar,

F) Harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malûl ve gaziler.

Ayrıca kolluk kuvvetlerince sevk edilecek adli vakalarda; savcılık veya kolluk kuvvetince önceden sağlık kurum/kuruluşuna bildirim yapılmalı ve randevu alınmalı, bu suretle sağlık kurum/kuruluşunda sağlık hizmeti aksatılmadan ve diğer hastalar mağdur edilmeden gerekli işlemlerin yapılması sağlanmalıdır.

Bu arada poliklinik hizmetlerinde öncelik sırasına ilişkin farklı düzenlemeler içeren 2004/6 sayılı Genelge ile 2006/113 sayılı Genelgenin 6 ncı maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yukarıda belirtilen hususlarda sağlık kurum ve kuruluşlarımızın ilgili duyuruları yapmasını ve söz konusu vatandaşlarımızın hizmet almasını kolaylaştırıcı tedbirlerin alınmasını önemle rica ederim.

Prof. Dr. Recep AKDAG

Bakan

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

EMPATİ yaparak yorumu yazıyorum

mesala ağır özürlü olmayan biri yani hafif derece rahatsızlığı bulunulan sıra beklemesi durumda rahatsız olmayacak kişi

ve mesala benimde bir an için engelim olmasın yani sağlam biriyim 40 derece ateş içeresinde yanıyorum havale geçirmek üzereyim neredeyse tam ben muayne olucakken üstedeki tanıma uyan arkadaş geldi ve bana sen bekle benim kanunen senden ayrıcaklıyım diyip muayneye girdi...

şimdi bu duruma ben çok bozulurdum açıkcası ve bu yanlış derdim..

ama tabiki tekerlekli sandalyede veya sedyede veya başkasının yardımıyla yürüyen birini tabii buyrun öncelik sizin ben biraz daha beklerim derdim ve hiçde bu durumdan şikayetçi olmazdım..

zaten konuda belirtirmiş şikayetler olmuşki böyle bir düzenlemeye gerek duymuşlar ... malasef çok istismarcı bir toplumuz....

bide bir gerçek varki bu tür düzenlemer yabarken her olasılığı hesapa katmalı yetkililer sonuçta bir hak kaypı var burda ve bakanlık haksız

kazanılmış haklar hiç bir zaman geri alınamaz

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Bilgilendirdiyin için tşk Can neyapalım burası Türkiye yaşadığımıa karışmamalarına şükretmak gerek hangi ayrımcılığı düşünecemizi şaştık kaldık

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

^Belli periyotlarda kontrollerimiz oluyor.

Bize tanının kayıtsız öncelikle bile Röntgen,muyahane vs vs vs derken On yere gidiyoruz...

Bütün günümüz zaten gidiyor.

'Ağır Özürlü' İbaresi Olan raporu olan kaç engelli var ki zaten...

Şimdi Ağır Özürlü olmayan Vatandaşlar Kontrol için gittiklerinde 1günde Yaptıkları Kontrolleri Nasıl Yetiştirip Yapacak ? Artık Sıra önceliğide yok!

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap