Vatan...

Engelliye Yine Bütçe Yok..!

Önerilen İletiler

1756.jpg

Hükümet engellilere yine yeterli bütçe ayırmadı. Kamudaki engelli kadroları da doldurulmadı.

Engelli örgütleri temsilcileri, “Devletin sakatlara bakışı sakat” diyor.

Türkiye’de 8.5 milyon engelli bulunuyor. Engelli yurttaşlar, eğitimden sağlığa, istihdamdan ulaşıma kadar her alanda onlarca sorun yaşıyor. Engelli örgütlerinin bu sorunların çözümü için devlet desteğiyle hayata geçirmek istedikleri projeler ise “kaynak yok” gerekçesiyle geri çevriliyor.

Projeler bu yıl da geri çevrilecek gibi gözüküyor çünkü hükümet, yine engelliler için yeterli bütçe ayırmadı. Özürlüler İdaresi Başkanlığı’na 9 milyon 622 bin TL bütçe ayrıldı. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayrılan bütçe 3 milyar 178 milyon TL. Bu yıl kurulan ve tartışmalara neden olan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’na ise 14 milyon 666 bin TL kaynak aktarılmasına karar verildi.

HÜKÜMET SÖZÜNÜ DE TUTMADI

Engellilere bütçe ayırmayan hükümet, kamu kurumlarının engelli kadrolarında bulunan 38 bin kişilik açığı da kapatamadı. Oysa AKP hükümeti 2010 yılının başında, bu yılın ‘engelliler yılı’ olacağını iddia ederek, kamudaki açık kadroların tamamının doldurulacağı sözü vermişti. Bütçe görüşmeleri sırasında geçtiğimiz hafta Meclis’te konuşan Aile ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, “Bu kadroların doldurulamamasının nedeni özürlülerimizin mesleki eğitim almamış olmalarıdır. Eğitimli olanların istihdam sorunu yok” dedi.

BAKAN DOĞRU SÖYLEMİYOR

BirGün’e konuşan Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Başkanı Şükrü Boyraz ile Engelsiz Yaşam ve Fırsat Eşitliği Platformu (EYFEP) Başkanı Erol Sayyıdan, Kavaf’a tepki göstererek, kamudaki bu açığın doldurulmamasının asıl nedeninin ‘siyasi iradesizlik’ olduğunu vurguladı. Engelliler için ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu belirten engelli örgütleri temsilcileri, devletin engellilere bakış açısının sorgulanması gerektiğini ifade etti.

‘Özrü kabahatinden büyük’

TSD BAŞKANI ŞÜKRÜ BOYRAZ:

Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın bütçesinden öte, bu bütçenin nasıl ve ne amaçla kullanılacağı önem taşıyor. Özürlüler İdaresi’nin amacı engellilerin sorunlarının çözümüyle ilgili çalışmalar yapmaktı. Ama maalesef şu anda iktidar olan siyasi partilerin yandaşlarını atama, kayırma yeri olarak kullanılıyor. Şu anda Özürlüler İdaresi’nde yaklaşık 200 engelli çalışıyor. Bunların yalnızca 1 veya 2 tanesi engelli. Bu kurumda bile engelli kotası doldurulmuş değil. Sakatlık zaten burada başlıyor. Devletin sakatlara bakışı sakat.

Bakan Kavaf bir işveren değil, bir işveren edasıyla konuşamaz. Devlet şikayet etmez, sorunu çözer. Özürleri kabahatlerinden büyük. Siz devlet olarak bu ülkede yaşayan engellilerin eğitim problemini çözemediyseniz bunun suçlusu engelli kişiler ve aileleri değildir. Devletin ta kendisidir. Ayrıca bugün eğitim alan binlerce engelli insanımız hala işsiz. Kavaf’ın söylediği abesle iştigaldir, topu taca atmaktır. 38 bin kadronun doldurulması için bütçe ayırmaları gerekiyor, bunu yapmıyorlar.

‘Asıl sorun siyasi irade’

EYFEP BAŞKANI EROL SAYYIDAN:

Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın bütçesinin bu kadar az olması, bu kurumu sembolik bir konumda bırakıyor. Sivil toplum kuruluşları bir proje götürdüğünde kaynağımız yok deniyor. Oysa sorunun çözümü için STK’lerle birlikte çok ciddi çalışmaların organize edilmesi gerekiyor. Bunun için de öncelikle kaynağa ihtiyaç var.

Kamudaki 38 bin kadronun doldurulmasının önünde hiçbir engel yok. Kamuda istihdam edilen tüm insanlar mesleki yeterliliğe sahip mi gerçekten? Buradaki sorun mesleki eğitim değil bürokrasinin ayak diremesidir. Hükümetin buna karşı kararlılık göstermesi gerekir. Hizmet içi eğitimle bu insanlar işini daha iyi icra eder hale getirilebilir. Önemli olan siyasi iradedir.

Bakan yanılıyor. Bugün hem lise hem de üniversite mezunu birçok insan hala işsiz. Lise mezunu 24 bin engelli Milli Eğitim Bakanlığı’nda sınava girdi. Yalnızca 4 bini alındı. 20 bini hala işsiz.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap