yarali kalp

Down Sendromlu Oğlunu Türkiye Şampiyonu Yaptı

Önerilen İletiler

Down sendromlu oğlunu Türkiye şampiyonu yaptı

down.jpg

Konya'da üç çocuklu bir anne, her gün adeta bir bebek gibi ilgilenerek topluma kazandırmaya çalıştığı down sendromlu oğlunu spora yönlendirerek, yüzmede Türkiye Şampiyonu olmasını sağladı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, üç çocuk annesi Adalet Karahan'ın (54) küçük oğlu 18 yaşındaki Mehmet Fatih Karahan'a bebekken down sendromu teşhisi konuldu.

Öğrenme güçlüğü çeken oğlunu özürlü gibi hissettirmemek için onun gibi davranmaya çalışan anne Karahan, oğlunun çevresi tarafından dışlanmaması ve yaşama sıkı sıkıya bağlanması için elinden geleni yaptı.

Lavabo, yemek, toplumda davranış şekilleri ve konuşama gibi birçok davranışı oğluna öğretirken oldukça zorlanan Karahan, Mehmet Fatih'i vücut gelişimi için 7 yıl önce Konya Büyükşehir Belediyesi Yüzme Takımı'na kaydettirdi.

İlk başlarda sudan çok korkan Mehmet Fatih Karahan, bu korkusunu yine annesi ile hocası İsa Çağlar ve Takım Başkanı Cevdet İşbitirici sayesinde yenince, başarılara imza atmaya başladı. Bugüne kadar kentte girdiği ferdi müsabakalarda 4'ü altın olmak üzere 20'ye yakın madalyası bulunan Mehmet Fatih, en son Mersin'de yapılan Özel Sporcular Spor Federasyonu Türkiye Şampiyonası'nda şampiyon olmayı başardı.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'da, Mehmet Fatih'i altınla ödüllendirdi.

-''O BİZİM İÇİN ÇOK ÖZEL BİR ÇOCUK''-

Anne Adalet Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar down sendromlu oğlu Mehmet Fatih'in yaşıtlarına göre gelişimini tam olarak sağlayabilmesi için uzmanların verdiği bilgiler doğrultusunda ailece ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Yüzme sporu sayesinde Fatih'in bambaşka bir görüntüye kavuştuğunu, tüm sağlık problemlerini unuttuğunu belirten Karahan, ''Oğlum başarılarını gördükçe toplumla daha çabuk kaynaştı. İlgi ve şefkat engellerin tamamını ortadan kaldırdı. Oğlumdaki gelişme bizi çok sevindiriyor. Ben belki Fatih ile ilgilenirken 10 çocuk büyütmüş gibi oldum. Ancak o bizim için çok özel bir çocuk. Kulüp başkanı ve hocasının oğluma verdikleri desteği unutmamız imkansız. Çünkü oğlum artık sorumluluk bile alıyor'' diye konuştu.

Karahan, ailelerin bu tür özel çocukların toplumdan dışlanmaması için gereken ilgiyi göstermeleri gerektiğini de dile getirdi.

Mehmet Fatih Karahan ise yeni başarılara imza atarak kendi gibi down sendromlu çocuklara örnek olmak istediğini kaydetti.

Konya Büyükşehir Belediyesi Spor Takımı Başkanı Cevdet İşbitirici de Mehmet Fatih gibi çocukları sporla gelişimlerini sağlamak için bir takım çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Yakında milli takıma seçilmesine kesin gözüyle bakılan Mehmet Fatih'in gösterdiği başarının göğüslerini kabarttığını anlatan İşbitirici, sorumluluk almayı çok iyi beceren sporcularından daha büyük başarılar beklediklerini söyledi.

-ANNENİN VERDİĞİ MÜCADELE SAYESİNDE-

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek, down sendromunun genetik bir bozukluk olduğunu ifade etti.

Down sendromu olan Mehmet Fatih Karahan'da da hastalığa bağlı zeka geriliğinin bulunduğunu anlatan Atabek, şunları kaydetti:

''Annenin verdiği mücadele sayesinde genç sporcu sosyal yönden gelişmiş durumda. Bu çocuklar ilgi gösterilmediğinde içine kapanık oluyor, uygunsuz davranışlarda bulunabiliyorlar. Bunlar saldırganda olabiliyor. Bu tür çocuklar belki başarılarının çok farkında olmayabilirler ancak çevrelerinde gördükleri iltifatlar onların başarılarına katkı sağlayabilir, gelişimlerini hızlandırabilir.''

aa

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Annelerin Yeri Doldurulmaz...

Onların Emeği Özverisi Feda Ettikleri Hayatlarının Karşılığı Yoktur....

Ne Yapılırsa Yapılsın Borcumuz Büyüktür....

Adalet Annenin Ellerinden Öpüyorum....

Teşekkürler Canım Paylaşımın İçin.....

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap